De leukste Sinterklaas boeken

Sinterklaas is al weer bijna in het land. Voor de kleintjes is er tot die tijd niets leukers dan het lezen van Sinterklaas boeken! Hierdoor worden kinderen enorm enthousiast over het vrolijke kinderfeest. Je kunt dus maar beter een goede selectie van Sinterklaas boeken in huis hebben. Er zijn er echter zoveel om uit te kiezen dat je misschien door het bomen het bos niet meer kunt zien.

Er zijn verscheidene soorten Sinterklaas boeken verkrijgbaar voor kinderen. Zo moet je natuurlijk rekening houden met de leeftijd en het leesniveau van jouw kind. Ben je van plan de boeken alleen voor te lezen, dan maakt dit nog niet zoveel uit. Is het de bedoeling dat jouw kind ook zelfstandig in staat moet kunnen zijn om het verhaal te lezen en begrijpen? Dan zul je op zoek willen gaan naar een Sinterklaas boek wat hierop aansluit. In deze blog vertellen we je welke Sinterklaas boeken leuk zijn om de allerkleinsten voor te lezen, maar ook over exemplaren voor iets oudere kinderen die zelf al een beetje kunnen lezen.

Sinterklaasboeken voor kinderen vanaf 1 jaar

Ben je op zoek naar een Sinterklaasboek dat geschikt is voor heel jonge kinderen? Dan zullen de volgende boeken je zeker aanspreken. In deze boeken wordt voornamelijk gebruik gemaakt van afbeeldingen om het verhaal over te brengen en maar weinig van tekst. De verhalen zijn gemakkelijk te begrijpen en als ouder heel leuk om voor te mogen lezen. Hierdoor zijn ze geschikt voor kinderen al vanaf 1 jaar! Het zijn ideale boeken voor kinderen die net kennis maken met taal en lezen.

1. Sinterklaas – Charlotte Demantons

Dit is gemakkelijk één van de meest populaire Sinterklaasboeken van de afgelopen jaren. Veel gezinnen zullen deze al in huis hebben en dat is precies waarom we deze bovenaan de lijst zetten. Als je hem nog niet hebt gelezen, dan wordt het echt tijd om deze eens aan te schaffen! Het boek is volledig zonder tekst, maar vol met kleurige prenten waar je niet op uitgekeken raakt. Hierdoor wordt je lekker uitgedaagd om je eigen fantasie te gebruiken. Voor de fantasierijke persoon is dit veel leuker dan “gewoon” voorlezen. Je kunt het verhaal even raar en grappig maken als je zelf wilt!

2. De kleren van Sinterklaas – Paul Biegel

Paul Biegel weet altijd echt de leukste kinderboeken te maken. Ook deze keer heeft hij de plank niet mis geslagen met het boek “de kleren van Sinterklaas”.  Dit ontzettend leuke boekje gaat over een meisje genaamd Anouk, die in huis opeens een koffer met bijzondere, rode kleding aantreft en een staf. Natuurlijk is dit de kleding van Sinterklaas! Niemand gelooft haar echter op school, want de Sint glipt iedere ochtend vroeg de deur uit. Ze gaat een plan verzinnen om ervoor te zorgen dat haar vriendjes en vriendinnetjes hem kunnen zien, zodat ze haar eindelijk zullen geloven.

3. Woezel en Pip Sinterklaasboekjes – Guusje Nederhorst

Deze twee Sinterklaasboekjes mogen echt niet ontbreken uit je collectie! Ieder kind is fan van de schattige boekjes van Woezel en Pip, dus ook van deze Sinterklaas edities. Het eerste boek heet “Sinterwoezel en Pietje Pip” en het tweede heet “Woezel en Pip en de staf van Sinterklaas”. Deze zijn overigens heel goedkoop aan te schaffen en dus ideaal om aan je kinderen te schenken als schoencadeautjes. De Sinterklaas avonturen van deze twee lieve hondjes zullen gegarandeerd in de smaak vallen.

4. Nijntje zet haar schoen – Dick Bruna

Dit kleine, kartonnen boekje is echt onweerstaanbaar schattig. De simpele illustraties van de Nijntje boeken zullen altijd een speciale plek in ons hart hebben. Hoe leuk is het als jouw kind ook fan wordt van Nijntje, net zoals jij vroeger? “Nijntje zet haar schoen” is hiervoor het ideale boek. Daarbij is het ook een mooie introductie over hoe en waarom je als kind jouw schoen moet zetten voor Sinterklaas. Nijntje doet namelijk ‘s avonds hard haar best om ervoor te zorgen dat Sint en Piet in de avond langs zullen komen. Zal ze de volgende ochtend een cadeautje in haar schoen aantreffen?

Sinterklaasboeken voor kinderen vanaf c.a. 6 jaar

Kan jouw kindje al best goed lezen en verhalen begrijpen? Dan zijn ze waarschijnlijk toe aan een wat langer, spannender verhaaltje. De Sinterklaasboeken uit deze lijst zijn  stiekem ook wat leuker om voor te lezen als volwassene. Je bent er wel meer tijd aan kwijt, maar het verhaal is dan ook vaak interessanter om te volgen.

1. De Dappere Ridster: Sint zit vast! – Janneke Schotveld

Dit boekje is ideaal voor kinderen die net de leeftijd hebben bereikt waarop ze beginnen te twijfelen of de Sint wel echt is. Eigenlijk weet de Dappere Ridster, de hoofdpersoon in het boek, namelijk heus wel dat ze te groot is om het Sinterklaasfeest te vieren. Maar toch zet ze ’s avonds haar laars. Midden in de nacht wordt ze wakker om stiekem te kijken of de Sint al langs is geweest. Wanneer ze ziet dat dit niet het geval is, begint ze zich toch zorgen te maken. Ze gaat naar buiten op onderzoek uit, tot ze de Sint heeft gevonden. Hij zit vast in de schoorsteen! Dit grappige verhaal zal jouw kindje vast en zeker laten lachen, maar is ook een uitstekende oefening voor de leesvaardigheid.

2. De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar – Annie M.G. Schmidt

Dit prachtige Sinterklaasverhaal is er eentje met een boodschap. Dat is iets typisch voor Annie M.G. Schmidt, wie vaak niet ‘zomaar’ een verhaal schrijft. De originele editie uit 1968 was wel aan wat modernisering toe, welke het inmiddels heeft ondergaan met behulp van de uitgeverij Querido. Het verhaal is super leuk én op een subtiele manier heel leerzaam. Er wordt namelijk veel aandacht besteedt aan dat het niet alleen leuk is om te krijgen, maar ook om te geven. Het verhaal is heel hartverwarmend voor jong en oud. De charmante prenten passen er perfect bij. Ieder die bekend is met het werk van Annie M.G. Schmidt weet dat je hier jarenlang plezier van zult beleven!

We hopen je middels deze blog voldoende inspiratie te hebben geboden voor het kopen van een leuk Sinterklaasboek voor je kleintje. Voor welk boek je ook kiest, we weten zeker dat jouw kind(eren) hier razend enthousiast over zullen zijn!