Terug in de tijd met de leukste verhalen over de geschiedenis

De geschiedenis; een onuitputtelijke bron van mooie en spannende verhalen! Lees hoe onze voorouders, de jagers en verzamelaars, leefden in de prehistorie. Of lees over de Grieken en de Romeinen, de zeevarende Vikingen of dappere ridders en mooie prinsessen! Ook is er een breed aanbod aan kinderboeken over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Welke thema’s ook de interesse van je kind hebben, er zijn altijd wel mooie geschiedenisboeken in de juiste leeftijdscategorie te vinden die hierop aansluiten. We zetten hieronder per historisch thema een aantal geliefde keuzes op een rij om je op weg te helpen.

Hoe kies je een kinderboek over de geschiedenis?

Voordat we per thema verdergaan met de leukste, spannendste historische verhalen is het goed om even stil te staan hoe je het beste een kinderboek over de geschiedenis kunt kiezen. Het kan namelijk lastig in te schatten zijn of een boek wel geschikt is. Is een bepaald onderwerp bijvoorbeeld niet te zwaar voor je kind? Gelukkig wordt er bij kinderboeken meestal aangegeven voor welke leeftijdscategorie het betreffende boek geschikt is. Zo hoef je je geen zorgen te maken of de inhoud van een boek over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog niet een tikkeltje te schokkend is voor je kind. Ook is het belangrijk rekening te houden met de interesses van je kind. Door samen met je kind naar plaatjes van bijvoorbeeld oermensen, ridders en draken, cowboys en indianen of militairen in groene en grijze pakken te kijken zul je al snel een gevoel krijgen waar de interesses van je kind liggen. Ook kan het helpen om de hulp van leerkrachten en andere ouders in te schakelen, omdat zij door de ervaringen in de dagelijkse omgang met jouw kind wellicht meer kunnen vertellen over zijn of haar interesses. Ten slotte kunnen online recensies zeker verhelderend werken om erachter te komen hoe kinderboeken over de geschiedenis het doen bij andere ouders en kinderen.

Populaire kinderboeken over de geschiedenis

Het aanbod aan kinderboeken over de geschiedenis is enorm! Soms kun je daarom door de bomen het bos niet meer zien. Om je op weg te helpen hebben we per thema enkele populaire boeken voor je geselecteerd. Uiteraard kijken we hierbij ook kritisch naar de kwaliteit van de boeken.

De prehistorie

Als er een tijd is die tot de verbeelding spreekt is het wel de prehistorie. Gekleed in dierenvellen en uitgerust met niets meer dan stenen gereedschappen en primitieve wapens; jagers en verzamelaars leefden in grotten en overleefden tussen de mammoeten en sabeltandtijgers. Het is erg interessant voor je kindje om te zien waar wij als mensen vandaan komen! We lichten enkele boeken over de avonturen van onze voorouders uit.

De jacht op de sabeltandtijger

In dit prentenboek neemt auteur Pieter van Oudheusden jou en je kind mee in het verhaal over een gevaarlijke sabeltandtijger. De medicijnman voorspelt op een nacht dat er een tijger dichtbij is, waarna de jonge Olun besluit hem te vangen. Het boek staat vol leuke illustraties die de prehistorie echt tot leven wekken.

Hoe je een wollige mammoet moet wassen

Hét boek voor de nieuwsgierige kleuter die wilt leren hoe je het beste een mammoet kunt wassen vol modder en viezigheid. In dit leuke, interactieve boek leert je kind een mammoet wassen. Ook achter de oren! Het boek door Michelle Robinson telt 32 pagina’s en is geschikt voor kinderen van 3 tot 5 jaar.

Mammoet

Dit fantasierijke verhaal door Stefan Boonen is zowel knotsgek en ontroerend. Volg in dit leuk geïllustreerde boek van 96 pagina’s de avonturen van Theodore Bob Prinsel de Eerste, een jongentje die bijna alles mag van zijn ouders: dansen, judo, rekenen, voetballen en zingen. Hij weet echter ook waar de oertijd is!

De Grieken en de Romeinen

De klassieke oudheid is een fascinerende periode in de geschiedenis. Wist je dat een groot deel van onze normen en waarden hun oorsprong vinden in de Griekse filosofie? Zeg je oudheid zeg je ook het Romeinse Rijk. De vele veroveringen van de Romeinse legioenen zijn een bron van inspiratie voor een groot aantal kinderboekenschrijvers.

Willewete – Romeinen

Op een speelse, leuke manier leren over de Romeinen? Het boek Willewete – Romeinen is perfect voor nieuwsgierige kinderen die dit boeiende thema willen leren kennen. Mooie prenten en een leuke quiz aan het einde van het boek zullen ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten bij je kind.

Ave, Caesar! Verhalen over de Romeinen in Nederland

Wat hebben de Romeinen 400 jaar lang gedaan in Nederland? Van verhalen op plekken als de herberg in Nijmegen tot de arena in Alphen aan den Rijn; schrijver Arend van Dam neemt je kind aan de hand mee door de geschiedenis van Romeinen in Nederland. Dit boek staat daarbij vol grappige tekeningen van Georgien Overwater

Professor Kleinbrein – Romeinen & Professor Kleinbrein – De Oude Grieken

Reis samen met professor Kleinbrein terug in de tijd naar het oude Rome en Griekenland, waarbij verschillende vragen beantwoord worden. Wat was het paard van Troje? Wat is de oorsprong van de Olympische spelen? Of in het geval van de Romeinen: hoe is Rome eigenlijk ontstaan? En wie was Julius Caesar? Aan de hand van prachtige illustraties nemen deze boeken jou en je kind aan de hand mee door deze fascinerende periode in de geschiedenis.

