Kinderboeken van vroeger

Kinderboeken zijn al jaren verkrijgbaar en de ouders van nu zijn zelf hoogstwaarschijnlijk opgegroeid met leuke verhaaltjes en avonturen die ze in kinderboeken hebben gelezen. Of die door hun ouders werden voorgelezen. Zelfs opa en oma zullen de kinderboeken van vroeger herkennen en een groot aantal van die boeken zijn nog steeds verkrijgbaar! Hoe leuk is het dat je jouw kind of kleinkind een verhaaltje kunt voorlezen waar je zelf als dreumes zo van genoten hebt! In onze blog zetten we de leukste kinderboeken van vroeger voor je op een rijtje en deze kinderboekjes zijn dus ook nog steeds verkrijgbaar!

Welk kinderboek voor jouw kind?

Voordat we meer vertellen over de leukste kinderboeken van vroeger is het goed om te weten dat niet ieder boek voor ieder kind geschikt is. De juiste keuze hangt af van de leeftijd van het kindje, waar zijn of haar interesses liggen en de emotionele ontwikkeling. Ook het leesniveau speelt een belangrijke rol. Gelukkig worden veel kinderboeken geclassificeerd en is het niet heel moeilijk om een geschikt boek uit te zoeken. De keuze in kinderboeken is dan ook enorm en zo is er altijd wel een exemplaar die voor jouw kindje geschikt is.

Welke kinderboeken van vroeger zijn het leukst?

Wij hebben een selectie gemaakt van de leukste kinderboeken vroeger. Wij hebben gekeken naar een zo breed mogelijke selectie van leuke en leerzame kinderboekjes zodat er voor iedere leeftijdscategorie wel een boek beschikbaar is. De lijst is samengesteld op basis van de verkoopcijfers en de beoordelingen van lezers. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het boek aan belangrijke rol in de keuzes die wij hebben gemaakt.

Koning van Katoren

Het kinderboek Koning van Katoren is een bekend kinderboek dat in de jaren ‘70 voor het eerst werd gedrukt. En het boek is nog steeds verkrijgbaar! Het is een avontuurlijke kinderboek dat geschikt is voor lezers van 10 jaar of ouder. Het boek over de avonturen van de 17-jarige Tracht is geschreven door de bekende kinderboekenschrijver Jan Terlouw is bij verre het populairste boek dat hij schreef.

Hoe overleef ik…?

Jonge ouders kennen hoogstwaarschijnlijk de Hoe overleef ik-serie wel. Waarin leuke personages knotsgekke avontuurtjes beleven en iedere deel bevat wel een belangrijke boodschap voor kinderen. De jeugdboekenserie is geschreven door Francine Oomen en de boeken zijn nog steeds verkrijgbaar bij de boekhandel.

De Schippers van de Kameleon

Nog zo’n bekende naam in de wereld van kinderboeken; De Schippers van de Kameleon. In het avontuurlijke boek van auteur Hotze de Roos wil de tweeling Hielke en Sietse het liefst het water op en ze weten hun vader te overtuigen dat hij een gestrande opduwer overneemt. Wanneer het noodlot toeslaat en een overstroming het dorp onder water zet, besluiten de jongens om de dokter van het dorp te redden als die te water is geraakt. Als beloning krijgen ze een tweedehandse auto en de jongens gebruiken de motor om hun geliefde bootje om te toveren tot een razendsnelle speedboot.

Pinkeltje

Pinkeltje is ook een bekende naam voor veel ouders en grootouders en de kinderboekenreeks bestaat uit maar liefst 34 delen! De meeste delen zijn nog steeds verkrijgbaar en zijn ontzettend leuk om te lezen en uit voor te lezen. Het eerste boek De Avonturen van Pinkeltje verscheen al in 1939 en is geschreven door auteur Dick Laan. Dit boek kun je evenals de overige 33 delen nog steeds bestellen!

Pietje Bell

Chris van Abkoude schreef aan het begin van de vorige eeuw het beroemde kinderboek Pietje Bell. Dat nog steeds te bestellen en ook verfilmd is! Het leuke avontuur is voor kinderen van 10 jaar of ouder geschikt en er zijn meerdere boeken met het beroemde personage verschenen. Pietje Bell staat bekend om zijn leuke avonturen, omdat hij anderen probeert te helpen, maar zichzelf daarmee steeds in de problemen werkt.

Floddertje

Floddertje is een bekend kinderboekje van schrijfster Annie M.G. Schmidt en de boeken die zij heeft geschreven mogen niet in de boekenkast ontbreken. Floddertje is nog steeds verkrijgbaar en het gaat over een meisje dat een beetje vies en slordig is. Ze beleeft leuke avonturen met haar hond Smeerkees die eigenlijk net zo vies en slordig is als zijn baasje. Floddertje is geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar oud.

