Op vakantie met kinderen? Zo houd je ze bezig

Je zult niet de enige ouder zijn die er tegenop ziet om de kinderen bezig te houden op vakantie; zeker tijdens de heen- en terugreis met de auto. Je wilt niet dat je kinderen voortdurend naar een beeldscherm turen, maar je wilt ook niet zelf de hele vakantie verantwoordelijk zijn voor het vermaak. Gelukkig is er een verantwoorde manier om je kinderen bezig te houden waarbij jij ook jouw rust krijgt. Lezen natuurlijk! Lekker lezen hoort erbij in de zomer en op vakantie, ook voor kinderen. Naast dat deze vorm van vermaak ervoor zorgt dat ze niet constant met hun digitale gadgets bezig zijn en jij rust ervaart, is het ook nog eens goed voor hun ontwikkeling. We zetten de voordelen hieronder voor je op een rij en geven daarnaast tips hoe je je kinderen aan het lezen houdt op vakantie.

Blijven lezen op vakantie is belangrijk

Er zijn verschillende redenen waarom het voor je kinderen belangrijk is om te blijven lezen op vakantie. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat thuis actief bezig zijn met lezen erg belangrijk is voor de leesontwikkeling van je kind. Helaas zien we dat veel ouders met name tijdens de zomervakantie de teugels op dit gebied laten vieren. Dit is niet verstandig, want goed blijven lezen tijdens de vakantie is enorm belangrijk voor je kinderen. Er is hier veel onderzoek naar gedaan en wat blijkt? Verschillende studies tonen aan dat wanneer je kinderen niet lezen tijdens de zomervakantie zij zo’n zes weken achterstand oplopen. Deze achterstand moet natuurlijk weer ingehaald worden wanneer de scholen weer beginnen, wat een hele uitdaging is. Gelukkig erkent ook de Rijksoverheid deze uitdaging, waarbij het verschillende initiatieven initieert en ondersteunt om kinderen het hele jaar door meer boeken te laten lezen. De zomervakantie hoeft zeker geen leerachterstand te betekenen, ook wel bekend als de vakantiedip. Sterker nog; het is de ideale tijd voor kinderen om te lezen wat op hun interesses aansluit, om nieuwe dingen te leren en om plezier te hebben. Er zijn voor kinderen veel voordelen aan het blijven lezen op vakantie. We zetten ze voor je op een rij:

Het leesniveau blijft op peil

Tijdens vakanties, met name de zomervakantie, is het belangrijk dat het leesniveau van je kinderen op hetzelfde niveau blijft. Hierdoor lopen ze minder risico een AVI-niveau te zakken (een maatstaf voor de leesvaardigheid van kinderen, gekoppeld aan de meetniveaus van de CITO). Ook voorkom je dat je kinderen op rap tempo een inhaalslag moeten maken wanneer ze weer naar school moeten. Niet alleen zullen ze in dit geval een achterstand moeten inhalen, ook gaat het leesniveau in het nieuwe schooljaar omhoog. Gelukkig houd je het leesniveau van je kinderen op peil met niet meer dan een kwartier per dag (voor)lezen, alhoewel meer tijd in de boeken natuurlijk wenselijk is. Herhaling is belangrijk zowel voor de leesontwikkeling van je kind als het ontwikkelen van gewoontes. Steek er dagelijks tijd in en je zult op termijn merken dat het voor je kind een gewoonte wordt om uit zichzelf dagelijks een boek of tijdschrift te pakken.

Minder turen naar een beeldscherm

Niet alleen draagt het lezen van fysieke boeken en tijdschriften op vakantie bij aan het op peil houden van het leesniveau van je kinderen, ook zorgt dit voor minder mediagebruik bij je kinderen. Uit verschillende studies is gebleken dat er een verband bestaat tussen mediagebruik en problemen met onder andere overgewicht, bijziendheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en moeilijkheden in de omgang met andere kinderen. Des te meer reden om lezen tijdens vakantie actief te stimuleren!

Interesses worden verkend

Door veel te lezen over verschillende onderwerpen worden de interesses van je kinderen verkend. Dit helpt bij de ontwikkeling van algemene kennis, het concentratievermogen en het voeden van een nieuwsgierige houding, wat natuurlijk enorm bij zal dragen op school. Het is makkelijk om je kinderen af te leiden met de filmpjes van vloggers, maar het is natuurlijk vele malen nuttiger wanneer je kinderen door te lezen kennis hebben opgedaan over verschillende onderwerpen.

Tips om je kinderen te laten lezen op vakantie

De voordelen van blijven lezen op vakantie zijn overduidelijk. Het helpt bij het op peil houden van het leesniveau wat bijdraagt aan de schoolprestaties en voorkomt overmatig mediagebruik. Maar hoe zorg je dat je kinderen daadwerkelijk gaan lezen op vakantie? Ze proberen te overtuigen met deze voordelen zal waarschijnlijk een lastige opgave zijn. Het is daarom van belang aan te sluiten op de belevingswereld van je kinderen waarbij je manieren verzint hoe je lezen echt leuk voor ze maakt. We delen enkele tips!

De motivatie om te blijven lezen begint bij jezelf

Kinderen nemen veel over van hun ouders. Het is dan ook enorm belangrijk om ook zelf te blijven lezen. Zo geef je het goede voorbeeld en laat je zien dat je lezen ook voor je plezier kunt doen. Neem dus lekker enkele van je eigen boeken, tijdschriften of je e-reader mee en ga lekker lezen bij de tent of aan het zwembad.

Laat je kinderen vrij in wat ze lezen

Je kinderen moeten op school vaak boeken lezen die ze niet leuk vinden. Lezen wordt daarom al snel als een saaie verplichting gezien. Door tijdens vakanties je kind zelf te laten kiezen uit leesmateriaal, in welke vorm dan ook, zullen je kinderen lezen ook als iets gaan ervaren wat niet alleen met school te maken heeft en dat het ook echt leuk kan zijn. Vind je het lastig vindt zelf een gevarieerd leesaanbod te creëren? Er zijn gelukkig verschillende leespakketten die je hiermee op weg helpen.

Neem leuke taalspellen mee

Als aanvulling op boeken en tijdschriften kun je ook leuke spelletjes meenemen die ondersteunen bij het leesniveau. Kinderen zijn gek op spelletjes! Het is dan ook zeker aan te raden hier gebruik van te maken bij de inspanningen om je kinderen tijdens vakantie op een productieve manier bezig te houden. Wat dacht je van de spellen van Veilig leren Lezen, De Gorgels, Dolfje Weerwolfje en Rompompom? Deze spelreeksen bevatten onder andere letterboeken, magnetische letterdozen, letterkwartetten en kaartspellen om zinnen te maken en spelling te oefenen. Ideaal!

Kilometerlezen

Heb je al gehoord van project Kilometerlezen? Dit project dat door Juf Jaydee ontworpen is, is ideaal voor op vakantie. Hierbij laat je je kinderen zelf een plek op de wereld kiezen waar ze heen willen gaan. Vervolgens berekenen ze hoeveel kilometer dit van hun woonplaats vandaan is, waarbij elke kilometer voor een bladzijde staat. Door zoveel mogelijk bladzijdes te lezen worden de kilometers naar de bestemming afgelegd. Wanneer de bestemming bereikt is mag er een feestje gevierd worden. Met een kilometerlezen-project hebben je kinderen op vakantie echt een doel om te lezen. Super leuk toch?