Kinderboeken met fantasierijke verhalen

Fantasieboeken voor kinderen zijn al generaties lang populair en het is geen wonder waarom. Ze bieden een fantastische ontsnapping uit de alledaagse wereld en laten kinderen kennismaken met bijzondere personages, magische plaatsen en spannende avonturen. Fantasieboeken voor kinderen hebben de kracht om de verbeelding te vangen en jonge lezers te boeien.

De voordelen van fantasieboeken voor kinderen

Fantasieboeken voor kinderen kunnen zowel spannend als leerzaam zijn, omdat ze kinderen in staat stellen nieuwe werelden te verkennen en hun horizon te verbreden. Ze kunnen kinderen kennis laten maken met vreemde culturen, magische wezens en fantastische werelden, maar ook met ideeën en concepten die hun normale ervaring te boven gaan. Kinderen kunnen thema’s verkennen als goed en kwaad, moed en loyaliteit en vriendschap, terwijl ze worden meegesleept in een fantasierijk avontuur. Fantasieboeken voor kinderen kunnen ook de creativiteit bevorderen. Het lezen van deze boeken stimuleert kinderen om buiten de kaders te denken, mentale beelden te creëren en hun verbeelding te gebruiken om hun eigen verhalen te creëren. Het lezen van fantasieboeken kan ook helpen bij het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen, omdat kinderen puzzels en obstakels voorgeschoteld krijgen die moeten worden overwonnen.

Fantasieboeken voor kinderen kunnen ook leuk zijn voor ouders en verzorgers. Door deze boeken samen te lezen kan een speciale band ontstaan tussen ouder en kind, omdat zij samen in het avontuur delen. Het is ook een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met boeken en lezen, omdat de spannende verhalen vaak zelfs de meest terughoudende lezer verleiden. Fantasyboeken voor kinderen zijn er in verschillende vormen zoals leesboeken, stripboeken en prentenboeken. Met zoveel verschillende vormen en verhalen om uit te kiezen, is er zeker iets dat bij de smaak van elk kind van elke leeftijd past. Of ze nu op zoek zijn naar een magische wereld om te verkennen, een spannend avontuur om te beleven of een verhaal om over na te denken, fantasieboeken voor kinderen bieden voor elk wat wils.

Populaire fantasieverhalen voor kinderen

Benieuwd wat de meest populaire fantasierijke verhalen voor kinderen zijn? We zetten hieronder enkele populaire boeken voor je op een rij. Zo wordt het maken van een keuze misschien een stukje makkelijker!

De GVR – Roald Dahl

De GVR is een geliefd kinderboek geschreven door Roald Dahl. Het boek vertelt het verhaal van een jonge wees genaamd Sophie die midden in de nacht wordt meegenomen door een mysterieuze reus. De reus, aangeduid als de Grote Vriendelijke Reus (of kortweg GVR), neemt haar mee naar zijn huis in Reuzenland.

Sophie leert al snel dat niet alle reuzen zo vriendelijk zijn als de GVR. De buren van de GVR zijn wreed en barbaars en ze brengen hun dagen door met het verslinden van nietsvermoedende mensen. Sophie en de GVR zijn doodsbang en bedenken een plan om de reuzen te stoppen en de dag te redden. De GVR is een hartverwarmend verhaal over vriendschap en moed. De personages komen tot leven op de pagina en het verhaal is gevuld met levendige beelden en Dahls kenmerkende humor. Kinderen van alle leeftijden kunnen zich inleven in Sophies angst en moed bij gevaar. De GVR is een klassiek verhaal over goed en kwaad en leert kinderen hoe belangrijk het is om op te komen voor wat juist is.

Alice in Wonderland – Lewis Carroll

Alice in Wonderland van Lewis Carroll is een van de meest geliefde verhalen aller tijden. Het verhaal volgt Alice, een jong meisje dat in een konijnenhol valt en terechtkomt in een magische wereld vol pratende dieren, vreemde wezens en een boze Hartenkoningin. Het verhaal zit vol avontuur en humor, waardoor het een leuk verhaal is voor mensen van alle leeftijden. Carroll verkent thema’s als identiteit, gezag en moraal, terwijl hij ook een wereld van fantasie en verbeelding creëert. Door de avonturen van Alice kunnen lezers de wereld om hen heen beter begrijpen.

Alice in Wonderland is een tijdloos verhaal dat in veel verschillende vormen is bewerkt, van films tot toneelstukken en boeken. De blijvende populariteit ervan is een bewijs van de kracht van Carroll’s schrijven en de aantrekkingskracht van de personages en het verhaal.

Op Reis – Aaron Becker

Op Reis van Aaron Becker is een inspirerend en tot nadenken stemmend verhaal over de verbeelding van een jong meisje en de kracht van haar dromen. Het verhaal volgt een jong meisje dat op een dag een mysterieus rood krijtje vindt en haar verbeelding gebruikt om een wereld van avontuur en ontdekking te creëren.

op reis is een geweldig verhaal voor zowel kinderen als volwassenen. Het is een verhaal over moed, vriendschap en zelfontdekking. Het moedigt kinderen aan hun fantasie te gebruiken en hun eigen unieke gaven en talenten te omarmen. Het verhaal is zowel inspirerend als tot nadenken stemmend, en lezers zullen geboeid worden door de levendige beelden en hartverwarmende boodschappen in het verhaal. Het is een prachtig en inspirerend verhaal dat lezers van alle leeftijden zal aanmoedigen hun verbeelding te gebruiken en hun dromen nooit op te geven.

Sjakie en de Chocoladefabriek – Roald Dahl

Sjakie en de Chocoladefabriek  van Roald Dahl is een iconisch kinderboek dat al generaties lang geliefd is. Het vertelt het verhaal van Sjakie, een verarmde jongen die met zijn ouders en grootouders in een klein huis woont. Op een dag vindt Sjakie een oude snoepverpakking met een gouden kaartje erin. Dit kaartje geeft hem toegang tot de beroemde chocoladefabriek van de mysterieuze Willy Wonka.

Sjakie en zijn grootvader gaan de fabriek binnen en ontmoeten de andere kinderen die gouden kaartjes hebben gewonnen. Al snel ontmoeten ze Willy Wonka zelf, een mysterieus en excentriek genie die eigenaar is van de fabriek. Willy Wonka leidt hen rond door de fabriek en laat de ongelooflijke snoepmachines zien. Onderweg leren de kinderen over de Oempa-Loempa’s; de vreemde mensjes die Willy Wonka helpen bij het maken van zijn snoepjes.

Sjakie en de Chocoladefabriek is een verrukkelijk verhaal dat tot de verbeelding spreekt van zowel kinderen als volwassenen. De levendige beschrijvingen en levensechte personages maken het tot een tijdloze klassieker. Het moedigt kinderen aan hun fantasie te gebruiken en hun dromen te volgen. En natuurlijk herinnert het ons eraan dat goede dingen komen voor wie wacht.

Hoe kies je een fantasierijk kinderboek?

Het is goed om nog even stil te staan hoe je het beste een fantasieboek voor kinderen kunt kiezen. Het kan namelijk lastig in te schatten zijn of een boek wel geschikt is voor je kind. Gelukkig wordt er bij kinderboeken meestal aangegeven voor welke leeftijdscategorie een boek is. Zo hoef je je geen zorgen te maken of de inhoud van een boek niet te moeilijk of juist te saai is voor je kind. Ook kunnen online recensies zeker verhelderend werken om erachter te komen hoe een bepaald boek het doet bij kinderen (en hun ouders). Veel leesplezier!