Top 10 leukste kinderboeken over dieren

Kinderboeken met dieren als hoofdpersonages zijn vaak favorieten bij jonge lezers. Ze nemen kinderen mee op avontuur in de wereld van natuur. Ook leren ze hen belangrijke lessen over vriendschap, samenwerking en respect voor mensen en dieren om zich heen. En dit allemaal door middel van een leuk verhaaltje. In deze blog hebben we de 10 beste kinderboeken over dieren op een rijtje gezet.

1. Dikkie Dik

Dikkie Dik is nieuwsgierig, speels en soms een beetje ondeugend. Samen met zijn vriendjes, zoals de hondjes Waf-Waf en Puppie, beleeft hij allerlei avonturen in en rondom het huis. Elk boek bevat korte verhaaltjes die de kleintjes kennis laat maken met verschillende soorten dieren. Dit maakt de boeken perfect om voor te lezen aan peuters en kleuters. De eenvoudige en herkenbare verhalen gecombineerd met de schattige uitstraling van de rode kater zorgen ervoor dat de nieuwe generaties geïnspireerd worden om van lezen te houden.

2. Pluk van de Petteflet

‘’Pluk van de Pettenflet’’ vertelt het verhaal van Pluk, een jongetje met zijn rode kraanwagen. Pluk is op zoek naar een huisje om in te wonen, hij komt terecht in de Petteflet. Hier woont Aagje waar hij al snel bevriend mee raakt, en samen beleven ze avonturen in de Petteflet. Hoewel het boek niet bekend staat om dieren vind je in het verhaal wel onvergetelijke type dieren, zoals Zaza de kakkerlak die in een hondenschoen woont of Dollie de duif die een aparte obsessie heeft voor ronde dingen.

3. Minoes

Dit klassieke verhaal neemt je kind mee in het avontuur van Minoes, een kat die in een vrouw verandert doordat ze iets chemisch heeft gegeten. Ze kan nog steeds met haar kattenvriendjes praten ondanks haar nieuwe look. In het boek raakt Minoes bevriend met Tibbe hij is een journalist die dreigt ontslaan te worden als hij niet snel met een goed verhaal komt. Minoes gaat hem hiermee helpen, omdat zij met de katten kan praten weet ze veel over de mensen in het dorp. Ze verteld de bijzondere dingen door aan Tibbe en die zet het weer in de krant. Dit boek staat vol met kattenkarakters en onderstreept het belang van dierenliefde en samenwerken. Dit boek benadrukt dat je je creativiteit altijd moet uiten, maar ook dat vriendschap heel belangrijk is.

4. Meneer kat en het meisje

Meneer Kat is een beetje een mopperaar. Maar dan vindt hij een klein wezen, stilletjes verstopt onder een groen boomblad. Het toverdiertje kleurt zijn wereld in … totdat het weer moet vertrekken.

Dit prachtig verhaal over vriendschap en afscheid is de winnaar van de illustratorenwedstrijd Key Colours Competition China 2017. Elke pagina neemt je mee op een nieuw ontdekking en zal je kind blijven vermaken tot het einde.

5. De Gorgels

Dit boek vertelt het verhaal van een jongen genaamd Melle die op een avond wanneer hij ziek in bed ligt een vreemd bolletje wol met ogen in zijn kamer ontdekt. Als hij dit op school verteld aan zijn vriendjes wordt hij uitgelachen. Zelfs zijn vader die bioloog is gelooft hem niet. Maar Melle weet zeker wat hij heeft gezien. Dus hij gaat op onderzoek uit en vindt in zijn vaders werkkamer een geheimzinnig boek genaamd ‘’Het boek der Nederlandse Gorgels en Brutelaars.’’ Het bolletje wol blijkt een Waakgorgel te zijn die Bobba heet. Al snel worden ze goed bevriend, maar dan word Melle aangevallen door de Groenenlandse Brutelaar. Dit is pas het begin van een reeks spannende avonturen die Melle beleeft met de Gorgels.

