Ben je op zoek naar leuke en de beste stripboeken? Wil je dat jouw kind veel plezier beleeft aan het lezen van leuke strips en er ook nog iets van opsteekt? Dan hebben wij goed nieuws! Bij Boekskes hebben wij een mooi assortiment van de leukste stripboeken! Je ontvangt iedere maand een pakket met mooie stripboeken wanneer je een abonnement bij ons afsluit. Door heel simpel een gratis account te registreren en om een abonnement te kiezen dat bij jouw kindje past. In het account kun je ook heel eenvoudig de frequentie waarin de boeken worden toegestuurd aanpassen als je eens per maand teveel vindt.
Voor de mensen die nog niet bekend zijn met stripboeken, leggen wij in het kort uit wat het precies is. Stripboeken worden ook wel comics genoemd en zijn boekjes met een harde of zacht kaft. Ook wel hardcover of paperback genoemd. Een stripalbum bevat vaak 48 tot 56 pagina’s en bevat één compleet of een deel van een stripverhaal. In een album zijn vaak ook meerdere verhalen gebundeld. In strips zijn vooral de tekeningen van belang en deze worden voorzien van tekstballonnetjes. De tekeningen vormen samen scènes die elkaar opvolgen en op die manier een compleet verhaal uitbeelden. In Nederland is bijvoorbeeld de Donald Duck een bekend stripboekje dat ook wekelijks verschijnt.
Stripboeken zijn om meerdere redenen populair. Allereerst, omdat vaak bekende personages in stripboeken de hoofdrollen spelen. Denk aan superhelden zoals Batman en Spider-Man, maar ook Disney-figuren zoals Donald Duck en Mickey Mouse eisen vaak de hoofdrol op in strips. Daarnaast zijn er nog een groot aantal populaire personages die in stripboeken zijn verschenen. Denk aan bijvoorbeeld Sukse & Wiske, de Avengers en Kuifje.
Stripboeken verschijnen vaak ook in reeksen en zijn genummerd. Lezers kunnen dus echt een band met een bepaald personage creëren en week in week uit genieten van de avonturen die het karakter in de stripboeken beleeft. Door de nummering en de verschillende series die verschijnen, hebben stripboeken ook een verzamelfunctie. Verzamelaars sparen soms al tientallen jaren stripboeken van verschillende personages of alle delen van een bepaalde serie.
In de jaren tachtig en negentig werden stripboeken massaal in de ban gedaan. Niet door de lezers, maar wel door ouders en leerkrachten. Omdat men vond dat stripboeken niet goed genoeg waren voor de ontwikkelingen van een kind. Ze zouden luie lezers worden en na het lezen van een comic een normaal kinderboek links laten liggen. Die tijden zijn veranderd, want tegenwoordig wordt het juist gestimuleerd om stripboeken te lezen. Stripboeken zijn dan ook goed voor de algehele ontwikkeling en dat heeft een reden.
Stripboeken zijn goed voor de emotionele ontwikkelingen van een kind, want door de plaatjes te bekijken en de tekstballonnen te lezen, kunnen ze emoties herkennen. Het personage op het plaatje heeft een bepaalde gezichtsuitdrukking en zegt iets dat aan de emotie die wordt getoond wordt gekoppeld. Daarnaast leren kinderen ook veel sneller en beter hun woordenschat uit te breiden, want de woorden in de tekstballonnetjes kunnen aan de afbeeldingen die worden vertoond worden gekoppeld. Zo leren kinderen veel sneller en correct woorden herkennen.
Stripboeken heb je in veel verschillende soorten en hoe bepaal je nu of het een goed stripboek is. Feitelijk zijn alle stripboeken goed, maar het is afhankelijk van de persoonlijke smaak en de interesses of het boek in de smaak valt. De personages moet je aanspreken evenals het verhaal en natuurlijk de illustraties. Uiteraard speelt ook de uitgave een belangrijke rol, want een boekje met een hardcover gaat veel langer mee dan een paperback. Stripboeken met een hardcover kun je dus ook veel beter en langer bewaren.
Het is een pluspunt als de strips ook leerzaam zijn en een boodschap bevatten. Dat helpt kinderen zich op emotioneel vlak verder te ontwikkelen. In bekende stripboeken met Disney-figuren, Suske & Wiske en Kuifje worden geestige en spannende avonturen vrijwel altijd gecombineerd met een thema en een belangrijke boodschap.
Kinderen hebben uiteenlopende interesses en het is belangrijk om stripboeken uit te zoeken die bij de interesses van jouw kind aansluiten. Zo weet je zeker dat het kind geconcentreerd met het boekje aan de slag gaat en dat het regelmatig gelezen wordt. Als je geen goed beeld hebt bij welke strips het beste bij jouw kindje pasen, kun je altijd kiezen voor de beste stripboeken of bestsellers op dat moment. Aanraders vallen ook altijd wel in de smaak.
Stripboeken hebben uiteenlopende thema’s en onderwerpen. Ga je voor een leuke en avontuurlijke strip, zoals Suske & Wiske of Kuifje of ga je voor een leuke en leerzame strip? Of wil je een strip met het Wilde Westen als thema? Dan zou je bijvoorbeeld de strips van Lucky Luke kunnen lezen. Als je meer een fan bent van fantasie en Science Fiction, dan zijn de comics met superhelden, zoals de Avengers, Batman en Superman weer een betere keuze. Het staat in ieder geval buiten kijf dat er genoeg keuze is!
