De perfecte cadeaus voor een peuter

Waarom is een kinderboek een perfect cadeau voor peuters?

Een peuter leest graag! Zelfs als de dreumes nog niet zelf kan lezen. Ouders beginnen steeds eerder met het voorlezen van kinderboeken. Er zijn zelfs speciale boeken voor baby’s waarmee de allerkleinsten al kennis kunnen maken met een boek. Ze leren hoe het boek eruit ziet, hoe het aanvoelt en met de speciale flapjes en knopjes die in deze boeken aanwezig zijn kunnen ze ook door te voelen en te luisteren veel leren over hoe een bepaald dier of object aanvoelt en hoe ze klinken. In de leeftijdscategorie van 2,5 tot 4 jaar oud leren kinderen steeds meer over boeken en de inhoud. Ze leren niet alleen hoe bepaalde letters klinken, maar ze leren ook simpele woordjes herkennen.

Door al vroeg te beginnen met lezen ontwikkelen kinderen zich veel sneller en ze hebben er profijt van wanneer ze in groep 3 en 4 echt beginnen met leren lezen en schrijven. Het stimuleert niet alleen de taalontwikkeling, maar het kind kan zich ook op emotioneel en sociaal vlak veel beter ontwikkelen. Daarnaast versterkt het de verbeeldingskracht van het kind en lezen en voorgelezen worden creëert ook een ontspannend moment tussen de ouder en zijn kroost. Wanneer je dus een leuk voorleesboek, flap- of prentenboek of avontuurlijk kinderboek cadeau doet, geef je het kind niet alleen iets leuks, maar ook iets om zijn of haar ontwikkeling te stimuleren.

Niet ieder kinderboek is geschikt

Wanneer je op zoek gaat naar het perfecte kinderboek voor een peuter moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Want niet ieder kinderboek is ook geschikt om cadeau te doen. Je hebt wel kennis nodig van wat het kind leuk vindt, maar nog belangrijker op welk leesniveau het kind zich begeeft. Kinderen die al een uitgebreidere woordenschat en zich emotioneel verder ontwikkeld hebben, kun je blijer maken met een iets moeilijker boek. Het is dus goed om met de ouders van het kind af te stemmen waar de interesses liggen, hoe goed het kind al kan lezen of kan luisteren wanneer er een verhaaltje wordt voorgelezen en welke kinderboeken al in de kast staan. Zo voorkom je ook dat je een boek cadeau doet dat het kind al heeft.

Zoeken in de juiste leeftijdscategorie

Kinderboeken worden in de regel geclassificeerd met een leeftijdsindicatie en op die manier kun je heel makkelijk een selectie maken van kinderboeken die geschikt zijn voor peuters. In de basis zijn dit de boeken voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud. Je komt tijdens je zoektocht naar een cadeautje al snel tot de ontdekking dat er honderden en misschien wel duizenden kinderboekjes te koop zijn en wij kunnen ons goed voorstellen dat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Om je een beetje op weg te helpen geven wij je alvast een aantal handige tips en welke boeken als de perfecte cadeaus voor een peuter bestempeld mogen worden.

Cadeautip 1: Nog even achter mijn oortjes kriebelen

Het kinderboek Nog even achter mijn oortjes kriebelen van de Duitse auteur Jorg Mühle is een perfect geschenk voor de jonge iPad-generatie, want in dit boek kunnen kinderen ook tappen en vegen. Het boek gaat over naar bed gaan en het helpt kinderen te begrijpen dat slapen belangrijk is en naar bed gaan eigenlijk heel leuk is! Kinderen kunnen zelf Klein Konijn naar bed brengen. Door ervoor te zorgen dat hij zijn tandjes poetst, zijn pyjamaatje aantrekt en zich in zijn bedje nestelt. Kriebel nog even achter zijn oortjes en doe het licht uit zodat Klein Konijn snel in slaap valt.

Cadeautip 2: Rupsje Nooitgenoeg

Wie kent het kleurrijke prentenboek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle nu niet? De kans is groot dat je zelf met Rupsje Nooitgenoeg bent opgegroeid en hoe leuk is het om dit nog altijd populaire kinderboek cadeau te doen? In Rupsje Nooitgenoeg zien we hoe het kleine rupsje uit zijn ei komt en zich door allerlei eten eet. Hij wordt steeds groter en groter en als hij een grote dikke rups is bouwt hij een huisje. Waar hij weer uit komt als een mooie vlinder.

Cadeautip 3: Woezel & Pip – Slaap lekker

Woezel & Pip zijn immers populair. Vooral bij de peuters tussen de 2 en 4 jaar oud. De figuurtjes die door Guusje Nederhorst zijn bedacht beleven in verschillende kinderboekjes de leukste avonturen. In Woezel & Pip – Slaap lekker is een heerlijke avontuur voor het slapen gaan. En als het verhaaltje uit is kunnen de peuters zelf de kaarsjes in het boek uitblazen.

Cadeautip 4: Beestje, waar ben je?

De Zweedse ontwerpster Ingela P Arrhenius creëerde het leuke flapjesboek Beestje, waar ben je?. Het boek zit vol met flapjes en de peuters kunnen deze flapjes omvouwen en de leukste diertjes ontdekken! Zoals de bij, de rups en natuurlijk het lieveheersbeestje! De flapjes zijn van vilt gemaakt en dat maakt de flapjes lekker zacht en stevig!

Cadeautip 5: Nog even mijn haartjes wassen

De Duitse auteur Jorg Mühle schreef het leuke kinderboekje Nog even mijn haartjes wassen. Met het interactieve boekje dat speciaal voor de iPad-generatie is gemaakt, helpen de peuters Klein Konijn om te badderen. Was zijn haartjes, zorg ervoor dat er geen zeep in zijn oogjes komt en help hem om het haar te föhnen. Badderen wordt een leuk spel met dit boek waarin peuters kunnen tappen en swipen.

Cadeautip 6: Boer Boris, start de motor!

Heeft het kind een interesse in het boerderijleven en wil hij of zij weten welke materialen de boer allemaal gebruikt? Dan is Boer Boris, start de motor! van auteur Ted van Lieshout een perfect cadeau om te geven. Door de uitklap pagina’s uit te klappen kunnen peuters ontdekken welke machines Boer Boris heeft en op zijn boerderij gebruikt.

Cadeautip 7: Waar is Dribbel?

Het stevige kartonboek Waar is Dribbel? mag niet in de boekenkast van de dreumes ontbreken! In dit boek gaat de geliefde puppy op avontuur en het is aan de peuter te ontdekken waar Dribbel is gebleven. Waar is Dribbel? is één van de vele avontuurtjes die door auteur Eric Hill over een periode van 40 jaar werd geschreven.

Cadeautip 8: Tijd voor bed!

Het is tijd voor bed, maar hoe kan Bing slapen als hij zijn lievelings dekentje niet heeft? Tijd voor bed! is geschreven door Stella Gurney en geschikt voor peuters van 2 jaar oud. Het is een leuk avontuur over naar bed gaan en slapen.

Cadeautip 9: Woezel & Pip – 5 minuten verhaaltjes

Guusje Nederhorst schreef de verhalenbundel 5 minuten verhaaltjes waarin Woezel & Pip de leukste avonturen beleven. In de tovertuin is er van alles te beleven en samen met hun vriendjes beleven zij de leukste en spannendste avontuurtjes. Het kinderboekje is perfect om tussendoor of voor het slapengaan te lezen of voor te lezen.

Cadeautip 10: Gigantosaurus

Het prentenboek Gigantosaurus van auteur Jonnny Duddle is een perfect cadeau voor de peuters die een interesse hebben in dinosauriers. In dit spannende en grappige avontuur houden de dinosauriers de wacht als ze in de vallei willen spelen. Want wanneer de Gigantosaurus om de hoek komt kijken moeten zij rennen voor hun leven! Om uit de bijtgrage bek van de vleesetende dinosaurus te blijven.

Is een boek een beter cadeau dan speelgoed?

Een cadeau moet leuk, functioneel en het liefst ook educationeel zijn. Je wilt immers de ontwikkelingen van een peuter stimuleren en natuurlijk ook de toffe opa, oma, oom of tante zijn die het kind een cadeau geeft waar hij of zij van geniet. Nu is het helemaal niet slecht om speelgoed cadeau te doen, want ook met bouwblokken of ander leuk en educatief speelgoed kunnen kinderen zich ontwikkelen. Maar een boek is toch iets waar het kind het meeste aan heeft.

Het helpt kinderen met de taalontwikkelingen en zowel emotionele als sociale ontwikkelingen. Ze leren op jonge leeftijd kleuren, geluiden en woorden herkennen en daar hebben ze op een latere leeftijd alleen maar profijt van. Daarnaast is een boek ook functioneel, want je geeft een cadeau waar zowel het kind als de ouder iets aan heeft. Het kind kan genieten van een mooi, leuk of spannend verhaal terwijl de ouder het boek kan gebruiken tijdens een ontspannend moment voor het slapen gaan. Met een leuk kinderboek schiet je dus altijd in de roos terwijl het prijstechnisch ook nog eens aantrekkelijke cadeautjes zijn. Gezien het feit een gemiddeld kinderboek niet meer dan € 15,- kost.