Het lezen van boeken met je kind kan een ongelooflijk leuke en leerzame ervaring zijn. Door middel van verhalen kunnen kinderen nieuwe werelden ontdekken, hun verbeelding laten gaan en sociale vaardigheden ontwikkelen. Ook helpt het de algemene kennis te verbeteren en kunnen ze er veel plezier aan beleven. Het is dus belangrijk dat we onze kinderen aanmoedigen om te lezen. Helaas is het niet altijd makkelijk om hen te enthousiasmeren voor boeken. Lees snel verder om meer te weten te komen over hoe je lezen leuker kan maken voor jouw kinderen!
Lezen wordt door kinderen vaak gezien als een karwei. Misschien vinden ze het moeilijk of saai, of hebben ze simpelweg niet de juiste boeken die hen boeien. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Er zijn genoeg manieren om lezen leuk te maken voor kinderen. Lezen is één van de fijnste dingen die je kan doen, zeker als je het samen met je kinderen kan delen. Hieronder volgen 11 handige tips om het (voor)lezen leuker te maken voor je kinderen.
Kies het juiste boek
Wat vind jij leuker om te lezen? Een fantasierijk verhaal of een ingewikkeld boek over wetenschappelijke zaken waar je het meeste niet van begrijpt? Het juiste boek maakt een wereld van verschil uit als het aankomt op lezen leuk maken voor kinderen. De kinderboeken die jouw zoontje of dochtertje leest moeten aansluiten op het huidige leesniveau, maar moeten ook interessant zijn. Op deze manier zullen ze niet snel afgeleid raken en zullen ze het boek ook echt leuk vinden. Het kan erg lastig zijn om steeds kinderboeken te vinden die ze leuk vinden. Om deze reden hebben wij het kinderboeken abonnement in leven gebracht. Hiermee krijg je iedere maand vier ontzettend leuke kinderboekjes thuisgestuurd! Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind kun je kiezen voor het babypakket, het peuterpakket, het kleuterpakket, het kinderpakket of het tienerpakket. Zo weet je vrijwel zeker dat de boeken aansluiten op de interesses van jouw kind, maar ook op het leesniveau.
Laat je kind zelf het boek uitkiezen
Eén manier om lezen leuk te maken voor kinderen is om hen hun eigen boeken te laten kiezen. Zo kunnen ze lezen over onderwerpen die hen interesseren en is de kans groter dat ze betrokken blijven. Wanneer je meerdere nieuwe kinderboeken in huis hebt gehaald, laat je kind dan zelf kiezen welke hij of zij als eerste zou willen lezen. Door je kind meer regie te geven, voelt het moeten lezen tevens wat minder geforceerd.
Ga eens ergens anders zitten
Laat het lezen nooit altijd in dezelfde stoel of op dezelfde plek plaatsvinden. Hiermee bouw je alleen maar saaie associaties op met lezen én die plek. Zorg er dus voor dat je regelmatig op een andere plek gaat zitten. Dit is natuurlijk tenzij jouw kind zelf aangeeft aan favoriete plek hiervoor te hebben. Als dat werkt, dan moet je daar vooral mee doorgaan! Vraag dan in ieder geval nog wel regelmatig of je kind niet eens ergens anders zou willen zitten. Je wilt natuurlijk niet dat je kind het lezen zat raakt, alleen maar omdat het steeds op dezelfde plek plaatsvindt.
Maak er een gezellig moment van
Als je van het lezen een gezellig moment maakt, zullen je kinderen het met veel meer plezier doen. Bijvoorbeeld, je kan samen in bed een boek lezen of op de bank met een kopje thee of warme chocolademelk. Misschien kun je zelfs zachtjes een muziekje aanzetten op de achtergrond. Let met het afspelen van muziek wel op: sommige kinderen kunnen zich hierdoor minder goed concentreren. Dit is iets wat je gewoon eens kunt uitproberen met een rustig muziekje dus. Wat je ook kunt proberen, is om een lieve knuffel aan te schaffen die met je kind meeleest. Deze kun je ook aan je kind geven op het moment dat hij of zij zonder iemand erbij een stukje wilt gaan lezen. Je kind kan dan op zijn of haar eigen tijd gaan voorlezen aan de geduldige knuffel. Zo voelt je kind zich minder alleen en is het lezen minder saai.
