De meest interessante kinderboeken over uitvindingen en wetenschap

Kinderboeken over wetenschap en uitvindingen bieden een leuke en interessante manier om kinderen kennis bij te brengen over technologie, innovatie en wetenschap. Er zijn veel boeken die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden, van de jongste lezertjes tot tieners. Benieuwd naar enkele van de meest interessante opties? We zetten ze voor je op een rij!

Het lezen van kinderboeken over uitvindingen en wetenschap is een geweldige manier om kinderen te motiveren om meer te leren over de wereld om hen heen. Of het nu gaat om het ontdekken van de kracht van elektriciteit of het begrijpen van de wetten van de zwaartekracht, het lezen van boeken over uitvindingen en wetenschap kan kinderen helpen hun interesse voor de natuurwetenschappen te vergroten. Onderstaande boeken zijn geweldige opties voor kleine wetenschappers in spé. We zetten ze per leeftijdscategorie voor je onder elkaar.

3 tot 6 jaar

Ook voor de jongste lezertjes zijn er boeken over de wetenschap beschikbaar. Kenmerkend aan deze boeken is dat ze voorzien zijn van vele kleurrijke illustraties. Deze grappige boeken zijn gemaakt om voor te lezen, wat een leuke en leerzame ervaring zal zijn voor je kleine.

Grote uitvindingen (Jozua Douglas)

In dit boek leren jonge kinderen hoe uitvindingen ons leven hebben veranderd. Aan bod komen vuur en elektriciteit, boeken, telefoons en de wc. Prentenboek met een liedje, opdrachten en veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Het eerste nijlpaard op de maan (David Walliams)

Twee nijlpaarden dromen ervan als eerste nijlpaard op de maan te landen. Het ene nijlpaard laat een compleet ruimtevaartcentrum bouwen. Het andere nijlpaard maakt met haar vrienden een alternatieve raket. Prentenboek met grappige, dynamische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Garage Gust (Leo Timmers)

In zijn garage bedenkt Gust voor iedereen geweldige oplossingen. Zoals voor neushoorn Rico die een te klein zadel heeft en voor giraf Gina die een stijve nek krijgt in haar cabrio. Het is een prentenboek met vrolijke, humoristische kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

6 tot 9 jaar

In deze categorie kunnen kinderen al proberen om zelf te lezen. De boeken zijn nog steeds rijkelijk geïllustreerd en de verhalen worden zo verteld dat ze naadloos aansluiten op de belevingswereld van een kind.

Botje

Het lijkt een saaie vakantie te worden voor Bibi. Maar dan wordt er een robot bezorgd: Botje. Bibi moet voor Botje zorgen, want Botje is in gevaar. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Is er leven op Mars?

Een astronaut reist naar Mars op zoek naar leven. Hij vindt alleen een bloem. Maar wie heeft dan zijn chocoladetaartjes opgegeten? Samen lezen vanaf ca. 6 jaar.

Roza Rozeur, Ingenieur

Roza Rozegeur wil dolgraag ingenieur worden. Ze maakt van afval de meest fantastische constructies. Maar die verstopt ze, omdat ze bang is om uitgelachen te worden. Tot haar overgroot-tante Roos langskomt en laat zien dat mislukkingen helemaal niet erg zijn. Prentenboek met dynamische kleurentekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 5 jaar.

9 tot 12 jaar

Kinderen kunnen vanaf groep 5 vaak al prima zelf kinderboeken lezen. Wanneer je kleine geïnteresseerd is in de wetenschap en hier graag over leest zijn onderstaande boeken prima opties om in huis te halen:

Colafonteinen en spetterende verfbommen : 48 experimenten om thuis te doen (Jesse Goossens)

Wil je verfbommen of olifantentandpasta maken? En ontdek hoe je een ei laat stuiteren of een vulkaan laat uitbarsten. Uitleg van 48 spannende proeven voor wetenschappers in de dop. Met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Geniaal! : slimme mensen die de wereld beter maakten (Janny van der Molen)

Draait de zon om de aarde, of is het andersom? Hoe kwam Darwin op zijn beroemde evolutietheorie? Negen verhalen over bekende onderzoekers en hun ontdekkingen. Met informatie en waterverfillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.

23 dingen om te doen voor je 11½ bent (Mike Warren)

In dit boek vind je 23 projecten die je gedaan moet hebben voor je 11,5 jaar oud bent zoals het maken van je eigen gereedschapskist, een coole vlieger, een minikasje voor planten, een zonnekijker en een touwladder. Met afbeeldingen en werktekeningen in kleur. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Samenvattend

Boeken over de wetenschap zijn een geweldige keuze voor kinderen van alle leeftijden. Ze kunnen helpen bij het ontwikkelen van een grotere interesse in de wetenschap, het vergroten van de kennis en het inspireren tot het zelf uit gaan vinden van allerlei gadgets. Als je op zoek bent naar een goed boek over de wetenschap voor je kind, dan is het wel belangrijk om er een te kiezen die aansluit bij hun leeftijd en interesses. Vind je het lastig om kinderboeken uit te kiezen? Onze maandelijkse pakketten worden met veel liefde samengesteld door leraren en ouders, waarbij er voor elke leeftijd en elk geslacht een op maat afgestemd aanbod is. Ideaal dus!