Het boek leert je kind over vriendschap en samenwerking. Ook moedigt het boek verantwoordelijkheid aan om bijvoorbeeld andere te helpen in tijd van nood. Een super kinderboek dus!

6. Dierendorpje

In dit boek ontmoeten kinderen allerlei dieren in het gezellige dierendorpje, waar allerlei dieren samenwonen en elke dag weer een nieuw avontuur beleven. Ook leren de diertjes belangrijke lessen zoals vriendschap, behulpzaamheid en het omgaan met uitdagingen. Het boek bevat korte verhaaltjes die zich richtten op de dieren en hun unieke persoonlijkheden. Het illustreert goed hoe je samen problemen op kunt lossen door te praten met elkaar. De vrolijke illustraties van Gitte Spee nodigen je kind uit om mee te leven in de wereld van de dieren en brengen het verhaal echt tot leven.

7. Het muizenhuis

Dit boek verteld een verhaal over Sam en Julia, twee muizenkinderen die samen allerlei avonturen beleven in het muizenhuis. Sam woont samen met zijn ouders, broertjes, zusjes en de rest van zijn grote familie in het muizenhuis. Sam is heel braaf en overtreedt nooit een regel. Julia daarentegen is altijd opzoek naar avontuur, ze is ontzettend nieuwsgierig en houdt niet van stilzitten. Julia woont samen met haar moeder in een klein kamertje in het muizenhuis ze heeft geen vader of broertjes en zussen. Toch zijn Julia en Sam de beste vrienden. Ze doen alles samen en in het verhaal mag jij mee op avontuur.  Het boek stimuleert je kind om zijn/haar creativiteit te uiten en te laten zien dat alles mogelijk is, wie of wat je ook bent.

8. Dierendoolhof

Neem je kinderen mee op ontdekkingstocht in dit uitdagende doolhovenboek. De verschillende in het boek leiden je allemaal een ander pad op! Alleen door goed na te denken kom je uit de doolhoven in het boek.

De paden leiden kinderen door het dierenrijk en zijn naast uitdagend ook educatief. Leer je kinderen over allerlei fascinerende beesten en verschillende klimaten met het interactieve flapjesboek: Dierendoolhof.

9. Floddertje

Floddertje is het verhaal van een meisje genaamd Floddertje die altijd vies wordt. Ze woont in Lange Laan samen met haar hond Smeerkees en haar beste vriend Zilvervloot. Samen beleven ze allemaal avonturen. Het boek bestaat uit verschillende korte verhalen waarin Floddertje en haar vriendjes leuke en vieze dingen meemaken. Smeerkees probeert Floddertje uit de problemen te houden maar helpt haar soms juist in de problemen. Het boek leert kinderen om elkaar te accepteren ondanks onze verschillen. Ook het thema vriendschap staat in dit boek centraal. Ondanks de chaos die Floddertje meemaakt blijft ze bevriend met Zilvervloot.

10. De Moppereend

Het boek De Moppereend neemt je mee in het verhaal over een eend die erg mopperig is, want haar vijver is opgedroogd en nu wilt niemand met haar spelen. Tenminste dat vind ze… want graven met de hond of met het varken mee in de modderpoel lijkt haar maar niks. Ook blijft er maar een donkere wolk boven haar hoofd hangen. Hoe kan dit nou? Zou de wolk voor altijd de zon verduisteren of kan de wolk ook open barstten? De Moppereend gaat op onderzoek uit en komt erachter dat als ze niet meer zo moppert de wolk vanzelf verdwijnt. Het verhaal toont dat je altijd alles van de positieve kant moet bekijken en hoe een optimistische houding de wereld om je heen kan veranderen.

Deze boeken zullen je kind een schat aan betoverende verhalen meegeven, maar welke moet je nou kiezen? Er is ook zoveel keuze in de kinderboekenwereld. Met de pakketten van boekskes krijg je elke maand 4 boeken opgestuurd die jouw kind zeker weten leesplezier zullen opleveren. De pakketten worden namelijk samen gesteld op basis van jouw kind zijn/haar voorkeuren. Dus waar wacht je nog op? Sluit hier een abonnement af en veel leesplezier!