De leerzaamste kinderboeken top tien

Kinderboeken zijn een geweldig hulpmiddel voor het onderwijzen van kinderen over de wereld om hen heen. Ze helpen bij het ontwikkelen van hun verbeeldingskracht, hun leesvaardigheden en hun kennis over verschillende onderwerpen. Zo zijn er dan ook vele leerzame kinderboeken. Dit zijn prentenboeken met een educatieve of informatieve boodschap. Ze zijn bedoeld om kinderen te leren over verschillende onderwerpen, zoals wetenschap, geschiedenis, geografie, taal, aardrijkskunde en culturele verschillen. Ze kunnen ook gebruikt worden om kinderen te helpen bij het leren van basisvaardigheden zoals het lezen, schrijven, rekenen en spelling. In deze blog behandelen we de top 10 leerzame kinderboeken waar jouw kleine écht wat van opsteekt!

De top 10 leerzame kinderboeken

Hier volgen onze slimme kinderboeken leestips, in willekeurige volgorde. Met deze boeken kun je niet misgaan wanneer je op zoek bent naar leuke kinderboeken waar je kleine veel van leert:

Mijn eerste 1000 woorden – Roger Priddy

Na het grote succes van Mijn eerste 100 woorden brengt Priddy nu Mijn eerste 1000 woorden, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar! De boeken van Priddy zijn herkenbaar door de kleurrijke afbeeldingen en illustraties. In dit extra grote en stevige boek leren kinderen spelenderwijs 1000 nieuwe woorden over verschillende onderwerpen, zoals voedsel, dieren, familie, school, voertuigen, kleuren en cijfers.

Kiekeboe – Ingela P. Arrhenius

Ontdek alle verstopte plaatjes door te schuiven, draaien en trekken. Deze boekjes sluiten perfect aan bij de ontwikkeling en beleving van peuters en dreumesen. Het is voor hen een leuke, leerzame uitdaging om naar de verstopte plaatjes op zoek te gaan. Er zijn vele Kiekeboe-boekjes beschikbaar over verschillende onderwerpen, zoals dieren en eten.

Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld – Tom Schamp

Tom Schamp nodigt je uit om samen met Otto en andere personages op een kleurrijke reis te gaan. De reis brengt je langs vreemde huizen, lekkere vruchten, grote boten, mooie muziekinstrumenten, exotische planten en nog veel meer. Dit alles wordt grappig en prachtig geïllustreerd door de bekroonde illustrator Tom Schamp, waardoor je tegelijkertijd ook nog eens iets leert.

De wereld van Ingela – Ingela P. Arrhenius

Dit is een prachtige eerste encyclopedie voor peuters en kleuters. Je kind kan op een speelse manier kennis maken met de wereld om hem of haar heen. Elke pagina bevat hiervoor een thema, zoals geluiden, waardoor je kind op een leuke manier maar liefst 200 nieuwe woorden leert.

Maps/Mapy – Aleksandra en Daniel Mizielińscy

Dit kaartenboek is een visueel feest voor lezers van alle leeftijden, met rijkelijk getekende illustraties van Aleksandra en Daniel Mizielińscy. Het bevat niet alleen landen, steden, rivieren en bergtoppen maar ook plaatsen van historisch en cultureel belang, vooraanstaande persoonlijkheden, iconische dieren en planten, culturele gebeurtenissen en nog veel meer fascinerende feiten over elke regio van onze planeet.

Blauwe planeet – Sir David Attenborough

Sir David Attenborough’s wereldberoemde natuurserie nu als kinderboek! Er leven in de zee meer verschillende planten- en diersoorten dan op elke andere plek op aarde, maar ondanks dit hebben we beter gedetailleerde kaarten van Mars dan van de oceaanbodem. Er is nog zoveel te ontdekken! Ga mee op avontuur en ontmoet wezens die je verbeelding te boven gaan, zwem achter otters aan door kelpbossen en beleef onvergetelijke momenten met bultrugwalvissen terwijl ze door de oneindige oceaan zwemmen. Laat je betoveren door de verhalen uit de BBC-televisieserie, die vol zijn van wonderbaarlijke, ontroerende en humoristische ontdekkingen over onze Blauwe Planeet.

Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren – Douglas Palmer

Liefhebbers van dinosaurussen worden verwend met dit encyclopedische boek voor kinderen! In dit boek ontdek je meer dan 350 prehistorische dieren, waaronder dinosaurussen, vogels, vissen, reptielen, apen en nog veel meer. Deze prachtige plaatjes leren jouw kind alles over deze dieren: hoe ze eruit zagen, hoe ze zich gedroegen en waar ze leefden. Een must-have voor de echte dinoliefhebber!

Kalm aan – Rachel Williams

Overal om ons heen vinden er dagelijks wonderen plaats in de natuur. Deze veranderen op een sprookjesachtige manier, elk uur, recht voor onze ogen. Toch missen we dit vaak. Ontdek vijftig verbluffende verhalen over de natuur. Beleef hoe ze zich voor je ontvouwen en ga daarna naar buiten om te ontdekken wat er om je heen gebeurt als je rustig om je heen kijkt. Laat je verwonderen door de vijftig natuurwonderen die zich om je heen bevinden.

Tijdlijn – Peter Goes

Begin je reis door de wereldgeschiedenis en ontdek vanaf het begin tot het heden in een spannend verhaal. Van de dinosauriërs tot de Vikingen, van de Egyptenaren tot de Romeinen, van de ridders tot de ontdekkingsreizigers, het Wilde Westen, de Wereldoorlogen en nog veel meer. Geniet van prachtige kijkplaten voor zowel jong als oud.

Het te gekke geldboek – Arwen Kleyngeld

Papa en mama hebben het er vaak over en ook op TV komt het geregeld voorbij: geld. Wat als je er veel of juist heel weinig van hebt? In ‘Het te gekke geldboek’ vertelt Arwen Kleyngeld allerlei verhalen over rijk en arm, gulle gevers en dieven, sparen en beleggen en hoe mensen aan dingen kwamen voordat er geld bestond.
Het wonder van jou en je biljoenen bewoners – Jan Paul schutten en Floor Rieder
Waarom heb je vlinders in je buik als je verliefd bent? Wat zijn virussen? Hoe sterk zijn je botten? In dit prachtige boek leren kinderen alles over het lichaam; een echte aanrader voor de toekomstige bioloog!

Samenvattend

Kinderboeken zijn een waardevolle bron van leerzame ervaringen voor kinderen. Door kinderen te laten lezen en hen een verhaal te laten beleven, helpen ze hun verbeeldingskracht te vergroten, hun leesvaardigheden te verbeteren en hun algemene kennis te vergroten. Daarnaast kunnen kinderboeken ook een grote steun zijn in het ondersteunen van hun persoonlijke groei, waardoor ze beter in staat zijn om met anderen te communiceren en probleemoplossend te denken. Door leerzame kinderboeken aan kinderen te geven, helpen we ze de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om hun leven en hun toekomst te verrijken.