Stripboeken worden in de regel gemaakt door een scenarioschrijver en een illustrator. Het komt ook vrij vaak voor dat de illustrator ook de scenarioschrijver is. Omdat ze een compleet verhaal met daar bijhorende illustraties moeten maken, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van hoe het verhaal loopt. Een kinderboek dat uit tekst bestaat kan gaandeweg nog wel eens worden bijgeschaafd, maar bij een strip is dat iets lastiger. In de regel wordt er ook vaak eerst een ruwe schets gemaakt alvorens de definitieve strip het levenslicht ziet. Het komt ook vrij veel voor dat meerdere illustrators aan één verhaal werken.
Strips bestaan al enorm lang. Feitelijk maakten de Egyptenaren al beeldverhalen op muren en tegels. Feitelijk praat je dan al over de eerste strips die zijn gemaakt. Maar het conventionele stripboekje zoals we dat op de dag van vandaag kennen is in het midden van de 19e eeuw ontstaan. Stripverhalen verschenen eerst in kranten en werden later gebundeld in boeken. Sindsdien is de populariteit van stripboeken alleen maar gestegen.
Zo zijn er ook enorm veel klassiekers te benoemen. Zo bestaat de Donald Duck in Nederland al sinds de jaren ’50 en zijn ook de stripboekjes van Garfield en Suske & Wiske immens populair bij de Nederlandse lezer. Maar er zijn meer tijdloze klassiekers en bestsellers. Denk aan Dauwe Dabbert, Asterix & Obelix en Jan, Jans en de Kinderen. En Kuifje mag ook zeker niet in het rijtje ontbreken.
Voor de lezers die meer thuis zijn in de wereld van superhelden kennen we de oude stripboeken met superhelden, zoals Batman, Superman en Spider-Man. Maar er zijn legio superhelden die in stripverhalen zijn verschenen. De echte comic liefhebber weet wel wie deze helden zijn, maar het mainstream publiek heeft deze pas leren kennen toen de films met deze helden in de bioscoop verschenen. Zo hebben superhelden en schurken, zoals Iron Man, Captain America, Harley Quinn en Docter Strange veel populariteit verworven.
Stripboeken worden nog altijd gemaakt en feitelijk spelen dezelfde personages als in de tijdloze klassiekers nog steeds de hoofdrollen in de huidige bestsellers. Alleen dan in gloednieuwe avonturen die slechts enkele maanden tot jaren bestaan. Het aanbod van stripboeken is wel enorm gegroeid, maar dat is ook mede te danken aan een groter publiek. Zo zijn er ook enorm veel stripboeken voor volwassenen die dan ook minder geschikt zijn voor kinderen. Op stripboeken worden ook leeftijdsclasfficaties vermeld om aan te duiden of het boek voor kinderen geschikt is.
Graphic novels zijn inmiddels ook immens populair en zijn feitelijk stripboeken. Maar toch zijn het geen stripboeken. Zoals eerder beschreven bestaat een stripboek uit circa 48 tot 56 pagina’s en bevat een stripalbum meerdere verhalen of slechts een deel van het verhaal. Een graphic novel bestaat doorgaans uit één verhaal en is ook geen onderdeel van series. Het zijn afzonderlijke publicaties die in de regel voor een ouder publiek geschreven worden. Graphic novels bestaan in tegenstelling tot comics ook uit 100 pagina’s of meer. Een populaire graphic novel is de door Frank Miller geschreven en geïllustreerde roman Watchmen.
Het voorlezen uit een stripboekje is iets lastiger, omdat de illustraties van belang zijn om het verhaal te begrijpen. Maar dat weerhoudt je er natuurlijk niet van om samen met je kind een stripboekje te lezen. Zo kun je samen genieten van een leuk en spannend verhaal en je kunt je meer verdiepen in de interesses van je kind door het over de comic te hebben. Je kunt je kind ook helpen om moeilijke woorden te leren begrijpen.
In je account kun je de gegevens van je kind of kinderen invullen en de selectie van boekjes die wij maken worden gebaseerd op de interesses van het kind en natuurlijk de leeftijden. Zo ontvang je altijd een pakket met stripboeken dat voor jouw kind geschikt is. Er is altijd wel een verhaal dat in de smaak zal vallen. Je kunt tot wel drie verschillende profielen aanmaken en dat is zeker handig als je meerdere kinderen in verschillende leeftijdscategorieën hebt.
Wil jij iedere maand samen met jouw kind de beste stripboeken lezen? Of wil je simpelweg meer keuze in stripboeken om jouw kind kennis te laten maken met verschillende onderwerpen, werelden en personages? Kies dan voor een Boekskes abonnement! Want met een Boekskes abonnement krijg je iedere maand een pakket met stripboeken gratis thuisgestuurd!
Maandelijks een verrassing van vier
nieuwe kinderboeken in je brievenbus
Doe mee zolang jij zelf wilt! Na
opzegging stopt het direct
Op maat samengesteld voor jouw
kind(eren) door ouders en leerkrachten
Nu is een structureel voorlees moment al iets waar je kind graag naar uitkijkt, maar het is ook leuk als je kind iedere maand bij de brievenbus wacht op een nieuw pakket met prentenboeken dat onderweg is. En wanneer de kinderboeken geleverd worden zie je ze al glunderen van geluk! Zeker wanneer het ook nog eens de leukste voorleesboeken zijn.