Jip en Janneke

Annie M.G. Schmidt schreef ook leuke kinderverhalen met de personages Jip en Janneke. Jip en Janneke zijn buurtkinderen die samen met hun hond Takkie en poes Siepie de leukste avontuurtje beleven. De verhaaltjes van Jip en Janneke zijn kort en bondig en ontzettend leuk om voor te lezen. De verhalenbundels met de twee populaire personages zijn nog steeds te koop en geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar oud.

Pippi Langkous

Wie is er nou niet opgegroeid met de avonturen van Pippi Langkous, haar aapje meneer Nilsson en haar paard Klein Witje? Pippi Langkous is werkelijk overal te zien. In musicals, televisieseries, films en strips. Maar het begon in de jaren ‘40 met het populaire kinderboek dat door Astrid Lindgren werd geschreven. Pippi Langkous is een ontzettend komisch kinderboek voor kinderen van 5 tot 10 jaar oud.

Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg is een ontzettend leuk prentenboek dat door schrijver Eric Carle is geschreven. Het kinderboek werd voor het eerst in 1969 gepubliceerd en vermaakt tot op de dag van vandaag miljoenen kinderen overal ter wereld. Veel ouders en grootouders zullen Rupsje Nooitgenoeg herkennen, want vrijwel iedereen is met het populaire personage opgegroeid. Overigens is het kinderboekje tegenwoordig ook verkrijgbaar als een leuk voelboek voor de allerjongsten.

Dikkie Dik

En als we het dan toch over nostalgie hebben dan mag de rode kat Dikkie Dik natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Dikkie Dik speelt de hoofdrol in meerdere boeken die nog steeds verkrijgbaar zijn. Het eerste boek verscheen in 1991, maar de rode kater was al veel eerder te zien en te horen in bekende televisieprogramma’s. In 1978 werd Dikkie Dik voor het eerst geïntroduceerd als voorleesverhaal in het kinderprogramma Sesamstraat.

Pluk van de Petteflet

Annie M.G. Schmidt hebben wij al meerdere keren genoemd en dat is logisch. De schrijfster heeft in haar carrière enorm veel kinderverhalen geschreven. Daaronder Pluk van de Petteflet. Een onwijs leuk en klassiek kinderboek dat zowel ouders als grootouders misschien nog wel kennen uit het verleden. Veel ouders zijn opgegroeid met Pluk van de Petteflet en ze hebben nu de kans hun kleinkinderen kennis te laten met Pluk en zijn rode kraanwagentje. Het boek zit vol kleurrijke personages en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar oud.

Nijntje

Nijntje is een instituut en verzonnen door Dick Bruna. Nijntje speelt in talrijke aanwijsboekjes een hoofdrol en je kunt deze boekjes nog volop verkrijgen. Het eerste boek met Nijntje in de hoofdrol verscheen in de jaren ‘50 en sindsdien vermaakt het schattige konijntje miljoenen kinderen. Ouders en grootouders zullen Nijntje ongetwijfeld herkennen en kunnen oude tijden doen herleven door voor te lezen uit één van de leuke kinderboekjes.

Kikker

Kikker is een beroemd personage dat door Max Velthuijs werd verzonnen. Kikker werd aan het einde van de jaren ‘80 voor het eerst geïntroduceerd in het kinderboek Mijn kleine kikker eerste woordjes en dit boek kun je alsmede de andere boeken met het figuur in de hoofdrol aanschaffen. Kikker is vooral voor kleine kinderen die iets van het dierenrijk willen opsteken en willen leren lezen.

Waarom een kinderboek van vroeger lezen?

Met de verschillende kinderboeken van vroeger kunnen kinderen genieten van grappige, mooie en spannende avonturen waar hun ouders als kind ook zo van hebben genoten. Kinderen leren meer over de wereld en de verschillende culturen terwijl het voor ouders een mooi moment is om herinneringen aan hun eigen jeugd op te halen. De herkenbare verhalen en personages toveren een brede glimlach op het gezicht. Ook bij het kindje de kan genieten van de tijdloze kinderboeken van bekende auteurs, zoals Annie M.G. Schmidt, Dick Bruna, Dick Laan en Jan Terlouw. Uiteraard is samen een boekje lezen of uit een boek voorlezen ook nog eens goed voor de algemene ontwikkelingen van jouw kindje. Het is bewezen dat kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken zich veel sneller ontwikkelen op het gebied van taalontwikkeling en emotionele ontwikkeling. Des te meer reden dus om vandaag nog te starten met lezen of voorlezen. Zelfs als jouw kindje nog een baby of een peuter is.

Heb je hulp nodig?

Vind je het lastig om het juiste kinderboek voor je kind uit te zoeken? Ben je bang dat het boek waar jij zo van genoten hebt niet in de smaak valt of misschien niet voor jouw kindje geschikt is? Vraag dan om hulp. Ouders en leerkrachten kunnen hun ervaringen met jou delen en zo kun je beter bepalen of je het boek dat je op het oog hebt kunt kopen. Natuurlijk heb je zelf een goed idee van wat jouw kindje leuk vindt en of een boekje wel geschikt kan zijn, maar het kan geen kwaad om je keuzes zo nu en dan eens te toetsen bij ouders en leerkrachten.