De leukste kinderboeken voor opa en oma

Ouders vinden het leuk om voor te lezen en om samen met het kind een mooi moment te creëren. Maar dat geldt ook voor grootouders! Opa’s en oma’s passen regelmatig op. Of de kinderen gaan bij opa en oma logeren. Een voorleesmoment maakt dan vaak onderdeel uit van de planning. Want evenals thuis willen kinderen voor het slapen gaan een verhaaltje horen. Terwijl grootouders het ook super leuk vinden om hun kleinkinderen voor te lezen. Maar welke boeken kun je dan het beste kiezen? Wij hebben de beste kinderboeken voor opa en oma voor jou op een rijtje gezet.

Een tip voor grootouders

Voordat we dieper ingaan op welke kinderboeken voor opa en oma het leukst zijn, is het goed om even stil te staan bij het feit dat er verschillende soorten kinderboeken zijn. Zo hebben kinderboeken uiteenlopende thema’s en natuurlijk zijn kinderboeken ook leeftijdsgebonden. Als grootouders moet je hier wel van op de hoogte zijn. Daarnaast is het belangrijk om de interesses van het kleinkind te weten. Als een kind idolaat is van boerderijdieren heeft het niet zoveel nut om een verhaal over zeedieren voor te lezen. Om maar een simpel voorbeeld te noemen. Daarnaast speelt ook de emotionele ontwikkeling van het kind een belangrijke rol. Zeker op een latere leeftijd als een kind wel of niet klaar is voor een boek met een iets zwaarder onderwerp. Als grootouder moet je weten of jouw kleinkind hier wel of niet klaar voor is.

De leukste kinderboeken voor opa en oma

Laten we de leukste kinderboeken voor opa’s en oma’s er eens bij pakken, want dat zijn er een groot aantal. De lijst is samengesteld op basis van verkoopcijfers en reviews. Een kinderboek dat zowel bij kleinkinderen als grootouders in de smaak valt zal overwegend positieve recensies ontvangen terwijl de hoge verkoopcijfers ook niet liegen over hoe populair een boek is. Uiteraard hebben wij wel gekeken naar het kwaliteit van het boek en we geven ook netjes aan voor welke leeftijdscategorieën het boek geschikt is. Zodat jij als grootouder geen kat in de zak kunt kopen.

Het grote opa en oma boek

Auteur Carry Slee schreef het grote opa en oma boek. Een boek waarin opa en oma centraal staan! Merel en Koen fantaseren over de nieuwe oppas. Hoe ziet ze eruit en is ze wel net zo lief als de oude oppas? Tot hun verbazing komt oma oppassen en ze beleven de leukste avonturen. Ze mogen een smikkel restaurant inrichten, in de tuin kamperen en zelfs met de trein mee. Wanneer oma niet meer kan oppassen krijgen Merel en Koen een nieuwe oppas; Opa! En opa is net zo gezellig en leuk als oma! Het avontuurlijk kinderboek van Carry Slee bevat leuke illustraties en is geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar.

Opa en oma pluus in het Twents

Nijntje is een populair personage dat door Dick Bruna werd bedacht en in al in talrijke kinderboeken de leukste avonturen heeft beleefd. In Opa en oma pluus in het Twents speelt zich af in de achterhoek en zo leren kinderen het dialect dat opa en oma wellicht spreken. Vooral voor grootouders uit Twente is dit boek enorm interessant om voor te lezen. Ze leren kinderen op speelse wijze niet alleen het dialect, maar ze leren ook meer over de streek. Zo kun je als grootouders op een leuke manier je kleinkind kennis laten maken met de geschiedenis en jouw eigen achtergrond. Opa en oma pluus in het Twents staat uiteraard vol met leuke illustraties van Nijntje en zijn vriendjes en het kinderboek is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud.

Voorleespret met opa en oma

Met het boek voorleespret met opa en oma kunnen grootouders hun kleinkinderen in iedere leeftijdscategorie leuke verhaaltjes voorlezen. Het boek is geschreven door auteur Deltas en bevat kleine, leuke en spannende verhaaltjes. Zo is er een verhaaltje over een prinses die graag een ridder wilt worden, twee dieren die willen gaan surfen als er hoge golven zijn en een verhaaltje over een draakje dat naar de dokter moet. Maar dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele verhaaltjes die in deze verhalenbundel staan.

Jip en Janneke

Ja Jip en Janneke. Wie kent de personages van Annie M.G. Schmidt nu niet! Jip en Janneke hebben al heel wat jaren de leukste avonturen beleeft en de kans is groot dat grootouders bekend zijn met de twee vriendjes. Des te leuker is om de klassieke avonturen van Jip en Janneke aan hun kleinkinderen voor te lezen. Jip en Janneke is een mooie verzameling van de leukste avonturen van de personages. Van “Jip en Janneke spelen samen” tot aan “Dag Jip! Dag Janneke!”. Jip en Janneke is geschikt voor kinderen tussen 3 en 8 jaar oud.

