Waarom verschillende kinderboeken belangrijk zijn

Dat boeken een essentieel onderdeel zijn van de ontwikkeling van een kind weten we ondertussen wel. Ze bieden niet alleen maar vermaak, maar zorgen ook voor cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling. Maar er zit een verschil in wat voor soort boek je kind leest of jij voorleest en hoe dit bijdraagt aan zijn ontwikkeling. Zo is een boek met veel afbeeldingen erin wat beter voor de creatieve ontwikkeling en een leesboek voor de woordenschat. Maar hoe dragen kinderboeken bij aan de ontwikkeling van kinderen?

Er zijn verschillende soorten kinderboeken die, naarmate jouw kind ouder wordt, steeds moeilijker worden. Na een bepaalde leeftijd zijn boeken met alleen afbeeldingen erin niet meer voldoende om kinderen te prikkelen en zullen ze iets uitdagender willen lezen. Het is vooral belangrijk om altijd rekening te houden met het leesniveau en de interesses van je kind. Zo maak je lezen leuk voor kinderen.

Prentenboeken

Prentenboeken zijn ideaal voor jonge kinderen die net beginnen met lezen. Deze boeken zitten vol met kleurrijke afbeeldingen die van de pagina’s af lijken te komen. De teksten zijn makkelijk genoeg dat zij sommige woorden zelf al kunnen herkennen, waardoor kinderen verhalen leren begrijpen. Maar prentenboeken helpen vooral om de visuele verbeelding te stimuleren en kan kinderen aanleren om hun fantasie te gebruiken. Prentenboeken helpen bij de ontwikkeling van woordenschat door de combinatie van afbeeldingen met woord erbij. Dit zorgt er namelijk voor dat een woord tot leven komt door de afbeelding die er naast staat.

Prentenboeken vind je vooral in ons Peuterpakket en Kleuterpakket.

Voorleesboeken

Een voorleesboek is voor kinderen die al wat ouder zijn, maar nog niet zelfstandig hele boeken kunnen lezen. Ze bevatten vaak rijkere en langere verhalen, die kinderen uitdagen om hun aandacht erbij te houden en prikkelen de verbeeldingskracht. Een voorleesboek neemt jouw kind mee op avontuur met een of enkele personages. Daarom is het belangrijk dat het een boek is dat bij jouw kind en zijn interesses past. Dankzij een voorleesboek leren kinderen bepaalde emoties te herkennen die zij zelf misschien wel voelen tijdens het voorlezen. Het helpt ook om een sterkere band met jou, de ouder, te krijgen. Als je op een interactieve manier voorleest kan het je kind zelfs voorbereiden op zelfstandig lezen op oudere  leeftijd.

Voorleesboeken vind je vooral in ons Babypakket, Peuterpakket en Kleuterpakket.

Leesboeken

Het blijft een bijzonder moment wanneer kinderen ineens dat punt bereiken dat ze zelfstandig kunnen lezen. In deze fase is het vooral belangrijk dat jouw kind leesboeken krijgt die passen bij zijn leesniveau en interesses. Kies je een te moeilijk of makkelijk boek, zal zijn enthousiasme afnemen. Hetzelfde geldt voor een boek dat hij of zij helemaal niet interessant vindt. Maar kies je voor de juiste boeken, zal je merken hoe snel leesvaardigheden zich ontwikkelen. Ook dagen leesboeken kinderen uit om informatie te verwerken, zodat ze begrijpen wat er tijdens een verhaal gebeurt. Hierdoor leren ze logisch nadenken over problemen.

Leesboeken vind je vooral in ons Kinderpakket en Tienerpakket.

Boekskes pakketten zitten vol verrassing

Bij Boekskes weten we hoe belangrijk het is om kinderen een gevarieerd aanbod aan boeken te bieden. Daarom zorgen we ervoor dat ons kinderboekenabonnement altijd een perfecte mix van boeken bevat. Van kleurrijke prentenboeken en betoverende avonturenverhalen tot leerzame non-fictie, uitdagende puzzelboeken en creatieve kleurboeken – elke maand is het een feestje wanneer de nieuwe boeken binnenkomen.

Stel je voor: je kind kijkt elke maand uit naar een boekenpakket vol nieuwe verhalen en activiteiten. Met elke keer weer een andere selectie boeken, zorgen we ervoor dat er altijd iets bij zit wat jouw kind leuk vindt. Dit maakt lezen niet alleen leuk, maar ook leerzaam en afwisselend. Dus, wil je je kind ook laten genieten van een breed scala aan prachtige boeken en spannende activiteiten? Schrijf je dan vandaag nog in voor het Boekskes kinderboekenabonnement en laat je kind elke maand de magie van lezen ontdekken!