De Vikingen

De verhalen van ruige Noormannen die in hun kenmerkende schepen de wereld rondvoeren spreken nog steeds tot de verbeelding. Het thema is dan ook zeker populair bij kinderen! Avontuur en ontdekking staan centraal in deze leuke, spannende kinderboeken.

De Vikingen!

In dit boek door Arend van Dam leert je kind over de Noormannen in Nederland. Wist je dat de Vikingen Nederland helemaal niet binnenvielen, maar uitgenodigd werden door een hooggeplaatst persoon? Aan de hand van leuke verhalen en prachtige illustraties zal je kind meegenomen worden in deze avontuurlijke tijd.

Willewete – De Vikingen

Dit informatieve prentenboek is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar en bevat 36 pagina’s. Net als de andere geschiedenisboeken uit de Willewete-reeks kenmerkt het boek zich door de leuke illustraties, spannende verhalen en een quiz achterin het boek, waarmee het ongetwijfeld de Vikingentijd voor jouw kind tot leven zal wekken.

De Middeleeuwen

Ridders, draken en prinsessen zijn altijd populair geweest bij zowel jongens en meisjes. Menig sprookje is daarnaast gebaseerd op de middeleeuwen. Met een kinderboek over deze boeiende periode zit je dus ongetwijfeld goed bij je kind!

Aan het werk in het kasteel

In dit prentenboek voor 4 jaar en ouder wordt je kind aan de hand van expressieve kleurenillustraties meegenomen in het leven in een Middeleeuws kasteel. Er zijn veel mensen aan het werk in het kasteel van de koning: ridders, metselaars, bakkers en nog vele anderen! Weet jouw kind wat ze allemaal doen?

Wat doet een ridder eigenlijk?

Vind jouw kind ridders leuk? Misschien wilt hij of zij wel zelf een ridder worden. Dit boek helpt je kind in deze droom op weg! Leer hoe je ridder wordt aan de hand van stripverhalen, foto’s en tekeningen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Het Wilde Westen

Als er een periode is die tot de verbeelding spreekt is het wel de westwaartse uitbreiding van kolonisten in Amerika, ook wel het Wilde Westen genoemd. Cowboys en indianen, forten en tipitenten, paarden en bizons; je kind zal zich ongetwijfeld verliezen in de verhalen uit deze iconische tijd.

Willewete – Indianen

Op een speelse, leuke manier leren over de Indianen kan via dit boek uit de Willewete-reeks. Je kind leert in dit boek hoe de indianen leefden, welke kleren ze droegen, hoe ze joegen, wat ze aten en meer. Zoals bij alle boeken uit de reeks eindigt ook dit boek met een leuke quiz over indianen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en bevat 28 pagina’s.

De coole cowboy

Dit tijdloze prentenboek door Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp zal jouw kind via de vrolijke illustraties en spannende verhalen meenemen in het leven van cowboys! Lukt het de coole cowboy om prinses te redden in het Wilde Westen? Dit leuke boek sluit perfect aan op de belevingswereld van jonge kinderen van 4 tot 6 jaar.

De Tweede Wereldoorlog

Als er één historische gebeurtenis invloed heeft op de dag van vandaag is het wel de Tweede Wereldoorlog. De kans is groot dat een (overgroot)opa of oma de oorlog heeft meegemaakt en hier soms over vertelt. Kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog helpen je kind op een passende manier een beeld te krijgen van deze periode; van het leven tijdens de bezetting en in de kampen tot de bevrijding door de geallieerden.

Kinderen met een ster & Verboden te vliegen

Lees in deze boeken door Martine Letterie over de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van kinderen. Zo gaat Kinderen met een ster over de ervaringen van zes kinderen met de bombardementen, of over een jongetje dat niet meer met de tram naar zijn vriendje mag, tot de uiteindelijke bevrijding door de geallieerden. In Verboden te vliegen lees je het verhaal van Fietje, die samen met haar broer ervoor probeert te zorgen dat hun duiven niet in de handen van de Duitsers komen. Duiven worden namelijk ingenomen omdat de Duitsers niet willen dat ze gebruikt worden om berichten te verspreiden. Gelukkig kan Fietje de duiven verstaan, en zij haar. Beide spannende boeken voor kinderen vanaf 6 jaar!

Waarom een geschiedenisboek voor je kind?

Boeken over de geschiedenis stimuleren niet alleen de fantasie en taalontwikkeling van je kind; ook leren ze over gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Met verhalen over de geschiedenis komen kinderen onder meer te weten over hoe mensen in de oertijd overleefden, hoe het dagelijkse leven was voor Romeinse soldaten en gladiatoren, hoe cowboys ter paard de eindeloze vlaktes van het Wilde Westen tegemoet reden of hoe de Tweede Wereldoorlog ervaren werd vanuit het oogpunt van kinderen.

Samen een mooi boek over de geschiedenis lezen is niet alleen leuk en leerzaam, het is ook een mooi moment samen met je kind. Nog even gauw lezen over ridders of Vikingen voor het slapen gaan is een moment waar je kind ongetwijfeld naar uit zal kijken. Het geeft je kind de mogelijkheid even in een andere wereld te verblijven, waarbij er mogelijk ook nog bewustzijn en waardering kan ontstaan voor het leven van kinderen in Nederland vandaag de dag. Kinderboeken over de geschiedenis zijn leerzame, mooi geïllustreerde boeken die ongetwijfeld tot de verbeelding van je kind zullen spreken en een extra steentje bij dragen aan de algemene ontwikkeling van je kind omdat ze op waargebeurde verhalen en gebeurtenissen geïnspireerd zijn.