De leukste boeken over feestdagen in Nederland

Ondanks dat Nederland maar een klein land is, zijn er veel mensen met verschillende culturen die Nederland thuis noemen. Deze culturele rijkdom betekent dat we veel verschillende feestdagen kennen zoals Kerstmis, Pasen, Keti Koti en Ramadan. Het kan voor je kind verwarrend zijn waarom deze feesten eigenlijk gevierd worden en waarom dit soms niet door iedereen gedaan wordt. Gelukkig is er een breed aanbod aan kinderboeken over de verschillende feestdagen. Dit zal je kind helpen te begrijpen wat deze dagen betekenen omdat ze perfect aansluiten op het belevingsniveau van je kind. Ben je op zoek naar een kinderboek over de feestdagen? We zetten hieronder een aantal geliefde keuzes op een rij om je op weg te helpen.

Altijd feest! (Janny van der Molen)

Alle feestdagen en feesten die ons land rijk is komen aan bod in dit kleurrijke boek met (voorlees)verhalen voor kinderen van 4-8 jaar én 8-12 jaar. In de Willemstraat wonen allerlei soorten mensen die allerlei verschillende feesten vieren. Van Oud en Nieuw tot Suikerfeest en van Sint Maarten tot Chanoeka. Ze vieren ook minder bekende feesten zoals Keti Koti. Met dit boek kun je je kind iets bijbrengen over alle feesten die we in Nederland kennen. Een onmisbaar boek voor thuis!

Carnaval

Met name onder de rivieren is Carnaval misschien wel hét feest van het jaar. Iedereen verkleed, grappige praalwagens, gezellige muziek en kleurrijke confetti; voor kinderen is Carnaval geweldig! Ook zijn er leuke kinderboeken te vinden over Carnaval waarmee je kind een beter beeld krijgt van de achtergrond van dit volkse feestfestijn.

Luuk en Lotje – Het is carnaval! (Ruth Wielockx)

Hét handboek voor kinderen om te leren hoe je Carnaval viert. Van verkleden en schminken tot het bekijken van de optocht; het passeert allemaal de revue in dit boek dat geschikt is voor kleuters.

Anna viert carnaval (kathleen Amant)

Samen met papa gaat Anna verkleed als clown mee naar het carnavalsfeest om de optocht te bekijken. Dit boek is een waar feest voor kinderen vanaf 2 jaar.

Een prins voor Perlefien (Linda Schacht)

Wil je je kind iets meer achtergrondinformatie meegeven over Carnaval? In dit boek wordt aandacht besteedt aan Prins Carnaval. Wanneer Perlefien op zoek gaat naar een prins om mee te trouwen is het lastig om de geschikte prins te vinden. Ze ontmoet Prins Carnaval! Een geschikte prins, maar is hij wel het hele jaar door Prins Carnaval? Kan de bruiloft nu nog wel doorgaan?

Ramadan

Hoe leuk is het om je kind te leren waarom de vastenmaand bijzonder is voor islamitische mensen? Dit helpt je kind te begrijpen waarom Ramadan gevierd wordt. Mochten jij en je kind niet islamitisch zijn zal het je kind helpen te begrijpen waarom klasgenootjes wellicht wel meedoen aan Ramadan. We zetten de meest populaire boeken voor je op een rij.

Rondje leert over Ramadan (Wietske Merison)

In dit boek leert Rondje wat Ramadan inhoudt. Samen met zijn vriendjes Blokje en Driehoekje gaat hij voor het eerst vasten. Ook leren ze over vriendelijk zijn naar anderen en hoe het is om de moskee te bezoeken.

Ramadan Mubarak (Saniyasnain Khan)

Dit kleurrijke prentenboek bevat veel informatie over Ramadan. Het boek is door de plaatjes geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, alhoewel de teksten beter te snappen zijn voor kinderen vanaf 5 jaar.

