Tips om je kind te helpen met leren lezen

Het leren lezen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van elk kind. Het is een vaardigheid die de deur opent voor leren, ontdekken en ontwikkeling. Leren lezen gaat bij het ene kind anders dan bij het andere kind, dus kan het soms verwarrend zijn voor ouders hoe ze hierbij kunnen helpen. Gelukkig zijn er een aantal tips die alle ouders kunnen helpen wanneer ze hun kind ondersteunen met het verbeteren van de leesvaardigheid. We delen de tips in deze blog, dus lees zeker door!

Voorlezen

Vanaf een zeer jonge leeftijd is het belangrijk dat kinderen worden blootgesteld aan boeken en verhalen. Wist je dat je al voor kunt lezen aan baby’s? Door vroeg te beginnen wennen kinderen al snel aan taal. Ouders kunnen hun kinderen dus helpen met het verbeteren van het taalgevoel door vroeg te beginnen met voorlezen. Ouders kunnen ook vragen stellen over wat ze lezen, waardoor de kinderen nadenken over wat er gebeurt in het verhaal. Als ouders regelmatig met hun kinderen lezen, zullen ze zich meer betrokken voelen bij het verhaal en zal hun interesse in het lezen toenemen. Wanneer kinderen vervolgens op het punt komen dat ze moeten leren lezen op school zullen ze dit stukken sneller oppikken dan kinderen waar weinig aan voorgelezen is.

Stimuleer je kind om te lezen

Wanneer je je kind wilt stimuleren om te leren lezen is het natuurlijk belangrijk om het lezen leuk te maken. Probeer daarom  boeken te vinden die bij de interesse van je kind aansluiten. Geef je kind hiervoor bijvoorbeeld een eigen boekenplank en laat je kind soms zelf een boek uitzoeken om te lezen. Het is belangrijk dat je kind leest waar hij of zij enthousiast van wordt en met plezier leert lezen.

Geef ook het goede voorbeeld wanneer je je kind wilt stimuleren om te leren lezen. Kinderen doen hun ouders na, dus wanneer je zelf geregeld leest zal je kind deze gewoonte waarschijnlijk sneller en makkelijker oppakken. Laat je kind hiervoor dus zien dat je zelf leest; neem de tijd om een boek, een tijdschrift of een krant te lezen en zorg dat je dit doet in de nabijheid van je kind. Zo zal je kind zien dat je lezen ook voor je plezier kunt doen en dat het niet alleen maar voor school is,

Zorg ervoor dat er in huis voldoende leesmateriaal is zoals kinderboeken, tijdschriften en kranten. Laat je kind ook kennismaken met online leesmateriaal, zoals websites, blogs en nieuwsartikelen.

Samen lezen

Leren lezen is voor kinderen een belangrijke vaardigheid die ze mee zullen nemen in hun verdere leven. Samen met je kind lezen is daarom één van de belangrijkste dingen die je als ouder kunt doen. Samen lezen geeft je kind niet alleen meer begrip van het lezen, maar het is ook een goede manier om een sterke band op te bouwen.

Om je kind te helpen leren lezen is het belangrijk om het leesproces samen met je kind te benaderen. Begin met het lezen van korte, eenvoudige verhalen en boeken met kleine woorden en korte zinnen. Door deze verhalen samen te lezen, kun je je kind helpen om zichzelf te leren lezen. Laat je kind het verhaal hardop voorlezen om te leren hoe woorden en zinnen geschreven worden.

Het is ook belangrijk om je kind te helpen met het opbouwen van zijn of haar woordenschat. Korte verhalen met herkenbare situaties en woorden zijn een goede manier om je kind helpen met het leren van nieuwe woorden. Ook kun je je kind helpen door woorden te herhalen, te spellen en te definiëren.

Samen lezen is een leuke en leerzame manier om je kind te helpen bij het leren lezen. Door samen verhalen te lezen en te discussiëren, krijgt je kind een betere begrip van het lezen en zal het vele malen sneller gaan.

Speel spelletjes waarbij het lezen centraal staat

Er zijn tal van leuke en educatieve spelletjes die kinderen kunnen spelen om hun leesvaardigheid te verbeteren. Woordenzoekers voor kinderen en letterkwartet zijn goede voorbeelden van spelletjes waarbij lezen centraal staat. Een andere mogelijkheid is om samen met je kind boeken te lezen en vervolgens een activiteit te ondernemen gebaseerd op de verhalen die ze gelezen hebben. Het is belangrijk om op een speelse manier met lezen bezig te zijn, want dit zorgt ervoor dat kinderen het als minder saai ervaren en hen aanmoedigt om verder te gaan met lezen.

Belonen

Je kinderen belonen voor het leren lezen is een geweldige manier om hun motivatie te vergroten. Geef je kinderen iets tastbaars als beloning voor elk niveau dat ze behalen, zoals iets lekkers of een bezoekje aan de speeltuin. Je kunt ook een stickerkaart gebruiken, waarbij ze een sticker krijgen voor elk boek dat ze uitlezen. Als je kinderen hun kaart vol hebben, geef je ze dan een speciale beloning zoals een dagje uit of nieuw speelgoed. Laat je kinderen ook weten dat je trots bent op hun vorderingen en geef ze complimenten. Zo worden ze niet alleen beloond, maar krijgen ze ook positieve feedback wat goed is voor het zelfvertrouwen. Belonen is een geweldige manier om kinderen te motiveren om verder te gaan met leren lezen. Probeer verschillende beloningen uit en zie wat het beste werkt voor je kind.

Hoe kan een kinderboekenabonnement helpen?

We kaartten het al eerder in deze blog aan: wanneer je je kind wilt helpen met leren lezen is het belangrijk dat je genoeg leesmateriaal in huis hebt, waaronder natuurlijk kinderboeken. Vaak vinden ouders het echter lastig om kinderboeken uit te zoeken. Er is een enorm aanbod en daarnaast kan het lastig zijn te bepalen welk kinderboek goed aansluit op de leeftijd en interesses van je kind. Dit is waar kinderboekenabonnementen een uitkomst kunnen bieden. Zo bieden wij bij Boekskes maandelijkse pakketten samengesteld door leraren en ouders, volledig afgestemd op je kind. Deze pakketten bieden een gevarieerd aanbod aan kinderboeken waar je kind zijn of haar taalgevoel mee kan versterken en kan leren lezen.