Voordelen van voorlezen voor het slapen gaan

Misschien herinner jij je nog jouw eigen kindertijd. Dat je jezelf heerlijk in je bedje nestelt terwijl je vader of moeder op de bedrand zit. Met een leuk boek in zijn of haar handen. Voorgelezen worden is super leuk, want kinderen kunnen dan nog even genieten van een mooi en/of spannend verhaal voordat ze de ogen sluiten. Terwijl het ook een mooi moment tussen ouder en kind is. Voorlezen is dan ook een leuk en belangrijk moment. Voor zowel het kind als de ouder. In dit artikel geven wij meer informatie over waarom dat zo is.

Waarom is voorlezen belangrijk?

Het staat buiten kijf dat voorlezen belangrijk is. Het heeft veel voordelen en het bevordert sowieso de ontwikkeling van het kind. Kinderen leren niet alleen meer woordjes en hoe je bepaalde woorden uitspreekt, maar ze maken ook kennis met de grammatica. Daarnaast ontwikkelen ze ook hun concentratievermogen. Het is bewezen dat kinderen die voorgelezen worden sneller hun taalontwikkeling leren en steeds langer geconcentreerd kunnen luisteren. Zeker wanneer ze een spannend verhaaltje krijgen voorgelezen.

Woordenschat uitbreiden

Door meer woordjes te leren en ook te leren hoe je deze uitspreekt, wordt de woordenschat van een kind uitgebreid. Dit helpt ze niet alleen om woorden te leren, maar ook om deze te gebruiken. In zowel spraak als geschrift. Zo kunnen ze op een veel jongere leeftijd al een verhaaltje op papier zetten en ze kunnen een onderhoudend gesprek met een ouder, een leerkracht of een leeftijdsgenootje voeren.

Ontwikkelen van sociale vaardigheden

Niet alleen leren kinderen hun taalontwikkeling, maar ook hun sociale vaardigheden. Ze kunnen zich identificeren met het personage of zich op z’n minst in de situatie inleven. Personages in het verhaal hebben uiteenlopende emoties en kinderen leren zo op een speelse manier wat de emoties inhouden. En ze leren om hiermee om te gaan. Zowel met hun eigen emoties als die van anderen. Een bijkomstig voordeel is dat introverte kinderen leren hoe ze zich het beste kunnen uiten.

De spons trainen

Het brein van een kind is een spons. Dat alle informatie opneemt en verwerkt. Door het voorlezen leer je de spons trainen. Kinderen leren om aandachtig te luisteren en te begrijpen wat er wordt verteld. Zo ontwikkelt het kind zich op meerdere vlakken en nog belangrijker is dat ze er in de nabije toekomst profijt van hebben. In een klaslokaal kunnen ze veel aandachtiger luisteren, omdat ze dat tijdens het voorlezen hebben geleerd.

Meer zelfvertrouwen

Een ander belangrijk punt is dat voorlezen het zelfvertrouwen van kinderen stimuleert. Niet direct, maar door voorgelezen te worden en de ontwikkelingen die het kind meemaakt, kunnen ze een voorsprong opbouwen ten opzichte van hun klasgenootjes. Het leren van taal en rekenen gaat ze gemakkelijker af en dat geeft het zelfvertrouwen een boost. Het helpt kinderen om bepaalde gebeurtenissen beter te relativeren. Bijvoorbeeld wanneer ze door hun klasgenootjes geplaagd worden als ze veel beter kunnen leren en de lesstof sneller opnemen.

Meer structuur

Voorlezen biedt een kind ook meer structuur aan. En daar hebben ze ook behoefte aan. Na een drukke dag vol met prikkels en dingen die ze hebben geleerd is het belangrijk dat het kind even tot rust kan komen. Een voorleesmoment creëert dat. Zeker wanneer dit op vaste tijden en dus net voor het slapen gaan plaatsvindt. Het kind kan de dag loslaten en in de basis vallen ze ook sneller in slaap. Een ander bijkomstig voordeel voor ouders is dat kinderen die niet naar bed willen of moeilijk in slaap vallen worden beloond als ze lekker in hun bedje gaan liggen. Het wordt dus door een voorleesmoment te creëren een stuk eenvoudiger om de moeilijke slapertjes in bed te krijgen.

Verbeeldingskracht versterken

Een ander voordeel van voorlezen is dat kinderen de verbeeldingskracht kunnen versterken. Door het visualiseren van het verhaal creëren ze zelf beelden bij de woorden die je als ouder voorleest. Door dit steeds vaker te doen creëert het kind uiteenlopende werelden, omgevingen en personages. Zo komt de fantasie van een kind echt tot leven! Daarnaast leren ze ook over andere culturen en locaties en kunnen ze fantaseren over hoe het zou zijn om in een compleet andere omgeving te leven.