Hassan en Anisa houden van de Ramadan (Yasmeen Rahim)

In dit boek leren het jongentje Hassan en het meisje Anisa wat Ramadan is. Ze leren vasten, brengen spullen naar de liefdadigheidswinkel en brengen wat lekkers naar de buurvrouw. Het is wel moeilijk om te vasten, maar de kinderen wachten geduldig op Iftaar.

Pasen

Op school wordt er vaak veel aandacht besteed aan Pasen. De klas wordt versierd, de kinderen krijgen een paasontbijt en er worden paaseitjes gezocht. Ook zijn er veel boeken te vinden over deze leuke feestdag die je kind kunnen leren dat er meer achter dit feest schuilt dan de paashaas en chocolade-eieren.

Luuk en Lotje – Het is Pasen! (Ruth Wielockx)

Een vrolijk, herkenbaar verhaal voor iedereen die van de paashaas, eitjes rapen en chocolade houdt. Luuk en Lotje verkleden zich en nemen een mandje mee naar de boerderij van boer Teun. Ze gaan eieren rapen. Zoek jij mee in de wei tussen de lammetjes?

Het Paasverhaal (Kathleen Amant)

Wanneer je je kinderen meer bij wilt brengen over de oorsprong van het Paasfeest is het Paasverhaal het perfecte boek. Door de toegankelijke tekst en de vrolijke prenten is het verhaal goed te vertellen aan jonge kinderen.

Sinterklaas

Hét kinderfeest bij uitstek is natuurlijk Sinterklaas. Elk jaar weer zetten kinderen in Nederland de schoen, zingen ze liedjes en krijgen ze op Sinterklaasavond cadeautjes uit de juten zak van de Sint. Ben je op zoek naar leuke Sinterklaasboeken? We zetten enkele leuke opties voor je op een rij.

Boer Boris – Een paard voor Sinterklaas (Ted van Lieshout & Philip Hopman)

De boeken uit de reeks van Boer Boris zijn stuk voor stuk geweldig voor kinderen. Zo ook dit boek! Wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! In een brief naar Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen.

Nijntje zet haar schoen (Dick Bruna)

De eeuwige klassieker: Nijntje. In dit verhaal maakt Nijntje alles mee wat met Sinterklaas te maken heeft; van de aankomst van Sinterklaas tot het zetten van de schoen en het zingen voor Sinterklaas. Zin jij mee?

Dikkie Dik wacht op Sinterklaas (Jet Boeke)

In dit flapjesboek wil Dikkie Dik nog lang niet slapen, want wat als Sinterklaas langskomt wanneer hij slaapt? Maar telkens als hij denkt hem te horen is het een ander dier en daar wordt Dikkie Dik zo slaperig van…

Kerstmis

De donkere dagen worden elk jaar weer opgelicht door de sfeervolle Kerstdagen die in het thema staan van samenzijn met familie. Op school wordt er veel aandacht besteed aan het Kerstverhaal en de onderliggende boodschappen. Er is dan ook een breed aanbod aan kerstboeken te vinden voor kinderen. Hieronder een kleine greep met populaire keuzes.

Het vrolijke kerstvoorleesboek (Ron Schroder en Marianne Busser)

In dit boek vind je allerlei verschillende verhaaltjes in de kerstsfeer. Leuk voor kinderen vanaf 3 jaar.

Het boompje in het bos (Yuval Zommer)

Als kerstmis nadert komen de mensen in het bos kerstbomen uitzoeken, alleen wordt het arme boompje niet uitgekozen. Wat nu? Een verassend, gezellig boek voor kinderen vanaf 3 jaar.

Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg (Eric Carle)

In dit sfeervolle en vrolijke kerstboek viert Rupsje Nooitgenoeg kerstavond. Maar waar is iedereen in deze stille nacht? Rupsje Nooitgenoeg gaat op zoek: kan hij de poes, muis en hond vinden achter de flapjes? Een klassieker geschikt voor kinderen van alle leeftijden.