Kinderboeken over Kerst

Kerstmis staat voor veel mensen gelijk aan een tijd van vreugde en gezelligheid. Kinderen kijken er jaarlijks naar uit om de feestdagen samen met hun familie te vieren en cadeautjes uit te pakken. Voor ouders en grootouders is het daarbij een leuke tijd om hun kinderen of kleinkinderen mooie kerstboeken cadeau te doen. Deze boeken staan vaak in het thema van de magie van Kerst en de warme, nostalgische gevoelens van dit gezellige feest. Benieuwd wat de meest populaire keuzes zijn? We zetten ze voor je op een rij, dus lees zeker door!

Top 5 Kerstboeken voor kinderen

Kerstmis is een magische tijd. Iedereen heeft het druk met cadeautjes kopen, kerstliederen zingen en eten bereiden. Maar wat is er nog meer leuk aan deze tijd van het jaar? Kinderen kunnen genieten van de gezelligheid en magie die dit seizoen met zich meebrengt door leuke kerstboeken te lezen. Er zijn vele leuke kinderboeken over Kerst en dit zijn de meest geliefde opties, in willekeurige volgorde. Met deze kerstboeken is er geen tijd voor verveling in de Kerstvakantie!

1. Het verhaal van de Sneeuwman – Michael Morpurgo

Het Verhaal van de Sneeuwman is een prachtig kerstboek geschreven door Michael Morpurgo. Het boek gaat over een jongen, James, die een sneeuwpop gemaakt heeft op de dag voor Kerst. Wanneer hij ’s nachts naar zijn sneeuwpop kijkt is hij tot leven gekomen! Samen beleven ze allerlei avonturen. Het Verhaal van de Sneeuwman is een magisch kerstverhaal met een duidelijk boodschap. Het is een verhaal over vriendschap, liefde, magie en het waarderen van wat je hebt. Het is een verhaal dat de waarde van de kersttijd benadrukt en dat je gegarandeerd zult onthouden. Dit boek is geschikt voor lezers vanaf vijf jaar oud.

2. O, dennenboom – Jacques Vriens

Dit mooie kerstverhaal is één van de meest populaire kerstboekjes voor jonge kinderen. Het verhaal gaat over een klein meisje, Mieke, die op school het Kerstverhaal geleerd heeft. Haar kleine broertje Wouter snapt het echter nog niet zo goed, dus wordt het op eenvoudige maar originele wijze nog eens uitgelegd. Dit vrolijke prentenboekje is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

3. Hoeveel nachtjes tot Kerstmis? – Mark Sperring

Niemand is een grotere liefhebber van Kerstmis dan Beertje Pip. Hij kan niet wachten tot het Kerstmis is! Hij maakt daarom elke ochtend zijn vader wakker om te vragen of het eindelijk zo ver is. Er moet alleen nog van alles worden voorbereid! Dit prentenboek met sfeervolle, kleurrijke illustraties is geschikt voor lezertjes vanaf 4 jaar.

4. Kerstmis met Boer Boris – Ted van Lieshout

Wie houdt er nou niet van de avonturen van Boer Boris? In dit boekje staat Kerstmis voor de deur en wil een levende kerstboom. Samen met zus Sam en broer Berend gaat hij is het bos een kerstboom uitgraven en alle dieren komen kijken. Dit vierkante prentenboek met paginagrote, sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm is geschikt voor lezertjes vanaf 3 jaar.

5. Kan Dr. Proktor Kerstmis redden? – Jo Nesbø

Oh nee! De gemene warenhuiseigenaar Thrane heeft het kerstfeest gekocht. Dit betekent dat iedereen die Kerst wilt vieren alleen voor heel veel geld cadeaus kopen in een van zijn winkels. Dit klinkt als een opdracht voor Dr. Proktor, Lise en Bulle. Ze zetten dan ook alles op alles om het kerstfeest te redden! Gaat het ze lukken? Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf 7 jaar of om zelf te lezen vanaf 9 jaar.

Hoe kies je een kerstboek voor je (klein)kind?

Staat Kerstmis voor de deur en is het tijd om na te denken over cadeautjes voor je kinderen of kleinkinderen? Als je iets speciaals zoekt, waarom overweegt je dan niet een kerstboek? Dit is een geweldige manier om de liefde voor lezen aan te moedigen en speciale herinneringen te creëren aan de feestdagen. Maar hoe kies je het juiste boek?

Denk eerst aan hun leeftijd en interesses. Als je voor een jong kind koopt, zoek dan naar boeken die bij de leeftijd passen. Je wilt iets kiezen dat boeiend en gemakkelijk te begrijpen is, zoals een prentenboek. Voor oudere kinderen kun je boeken met een diepere boodschap of complexere verhalen en personages overwegen. Denk vervolgens na over het soort boek dat je wilt kopen. Er zijn veel verschillende soorten kerstboeken, van klassieke verhalen tot nieuwe versies van oude verhalen. Denk aan de favoriete soorten boeken van je (klein)kind en zoek iets dat daarop lijkt. Je kunt ook op zoek gaan naar boeken over specifieke onderwerpen zoals de natuur of dieren. Vergeet ten slotte niet het boek zelf door te lezen voordat je het aan je kind of kleinkind geeft. Zo kun je inschatten of het boek daadwerkelijk geschikt is voor de kleine.

Overweeg een kinderboekenabonnement

Wanneer je het alsnog lastig vindt om zelf kinderboeken uit te kiezen is een kinderboekenabonnement, zoals dat van Boekskes.nl, zeker het overwegen waard. Hierbij ontvang je maandelijks vier nieuwe kinderboeken in je brievenbus, met veel liefde samengesteld door kenners en leraren. Je hoeft alleen maar de leeftijd van je kind door te geven en of het een jongen of een meisje is; de rest doen wij. Wanneer de Kerstdagen voor de deur staan kun je er daarnaast op rekenen dat er kinderboekjes bijzitten die naadloos op Kerstmis aansluiten. Handig!