De kracht van herhaling: Waarom kleuters dol zijn op hun favoriete boek

Moeder leest voor aan drie jonge kinderen op een knusse kamer; iedereen kijkt aandachtig naar het prentenboek Dikkie Dik.

“Nog een keer, mama!” Als je een kleuter in huis hebt, heb je dit zinnetje vast al héél vaak gehoord. En dan niet over iets nieuws – nee hoor, over datzelfde boek. Alwéér. De kikker die verdwaalt in het bos. Het konijntje dat zijn knuffel zoekt. Of die ene tijger die op bezoek komt en alles opeet.

Maar waarom zijn kleuters zo gek op herhaling? Waarom willen ze steeds datzelfde verhaal horen, woord voor woord? En… is dat eigenlijk wel goed voor ze? Ja, heel goed zelfs!

Waarom steeds hetzelfde boek?

Voor jou voelt het misschien alsof je voor de honderdste keer hetzelfde zinnetje voorleest (en misschien is dat ook zo), maar voor je kleuter is het elke keer weer een feestje. Niet omdat het verhaal nieuw is, maar juist omdat het bekend is!

Herhaling geeft kleuters houvast. Ze weten wat er komt, en dat is fijn. De wereld is voor een kleuter namelijk best groot en soms een beetje verwarrend. Maar dat boek? Dat is vertrouwd. Daarin weet je kind precies wanneer het aapje gaat giechelen of de beer gaat brullen.

En weet je wat het leuke is? Elke keer ontdekken ze weer iets nieuws. Een grapje dat ze eerder niet snapten, een plaatje dat ze nog niet hadden gezien, een woord dat ineens begint te dagen.

Leren zonder dat het voelt als leren

Zonder dat je kind het doorheeft, is hij of zij hartstikke hard aan het leren. Door steeds opnieuw hetzelfde verhaal te horen, onthouden ze woorden beter, leren ze zinnen herkennen en gaan ze zelfs meedenken. “Straks valt hij in de sloot hè, mama?” Ja, dat weet je kind nu al, want het verhaal is inmiddels een oude bekende.

Herhaling helpt dus bij het begrijpen van taal én bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Want hoe fijn is het als je precies weet wat er gaat gebeuren? En als je zelf al zinnen kunt afmaken, nog vóór papa of mama ze zegt?

Boeken die vragen om herlezen

Sommige boeken zijn gewoon gemaakt om keer op keer gelezen te worden. Ze hebben ritme, rijm, herhaling, grapjes – en het liefst ook nog een beetje ondeugendheid. Denk aan:

En dat is precies waar we bij Boekskes op letten. In ons Kleuterpakket zitten elke maand vier kinderboeken die gemaakt zijn om keer op keer (en keer op keer…) te lezen. Boeken met herkenbare thema’s, grappige twists en illustraties waar je uren naar kunt kijken.

Leestips voor thuis

Voorlezen is al heerlijk van zichzelf, maar je kunt er zoveel meer van maken dan alleen woorden oplezen van een bladzijde. Denk aan een klein ritueeltje, een momentje van jullie samen. Een warm dekentje erbij, een stemmetje hier en daar, en ineens zit je samen in het bos met een pratende beer of op een bootje met een ondeugende eend.

Wil je het nog leuker en leerzamer maken voor je kleuter (én voor jezelf)? Probeer dan eens dit:

  • Laat je kleuter meelezen. Je kind kent sommige zinnen waarschijnlijk al uit z’n hoofd. Laat hem of haar meedoen.
  • Stel vragen. “Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?” of “Hoe zou jij dat oplossen?”
  • Gebruik stemmetjes. Geloof ons: een brommende beer of een piepende muis maakt alles leuker.
  • Herlees op vaste momenten. Voor het slapen gaan, na het eten, in een knus hoekje op de bank… Rituelen werken.

Laat je kleuter genieten van herkenbare verhalen

Is jouw kind ook dol op herhaling? Dan is het Kleuterpakket van Boekskes echt iets voor jullie! Elke maand vier prachtige prentenboeken, zorgvuldig uitgekozen voor nieuwsgierige kleuters die houden van avontuur, grapjes én herhaling.

Dus ja, het is oké als je dat boek voor de achtste keer leest vandaag. Sterker nog: het is geweldig. Want tussen al dat herhalen gebeurt er van alles – in het koppie van je kleuter én in jullie band samen.