Over twee weken is het weer tijd voor de nationale voorleesdagen! Van 25 januari tot en met 4 februari 2023 staan boeken centraal op scholen door het hele land. Bij dit initiatief wordt er dagelijks vijftien minuten (voor)gelezen in de klas waardoor kinderen het plezier van boeken ervaren. Bovendien ontwikkelen ze hun taalgevoel en leren ze over allerlei onderwerpen een hoop bij. Op Boekskes.nl staan we natuurlijk voor 100% achter dit initiatief dus vertellen we er in deze blog graag nog wat meer over en waarom (voor)lezen zo belangrijk is om in huis te stimuleren.
Het belang van lezen
We hebben het al in vele blogs op Boekskes.nl benoemd: voorlezen is van groot belang voor de ontwikkeling van je kind. Onderzoek toont aan een kind met 15 minuten per dag al duizend nieuwe woorden per jaar leert! Deze extra ontwikkeling zal van grote meerwaarde zijn zowel nu op de basisschool als in de toekomst, wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Het is fijn dat hier tijdens de nationale voorleesdagen aandacht voor is.
Betere schoolprestaties
Een voldoende taalontwikkeling legt de basis voor een succesvolle schoolperiode, wat natuurlijk de springplank vormt voor het professionele leven. De cijfers liegen er niet om: van alle peuters en kleuters die regelmatig worden voorgelezen is bij bijna 70 procent de woordenschat voldoende. Van de kleintjes die nooit worden voorgelezen heeft maar 30 scoort maar 30 procent een voldoende. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen!
Verbeeldingskracht
Veel kinderen visualiseren het verhaal in hun hoofd en stellen zich voor hoe de wereld en de personages waar ze over lezen eruitzien. Dat stelt ze in staat om heerlijk erop los te fantaseren en te dagdromen, wat goed is voor de ontwikkeling van hun verbeeldingskracht.
Plezier en ontspanning
Voorlezen doe je echter niet alleen om de prestaties op school te verbeteren, maar het is ook gewoon heel erg leuk en gezellig. Ieder kind wordt blij van voorlezen! Zeker in een digitale wereld waarin de smartphone, laptop, tablet en televisie steeds meer gebruikt worden is het wel zo prettig een momentje samen te delen, weg van alle beeldschermen.
Het nationale voorleesontbijt
De nationale voorleesdagen beginnen traditiegetrouw met het leukste ontbijt van het jaar: het nationale voorleesontbijt. Dit ontbijt brengt de voorleesdagen tot leven doordat foto’s online gedeeld worden onder #voorlezenmaaktjeleuker. Ook bekende Nederlanders doen mee aan dit ontbijt: ze trekken het land in om voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar. Dit maakt het een extra leuke gebeurtenis voor kinderen.
Prentenboek Top 10
Elk jaar kiest een comité van experts de tien beste prentenboeken van het jaar. De Prentenboek Top 10 bestaat uit boeken voor peuters en kleuters en zijn zeer geschikt en leuk om voor te lezen. De top 10 is als volgt:
- Maximiliaan Modderman geeft een feestje – Joukje Akveld en Jan Jutte
- BORA Kiekeboe! – Deborah van de Leijgraaf
- Brave hond! Stoute kat! – Bette Westera en Mies van Hout
- De bijzondere beer – Tjibbe Veldkamp en Marijke ten Cate
- De eend die niet van water hield – Steve Small
- Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos
- Ik ben Pippi niet! – Yvonne Jagtenberg
- Kom, we gaan een boek lezen – Suzanne Strasser
- Nee! zei Konijn – Marjoke Henrichs
- Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? – Eva Montanari
Tussen de titels uit de Prentenboek Top 10 zit één boek dat zich Prentenboek van het Jaar mag noemen: Maximiliaan Modderman geeft een feestje, van Joukje Akveld en Jan Jutte. Dit boek staat centraal in de campagne en wordt overal voorgelezen tijdens het Voorleesontbijt. Benieuwd waar het boek over gaat? Het jongetje Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen? Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken!