Je wilt de ontwikkelingen van je kind stimuleren en je besluit om hem of haar op jonge leeftijd al kennis te laten maken met boeken. Al op jonge leeftijd kun je jouw kind leren lezen. Door boeken voor te lezen en om samen boekjes te lezen. Het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet, want het kind moet wel op een veilige manier leren lezen. Zodat ze op latere leeftijd niet in de problemen komen als ze op school leren lezen. Hoe pak je dat aan? Wij vertellen hier meer over in onze blog: veilig leren lezen doe je zo.
Wat is veilig leren lezen?
Veilig leren lezen is een methode om je kind kennis te laten maken met klanken en woorden. Het is een feit dat het leren lezen al op de kleuterschool begint. Spelenderwijs worden kinderen geconfronteerd met letters en dat deze letters in boeken staan. Er wordt ook aandacht besteed dat het normaal is dat zinnen van links naar rechts worden gelezen. Klanken spelen eveneens een belangrijke rol en kinderen leren dus ook welke klanken bij welke letters horen en wat het uitspreken van deze letters doet met de mond, tong en keel.
Naast deze methode is er ook de “Veilig leren lezen-kim methode”. Deze nieuwe methode concentreert zich meer op het verkennen van alle eigenschappen van de letters die kinderen leren. Deze methode is dus ook een stuk intensiever dan de standaard Veilig leren lezen-methode die doorgaans wordt toegepast. De zogenaamde kim-versie wordt op steeds meer basisscholen de standaard.
Enorm veel prikkels
Het is goed om te realiseren dat leren lezen een heftig proces is, want het kind krijgt enorm veel prikkels tijdens het leren lezen. Ze leren niet alleen hoe letters eruit zien en hoe ze klinken, maar ze leren haast tegelijkertijd om aandachtig te luisteren en verbanden tussen letters en woorden te leggen. Deze prikkels kunnen in grote maten voor veel verwarring zorgen dus het is ook van belang dat je als ouder goed de tijd neemt als je samen met jouw kind een boek leest of een boek voorleest. Dat helpt het ontwikkelingsproces.
Stap voor stap
De eerste stap als je met jouw kind aan de slag gaat om te lezen is om te kijken hoe een boekje eruit ziet. Hoe ziet de kaft eruit en heeft het boek ook genoeg plaatjes die bij de gelezen woorden horen? Zo kan een kind vrij makkelijk verbanden leggen. Het plaatje van een koe past goed bij het woord “koe” en kinderen leren gelijk hoe je het woord “koe” uitspreekt. En wat dat met zijn mond, tong en keel doet. Om maar een klein voorbeeld te noemen van wat er bij komt kijken als een kind het woord “koe” leert kennen. Dan hebben we het slechts over één simpel woord terwijl het kind honderden tot duizenden woorden gaat leren.
Vragen stellen tijdens het lezen
Een goede methode om te weten of je kind het begrijpt en niet in verwarring naar het verhaal aan het luisteren is, is om tijdens het voorlezen vragen te stellen. Laat je kind het woord herhalen en kijk in hoeverre de stof is blijven hangen. Je weet ook gelijk of kinderen bijvoorbeeld moeite hebben met bepaalde letters of klanken. Hier zou je dus ook meer aandacht aan kunnen spenderen en jouw kind kunnen helpen.
Wees je bewust van het leesniveau
Als ouder is het goed om te weten op welk leesniveau jouw kind zich bevindt. Zelfs op de kleuterschool wordt er al over een leesniveau gesproken, omdat kinderen in de kleuterklas al voor het eerst kennismaken met letters en woorden. Deze niveaus worden ook wel eens aangegeven in Maan-, Ster- en Zonniveau. Het is goed om hier aandacht aan te besteden en om kinderboekjes op dit niveau samen te lezen. Of om uit voor te lezen. Zo blijf je op het niveau waar jouw kind zich op dat moment bevindt. En dat helpt het kind ook om zich verder te ontwikkelen en om tot een hoger leesniveau te komen.
Het juiste materiaal
Het komt er dus op neer om het juiste materiaal te kiezen. Naast de inhoud is het dus belangrijk om te kijken of het boek dat je samen wilt lezen of uit wilt voorlezen wel is afgestemd op het leesniveau van jouw kind. Anders kunnen er frustraties optreden, omdat het kind het simpelweg niet begrijpt. Uiteraard is ook de inhoud belangrijk en afhankelijk van hoe jouw kind zich emotioneel ontwikkeld. Een te spannend of te eng boek kan voor problemen zorgen als je weet dat je kind daar minder goed tegen kan.
