Lekker griezelen met deze spannende voorleesboeken

Monsters, weerwolven, vampiers, vleermuizen – ze zijn eng, maar óh zo interessant! Spannende boeken zijn populair, ook bij de kleinste lezers. Griezelige boeken zijn soms zo spannend dat je haast niet door durft te lezen, maar wegleggen is ook geen optie. Geboeid zullen je kinderen zeker zijn wanneer je ze een verhaal voorleest over een onheilspellend verlaten huis, een duister bos vol griezels of over het kasteel waar de vampier woont.

Hoe kies je een griezelig voorleesboek?

Voordat we je vertellen over de leukste griezelboeken is het goed om eerst even stil te staan hoe je een spannend boek het beste kunt kiezen. Het kan namelijk best lastig zijn in te schatten of een boek geschikt is. Twijfel je of een boek misschien toch iets té griezelig is voor je kleine? Bij kinderboeken wordt er meestal aangegeven voor welke leeftijdscategorie het betreffende boek geschikt is. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat de plaatjes van de monsters en de verhalen te eng zijn. Ook is het belangrijk rekening te houden met de interesses van je kind. Het zou natuurlijk kunnen dat je kind niet zo geïnteresseerd is in griezels, of alleen in een bepaald soort griezelverhalen. Door samen naar kindvriendelijke plaatjes van bijvoorbeeld vampiers, spoken, mummies, skeletten en monsters te kijken zul je al snel een gevoel krijgen waar de interesses van je kind liggen. Ook kan het helpen om de leraar van je kind en andere ouders hiernaar te vragen, omdat zij door de ervaringen in de dagelijkse omgang met jouw kind misschien meer kunnen vertellen over zijn of haar interesses. Ten slotte kunnen recensies je helpen erachter te komen hoe griezelige voorleesboeken het doen bij andere ouders en kinderen.

Populaire, griezelige voorleesboeken

Samen huiveren van de spanning en een boek bijna niet meer uit durven lezen; wat is er nou een leukere ervaring om samen te delen? Houdt je kind van spannende boeken? De kleine zal dan ongetwijfeld helemaal opgaan in de verhalen en de illustraties van deze griezelige boeken.

Ik zie, ik zie een boek vol griezels (Walter Wick, Jean Marzollo)

Dit zoekboek vol beeldraadsels is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Durf je een skelet te zoeken? Wat een grote spin! Is het spook vriendelijk? In dit boek vol rijmpjes is er van alles te ontdekken voor jou en je kind! Walter Wick en Jean Marzollo nemen jullie mee op een spannende ontdekkingsreis die prima geschikt is voor de beginnende liefhebber van griezelige verhalen.

Elfmeisje en Raafjongen – Het griezelwoud (Marcus Sedgewick, Pete Williamson)

In dit boek voor kinderen van 7 tot 10 jaar ontmoet Elfmeisje Raafjongen. Hij heeft puntig zwart haar, geweldig zicht in de nacht en kan met de dieren praten. Samen gaan ze op allerlei vreemde avonturen in het griezelwoud waarbij ze de wereld proberen te beschermen tegen trollen, ogers, heksen en andere duistere wezens. Met creatieve verhalen van Marcus Sedgewick en mooie illustraties van Pete Williamson.

Het kleine Slechte Boek (Magnus Myst, Thomas Hussung)

Zijn jij en je kind klaar om proefkonijnen te worden voor het Kleine Slechte Boek? Dit boek heeft namelijk de droom om een enorme slechterik te worden, maar dit kan het niet alleen. Dit leuke boek lees je soms kriskras door elkaar; een uniek avontuur voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar.

Sprekkie en Sproet: Een griezelige ontdekking (Vivian den Hollander, Juliette de Wit)

Wanneer de nieuwe buurman aan Sprekkie en Sproet vraagt of hij binnen even mag bellen omdat zijn mobiel gestolen is, willen Spekkie en Sproet hem graag helpen. Maar de volgende dag ontdekken ze dat hij helemaal niet de nieuwe buurman is. En als ze het nummer bellen dat de man op een stukje papier gekrabbeld heeft, komen ze iets heel duisters op het spoor. Een spannende detective voor lezers vanaf 7 jaar, ook prima geschikt om voor te lezen!

Monsters & Griezels – Gruwelijk leuke voorleesverhalen (Meerdere auteurs)

In deze bundel worden de gruwelijke, grappige, spannende en vreemde verhalen van bekende en minder bekende Nederlandse schrijvers over allerlei soorten monsters en griezels samengebracht. Dwaal door slot Dorrestijn en lees vele afwisselende verhalen. Voorlezen vanaf 7 jaar en zelf lezen vanaf 9 jaar.

Bor ziet spoken (Harmen van Straaten)

Eigenlijk wilde Bor niet verhuizen naar het oude huis waar hij nu met zijn vader woont. Sindsdien gebeuren er rare dingen: voetstappen op zolder, spullen die door de kamer zweven en een naam op een beslagen spiegel, geschreven door een onzichtbare hand. Papa gelooft er niets van. Hij denkt dat Bor al die gekke dingen zelf doet, omdat hij niet wilde verhuizen. Ga samen met Bor op onderzoek uit in dit leuke boek voor kinderen vanaf 8 jaar.

Waarom een griezelig boek voor je kind?

Griezelige (voorlees)boeken stimuleren de fantasie en taalontwikkeling van je kind. Vaak hebben deze boeken als plot dat kinderen op onderzoek gaan. Ze zullen dus ongetwijfeld de nieuwsgierigheid in je kind ontwikkelen en van hem of haar een echte detective maken! Hoe handig is deze onderzoekende houding op school? Daarnaast leren spannende boeken je kinderen dat het onbekende niet altijd heel erg eng hoeft te zijn. Samen een spannend boek lezen is daarnaast ook een gezellige activiteit. Nog even gauw lezen over spoken en monsters voor het slapen gaan is iets waar je kind ongetwijfeld naar uit zal kijken. Het geeft jou en je kind de mogelijkheid even samen in een andere wereld te verblijven voor het nachtlampje uitgaat.