Luister aandachtig mee
Luister regelmatig mee als je kinderen aan het lezen zijn. Op deze manier kun je ze helpen als ze ergens moeite mee hebben en kun je ze ook helpen om beter te worden in lezen. Kinderen vinden het prachtig om te zien dat iets wat zij doen, jou ook blij maakt. Geef je kind daarom het idee dat jij het verhaal zó spannend vindt, dat je niet kan wachten om meer te horen! Stel dus actief vragen aan je kind, zoals bijvoorbeeld: “Oh jeetje! Wat gaat er nu gebeuren?”
Geef je kind voldoende de tijd
Ieder kind leert op zijn of haar eigen tempo lezen. Hier is niets mis mee! Bij de één gaat het allemaal heel vlot, de ander heeft echt de tijd nodig. Het is belangrijk om je kinderen duidelijk te maken dat zolang je kind zijn/haar best doet, dit alles is wat er gevraagd wordt. Merk je dat jouw kind er lang over doet om een bepaalde zin voor te lezen? Probeer dan geduld te hebben en het niet meteen voor te doen. Uiteindelijk gaat het om het resultaat en niet hoe lang het geduurd heeft. Vaak leren kinderen er het meest van wanneer ze zelf iets hebben uitgevogeld.
Maak van lezen een spelletje
Lezen hoeft niet saai en eentonig te zijn. Probeer er daarom samen een spel van te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door er een wedstrijdje van te maken wie het snelst een bepaalde pagina uit kan lezen. Of maak er een gezelschapsspel van door na het lezen je kind een aantal simpele vragen over het verhaal te laten beantwoorden. Iedere keer als jouw kind het antwoord weet, voelt hij/zij zich weer een stukje slimmer! Wanneer je ergens goed in bent, dan vindt je het leuker om te doen.
Geef het goede voorbeeld
Kinderen zijn geweldige imitators. Als jij zelf vaak boeken leest, zullen zij dat ook willen doen. Laat ze zien hoe leuk je het vindt en nodig ze uit om samen met je te lezen. Wanneer je kind ziet dat jij met plezier leest, zullen zij eerder geneigd zijn om hetzelfde te doen. Maak van lezen een onderdeel van je dagelijkse routine en het zal snel een gewoonte worden voor uw kinderen. Lees bijvoorbeeld een boek (voor) voordat je kinderen gaan slapen of als je even een rustmomentje hebt. Op deze manier zullen ze zien dat lezen ook leuk kan zijn. Lezen hoeft niet alleen leerzame activiteit te zijn, het is juist ook een heel ontspannende.
Hardop samen lezen als een familie
Een ander idee om lezen leuk te maken is om samen als gezin voor te lezen. Dit kan een geweldige manier zijn om een onderlinge band scheppen én het is een goede manier om kinderen goede leesgewoonten aan te leren. Probeer er een vaste gewoonte van te maken om elke dag minstens 20 minuten samen hardop te lezen.
Belonen en laten merken hoe trots je bent
Kinderen leren het snelst wanneer zij vaak positieve feedback ontvangen. Zorg er dus voor dat je regelmatig je kinderen beloont voor de moeite die het lezen kost. Geef vaak complimentjes en zorg ervoor dat ze weten dat er na het lezen een beloning klaarstaat. Dit kan van alles zijn: van een (gezonde) snack tot je kind een halfuurtje zijn/haar favoriete Tv-programma laten kijken.
Praat er samen over na
Wanneer je klaar bent met lezen, zorg ervoor dat jouw kind al zin krijgt in de volgende keer. Praat samen na het lezen over het verhaal en de personages. Wat is er allemaal gebeurd en hoe? Wat vind jij van wat dit specifieke personage heeft gezegd of gedaan? Wat gaat er de volgende keer gebeuren? Hierdoor krijgen kinderen vanzelf zin om meer over het verhaal te weten te komen.
We hopen je hiermee voldoende tips te hebben gegeven, zodat er sowieso een aantal bij zitten die je kunt gebruiken. Veel (voor)leesplezier gewenst samen!