Ontspanning

We hebben het al even genoemd, maar voorlezen betekent ook ontspanning. Daar heeft een kind behoefte aan. Kinderen worden de hele dag bestookt met prikkels, leerstof en gebeurtenissen en het brein draait overuren om die informatie allemaal te verwerken. Met een voorleesmoment hoeft een kind zich op niets anders dan het verhaal te concentreren en zo komen de hersens even tot rust. Wat nodig is om de slaap te vatten en om dingen beter op een rijtje te kunnen zetten.

Een momentje voor ouder en kind

Het laatste en één van de grootste voordelen van voorlezen voor het slapen gaan is dat dit voor een momentje tussen de ouder en het kind zorgt. Je brengt samen tijd door en je doet ook iets gezamenlijk. Wat de band versterkt. Voor ouders is het ook heerlijk om met je kind op schoot even wat tijd door te brengen terwijl het kind zich enorm geliefd voelt en dit voor altijd zal herinneren.

De tips & trucs

Nu je weet waarom voorlezen voor het slapen gaan goed en leuk is, is het ook belangrijk om een aantal tips & trucs met betrekking tot het voorlezen ter harte te nemen.

Je kunt niet te vroeg beginnen

Het klinkt misschien raar, maar je kunt niet te vroeg beginnen met voorlezen. Zelfs als jouw kind nog een baby is. Er zijn speciale boeken voor baby’s die grotendeels uit plaatjes bestaan en in een groot aantal gevallen ook interactie bieden. Zo kunnen baby’s op knopjes drukken om een geluidje te horen of iets aanraken om de structuur te voelen. Bijvoorbeeld de huid van een koe of de vacht van een paard. Daarnaast leert het kind al wat een boek is en hoe een boek aanvoelt. Met andere woorden; Ze raken op zeer jonge leeftijd al vertrouwd met boeken.

Kies een geschikt boek

Het is een redelijk vanzelfsprekend iets, maar kies wel een geschikt boek om uit voor te lezen. Je kunt zelf het beste inschatten of je kind toe is aan een boek dat iets spannender of dramatischer is of dat je een boek moet kiezen dat iets luchtiger is. Vrijwel ieder kinderboek is educatief, dus ze steken er sowieso iets van op. Of het verhaal nu heel simpel of ingewikkeld, spannend of komisch is. Op een latere leeftijd kun je het kind ook zelf een boek laten uitkiezen. Dat heeft verschillende voordelen. Ze leren hun fantasie te ontwikkelen, want een kind kiest een boek op basis van een titel of een afbeelding op de kaft. Je komt zo meer te weten over de ontwikkeling van jouw kind en waar zijn of haar interesse ligt.

Neem de tijd

Ook een tip die redelijk vanzelfsprekend is, maar neem dus de tijd als je een moment met je kind neemt. Wanneer je in een sneltreinvaart door een verhaal gaat steekt het kind weinig op en er kan zelfs een idee ontstaan dat papa of mama het helemaal niet leuk vindt om voor te lezen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Om de rust te bewaren en ook een leuk moment te creëren kun je bijvoorbeeld een boek pakken en eerst samen met je kind uitvoerig de kaft bekijken en bespreken. Fantaseer samen waar het boek over kan gaan en kom uiteindelijk bij het lezen tot de ontdekking of het boek aan jullie verwachtingen voldeed. Het leert een kind ook om met een ouder te converseren.

Toon interesse

Interesse tonen is super belangrijk. Niet zozeer in het verhaal, maar meer in hoe je kind op het verhaal reageert. Wanneer je aan het voorlezen bent is het goed om de lichaamstaal en de mimiek van het kind te lezen. Vinden ze het wel een leuk verhaal of is het verhaal misschien net iets te spannend? Zo kun je eenvoudig improviseren en er een draai aangeven. Om iets negatiefs om te zetten naar iets positiefs. Want je wilt natuurlijk voorkomen dat het kind nachtmerries krijgt en daardoor een slechte nachtrust heeft.

Maak het leuk

Een laatste tip is om voorlezen leuk te maken! Een kind moet echt het idee hebben dat voorlezen een beloning is voor het voltooien van een drukke dag op school. Kies daarom ook een boek uit dat dicht bij de interesses van het kind ligt en neem vooral de tijd om het verhaal voor te lezen. Je kunt het zelfs nog leuker maken door bijvoorbeeld met stemmetjes te werken. Geef ieder personage in het boek zijn eigen stem en het kind kan op basis van de stem zelf wel een beeld schetsen van hoe dat personage er in het echt uit zou zien. En stiekem vind je het als ouder ook wel leuk om even tijdelijk in de huid te kruipen van één van de kleurrijke personages in het boek.