Koninklijke verhalen voor kinderen

Op 27 april vieren we in Nederland Koningsdag. Dit is een feestelijke dag waarop we de verjaardag van onze koning vieren. Het is ook een perfecte gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met koninklijke verhalen. In dit blog bespreken we de leukste kinderboeken over koningen en Koningsdag, die zowel leuk als leerzaam zijn. Lees verder en ontdek welk boek het beste bij jouw kleine koning of koningin past!

Waarom spreken koningen zo tot de verbeelding?

Koningen spreken tot de verbeelding van kinderen omdat ze vaak worden geassocieerd met macht, rijkdom en avontuur. Verhalen over koningen bevatten vaak elementen van mysterie en magie, wat de aandacht van kinderen trekt en hun fantasie prikkelt. Bovendien leren kinderen door deze verhalen over geschiedenis, cultuur en de waarden van leiderschap en verantwoordelijkheid.

Een kinderboek kiezen voor je kleine hoogheid

Bij het kiezen van een kinderboek over koningen of Koningsdag is het belangrijk rekening te houden met de leeftijd en het leesniveau van je kind. Daarnaast is het goed om te kijken naar de thema’s en de mate van complexiteit in het verhaal. Zorg ervoor dat het boek aansluit bij de interesses van je kind en genoeg afbeeldingen bevat om het verhaal visueel te ondersteunen. Gelukkig zijn kinderboeken vrijwel altijd voorzien van een leeftijdsindicatie. Vind je het toch lastig om zelf een kinderboek uit te kiezen? In dat geval kun je een maandelijks kinderboekenpakket overwegen dat volledig is afgestemd op jouw kleine, met veel liefde samengesteld door leraren en ouders.

Koninklijk leuke kinderboeken

De onderstaande selectie van kinderboeken over koningen en Koningsdag is samengesteld op basis van populariteit, leesplezier en educatieve waarde. Deze boeken zijn geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden en zullen zeker in de smaak vallen bij jouw kleine hoogheid:

Bobbi viert Koningsdag – Monica Maas

In dit vrolijke prentenboek viert de populaire beer Bobbi Koningsdag met zijn vriendjes. Samen genieten ze van de festiviteiten, zoals de vrijmarkt en het dragen van oranje kleding. Dit boek is geschikt voor jonge kinderen en geeft een leuk beeld van de Nederlandse Koningsdagviering.

Hiephoi, Koningsdag! – Janny den Besten

Dit kleurrijke boek vertelt het verhaal van een groep kinderen die zich voorbereiden op Koningsdag. Ze organiseren een project en een optocht op school en leren onderweg meer over de geschiedenis en tradities van deze dag. Geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Waarom de koning geen kroon draagt – Gaby Kuijpers & Natalie van der Horst

In dit fullcolour boek worden interessante feiten en weetjes gedeeld over het heden en verleden van het koningshuis. Ook staan er korte fictieve verhalen in die de rol van ons koningshuis in onze maatschappij illustreren. Verder vind je kleurrijke illustraties en echte foto’s van Willem-Alexander, Máxima en de drie prinsessen. Iedereen die warmte voelt voor het koningshuis, zal verrast worden door nieuwe informatie en de realistische, originele invalshoek van de verhalen. Leuk én leerzaam!

Lodewijk I, koning der schapen – Olivier Tallec

\Op een winderige dag landde er een kroon op het hoofd van schaap Lodewijk. Hij voelde zich meteen de heerser van de kudde en begon zich te gedragen als een koning. Maar toen veranderde het weer…

Wie is de koning? En andere verhalen uit Afrika  – Beverley Naidoo

In deze tien verhalen verkent een bekroonde auteur en illustrator de rijke dierenwereld van heel Afrika. Kom te weten wat er gebeurt als Leeuw Olifant uitdaagt, waarom Nijlpaard geen haar heeft of hoe Olifant aan zijn slurf komt en ontdek wie er uiteindelijk de koning van de savanne wordt. Er worden ook verhalen verteld afkomstig uit Ethiopië, Ghana, Nigeria, Tanzania, Malawi, Lesotho, Zimbabwe en Zuid-Afrika met de prachtige illustraties van Piet Grobler.

Feestmaal voor de koning – Marlies Verhelst

Koning Leeuw vierde zijn verjaardag met een heerlijke vleestaart bereid door Vogelspin. Maar toen zij even niet opletten was het meest smakelijke stuk verdwenen. Vogelspin was woedend en wilde weten: wie had er van de taart gesnoept? Deze speurtocht is geschikt voor lezertjes vanaf 3 jaar.

Conclusie

Koninklijke verhalen spreken tot de verbeelding van kinderen en bieden tegelijkertijd waardevolle lessen over leiderschap, verantwoordelijkheid en de geschiedenis van Koningsdag. Deze selectie van kinderboeken biedt voor elk kind wat wils en zal gegarandeerd zorgen voor uren leesplezier. We wensen je veel plezier met het lezen van deze koninklijke verhalen en een feestelijke Koningsdag!