In gesprek met school
Om een goed beeld te krijgen van op welk niveau jouw kind zich bevindt is het goed om met school in gesprek te gaan en te blijven. De leerkrachten zien jouw kind dagelijks en kunnen goed inschatten hoe jouw kind zich ontwikkelt. Met deze info kan je de voorleesmomenten thuis goed afstemmen op het niveau van jouw kind en ervoor zorgen dat het kind zowel thuis als op school de juiste letters, klanken en woorden leert. De ontwikkeling van de woordenschat gaat dan ook een stuk sneller en soepeler.
Software beschikbaar
Voor ouders is er zelfs software beschikbaar waarmee je de perfecte aansluiting met het lesmateriaal op school vindt. Wanneer een kind iets nieuws op school heeft geleerd, wordt dit materiaal in de software beschikbaar gesteld. Zodat je ook thuis met je kind kunt oefenen. Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om je ook spelenderwijs te leren lezen. Met het doen van leuke spelletjes. Vooral voor kinderen die moeite hebben om te kunnen en willen lezen is het leren met behulp van spelletjes een uitkomst!
Tips & trucs voor ouders
Nu je iets meer weet over veilig leren lezen en hoe je dit het beste kunt aanpakken, hebben wij nog een aantal handige tips voor je om je kind te helpen en te motiveren.
Positieve benadering
Wees altijd positief over lezen en leren lezen, want door een positieve benadering gaat het kind lezen als iets positiefs zien. Vooral kinderen die lezen niet zo leuk vinden hebben vaak een extra steuntje in de rug nodig. Door een positieve benadering wordt het lezen opeens ontzettend leuk en wil het kind ook graag lezen of voorgelezen worden.
Neem de tijd
Geduld is een schone zaak en natuurlijk is het lastig als je kind iedere avond hetzelfde boekje wilt lezen. Het verhaal ken je inmiddels van A tot Z. Maar neem de tijd en wees geduldig. Zo ervaart jouw kind het lees- of voorleesmoment als iets positiefs en dat bevordert weer de ontwikkelingen van het kind. Als je te gehaast te werk gaat kan dit juist averechts werken. En dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.
Ruime keuze in kinderboeken
Een goedgevulde boekenkast met leuke kinderboeken is haast een must om een kind te stimuleren, maar hoe vul je deze? Je kunt natuurlijk lukraak boeken kopen die op de leeftijd en interesses van je kind zijn afgestemd, maar je zou je ook bij ons kunnen inschrijven voor het kinderboeken abonnement. Zo krijg je iedere maand, twee drie of vier maanden een boekenpakket zonder verzendkosten. Deze boeken mag je ook houden en zo kun je dus op een vrij eenvoudige manier de boekenkast vullen.
Regelmaat
Door regelmatig samen een boek te lezen stimuleer je het kind om te lezen en zich te ontwikkelen. Een vast moment zorgt niet alleen voor een mooi moment tussen de ouder en het kind, maar ook voor regelmaat. Dat kinderen weer helpt om zich beter te concentreren. Iedere avond op een vast tijdstip voorlezen voor het slapen gaan is bijvoorbeeld een goed moment om samen met je kind een kinderboekje te lezen.
Aandacht voor het kind
Als ouder bepaal je natuurlijk wat je kind leest en welke boeken er in de kast komen te staan, maar luister ook naar je kind. Weet waar zijn of haar interesses liggen en op welk niveau ze opereren. Stem hier je keuze voor de kinderboeken op af. Wanneer je een boek kiest om te lezen of om uit voor te lezen is het belangrijk om de kind een keuze te laten maken. Zo leer je veel over de interesses van het kind en of een bepaald verhaal juist wel of niet in de smaak valt.
Daarnaast is het ook belangrijk om tijdens het voorlezen vragen te stellen. Zo kom je meer te weten over het leesniveau van je kind en of hij of zij geconcentreerd aan het luisteren is. Daarbij ontstaat er een leuke interactie met je kind en kun je dieper ingaan op het verhaal. Een goede methode om toe te passen is om samen een boek uitkiezen en eerst de kaft uitgebreid te bestuderen en te bespreken.
Keuze in overleg
Vind je het lastig om het juiste kinderboek voor je kind uit te zoeken? Vraag dan om hulp. Van ouders en leerkrachten die hun ervaringen met jou kunnen delen. Vooral ouders van vriendjes en vriendinnetjes kunnen wel iets vertellen over wat hun kinderen lezen en leuk vinden. Terwijl leraren dagelijks jouw kinderen zien en spreken en precies weten op welk niveau zij opereren. Zij kunnen dan ook prima advies geven over welke boeken perfect bij jouw kind passen.