Pluk van de Petteflet

We blijven even bij Annie M.G. Schmidt, want de auteur had in haar carrière nog veel meer leuke verhalen geschreven. Daaronder Pluk van de Petteflet. Een onwijs leuk en klassiek kinderboek dat grootouders misschien nog wel kennen uit het verleden. De kans is groot dat ze Pluk en de Petteflet ook aan hun kinderen hebben voorgelezen en nu de kans hebben om hun kleinkinderen kennis te laten met Pluk en zijn rode kraanwagentje. Het boek zit vol kleurrijke personages en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar oud.

Het enige echte voorleesboek voor opa’s en oma’s

Marianne Busser schreef het enige echte voorleesboek voor opa’s en oma’s. Een fantastisch kinderboek vol met leuke avontuurtjes. Bekende personages uit de boekenreeks maken hun opwachting, maar vooral opa Brom en oma Wortelbloem staan centraal in deze verhalenbundel. Die voor grootouders enorm leuk is om cadeau te krijgen en om uit voor te lezen. Het enige echte voorleesboek voor opa’s en oma’s is geschikt voor kinderen van 3 jaar of ouder.

Het voorleesboek voor de allerliefste opa

Marianne Busser en Ron Schröder schreven al veel verhalen waar bekende personages, zoals haas en egel, de blote Koning en het mannenkoor een rol in spelen en natuurlijk zijn zij ook van de partij in het voorleesboek voor de allerliefst opa. Maar in deze verhalenbundel vol leuke en spannend verhaaltjes en versjes heeft opa regelmatig de hoofdrol. Het is dan ook een leuk boek voor opa’s die hun kleinkind willen voorlezen. Of als ze samen met hun kleinkind een boek willen lezen. Het voorleesboek voor de allerliefste opa is geschikt voor kinderen van 3 jaar of ouder.

Het voorleesboek voor de allerliefste oma

We blijven even bij het schrijversduo Marianne Busser en Ron Schröder. Die niet alleen het voorleesboek voor de allerliefste opa schreven, maar ook het voorleesboek voor de allerliefste oma hebben geschreven. Uiteraard staat in dit boek vol verhalen en versjes oma iets vaker centraal terwijl bekende personages, zoals Kobus en Kwak, de ettertjes en het mannenkoor niet ontbreken. Ook het voorleesboek voor de allerliefste oma is geschikt voor kinderen van 3 jaar of ouder.

Dribbel bij opa en oma

In het overzicht van de leukste kinderboeken voor opa en oma mag Dribbel niet ontbreken! Dribbel werd bedacht door auteur Eric Hill en de leuke hond speelt al jaren een hoofdrol in leuke en knotsgekke avonturen. In Dribbel bij opa en oma gaat Dribbel op visite bij opa en oma. De titel verklapt dat natuurlijk al een beetje. Het boekje met een harde kartonnen kaft en flapjes is ontzettend leuk om uit voor te lezen en om kinderen tussen de 1,5 en 3 jaar kennis te laten maken met een boek.

Nijntje logeert bij opa en oma

We sluiten de lijst af met nog een klassieker! Nijntje logeert bij opa en oma van auteur Dick Bruna. In dit boek gaat Nijntje logeren bij opa en oma en het boek bevat leuke puzzels die uit grote stukken bestaan. Zo kunnen grootouders samen met hun kleinkinderen puzzelen en een leuk verhaaltje lezen. Het kinderboek is geschikt voor kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud.

Waarom kopen opa en oma een kinderboek?

Een kinderboek is voor kinderen een leuke manier om de wereld te ontdekken. Of om te leren over belangrijke thema’s die in het dagelijkse leven voorkomen. Opa en oma functioneren vaak ook als oppas en hebben dus een belangrijke taak in de opvoeding van het kleinkind. Daarom is het voor grootouders net zo belangrijk om een kinderboek te kopen als dat het voor ouders is. Zo kunnen zij een goede bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van hun kleinkinderen.

Hoe bepaal je of een boek voor jouw kleinkind geschikt is?

Een kinderboek heeft vaak een classificatie waarmee wordt aangegeven voor welke leeftijdscategorie een kinderboek geschikt is. Maar als opa of oma heb je zelf natuurlijk ook een goed idee van welke boeken wel of juist niet voor jouw kleinkind geschikt zijn. Het is niet alleen afhankelijk van het leesniveau van jouw kleinkind, maar ook hoe zijn of haar emoties zijn ontwikkeld. Kinderen die sneller vatbaar zijn voor zware thema’s en in de stress raken maak je immers niet blij met een kinderboek dat een zwaar thema behandelt. Dan doe je als grootouder er verstandiger aan om een luchtige kinderboek te kopen.