Tips bij het kiezen van een leuk kinderboek

Als verantwoorde ouder wil je je kind graag voorlezen of stimuleren zelf te lezen. Uiteraard is het hierbij van belang dat je kind de boeken die je uitkiest leuk vindt. Maar hoe kom je erachter welke boeken geschikt zijn? We delen graag onze tips om op gebied van kinderboeken de beste, leukste match te vinden voor jouw kleine. Zo neem je bij je kind de potentiële weerstand weg om te lezen, waardoor het voorlezen of het zelf laten lezen door je kind stukken makkelijk zal gaan!

Onze tips

Er zijn vele prachtige kinderboeken en het kan dan ook lastig zijn om het juiste boek te kiezen voor je kind. Waar moet je allemaal op letten? Met onderstaande tips wordt het vele malen makkelijker een goede keus te maken.

Het juiste niveau

Het is natuurlijk belangrijk dat het niveau van het kinderboek aansluit op het niveau van je kind. Let hiervoor op de lengte van het verhaal en de zinnen, het aantal moeilijke woorden, het aantal plaatjes en het thema van het boek. Dit betekent overigens niet dat je áltijd precies aan moet sluiten op het niveau van je kind. Soms is het goed ze enigszins uit te dagen. Kies juist ook voor boeken die nog wat moeilijk zijn, maar die kinderen wel nieuwe woorden en verhalen leert. Boeken mogen kinderen prikkelen. Is het boek dat je voorleest toch nog te lastig? Je kunt het dan eventueel wat versimpelen zodat het toch te begrijpen is.

Plaatjes, plaatjes, plaatjes

Volwassenen kunnen illustraties in een boek vaak zeker waarderen, maar voor kinderen is dit al helemaal het geval. Dreumesen, peuters en ook schoolgaande kinderen houden van boeken met plaatjes. Kies bij jonge kinderen voor prentenboeken; deze bestaan bijna volledig uit afbeeldingen. Voor oudere kinderen zijn boeken met verhalen en plaatjes geschikt. Ook de voorkant van het boek is erg belangrijk. Wanneer deze je kind aanspreekt is de kans groot dat hij of zijn het boek zal willen lezen. Let er daarom op dat je boeken koopt met covers die jou ook aanspreken. Dit is een goede indicatie dat je kind de voorkant ook leuk zal vinden.

Sluit aan op de interesses van je kind

Bij het uitkiezen van kinderboeken is het noodzakelijk dat deze aansluiten op de interesses van je kind. Houdt je kind voornamelijk van informatieve boeken, fantasieverhalen of boeken met veel plaatjes? Je kunt je kind natuurlijk ook zelf een boek laten kiezen. Twijfel je waar de interesses van je kind liggen? Door samen naar plaatjes van dieren, voertuigen, draken, ridders en prinsessen te kijken zul je al snel een gevoel krijgen wat je kind leuk vindt. Ook kan het helpen om de leraar van je kind en andere ouders hiernaar te vragen, omdat zij door de ervaringen in de dagelijkse omgang met jouw kind misschien meer kunnen vertellen over zijn of haar interesses. Schoolgaande kinderen zijn overigens vaak prima in staat om hun voorkeuren aan te geven. Een belangrijke richtlijn is het leesplezier op één te zetten en niet wat jij vindt dat goed is voor kinderen. Dus wilt je kind graag fantasieboeken lezen? Kies dan ook voor boeken binnen dit genre.

Humor!

Wie houdt er nou niet van om te lachen? Wanneer een boek een lach op je gezicht tovert zul je deze natuurlijk met veel plezier uitlezen. Dit geldt ook voor kinderen. Wanneer (voorlees)boeken grappige wendingen nemen waarin alles net anders loopt dan verwacht zal ook je kind hier om kunnen lachen. Zulke boeken zijn dus altijd een goede keus!

Online boekenzoekers

Een extra hulpmiddel om tot de juiste kinderboeken te komen is online boekenzoekers. Bij deze websites kun je boeken zoeken door interesses, onderwerpen en stemmingen te selecteren waarna je een selectie voorgeschoteld krijgt die hierop aansluit. Dit maakt het kiezen stukken makkelijker!

Boekenpakketten: de ideale oplossing

Vind je het ondanks deze tips lastig om zelf boeken uit te kiezen? Overweeg dan een maandelijks boekenpakket. Hierbij ontvang je elke maand een verrassing van vier nieuwe kinderboeken in je brievenbus die samengesteld wordt voor jouw kind(eren) door andere ouders en leraren. Je hoeft alleen maar de leeftijd van je kind door te geven en voor de rest wordt alles geregeld. Zo makkelijk was het nog nooit eerder om leuke kinderboeken in huis te halen!