De kinderboeken top 10

Zijn jouw kinderen echte boekenwurmen en verslinden ze ieder boek dat ze in hun handjes krijgen? Wil je weten welke boeken voor kinderen het leukst zijn om te lezen en welke het populairst zijn? Lees dan ons artikel, want wij hebben de kinderboeken top 10 voor jou op een rijtje gezet!

Beste kinderboeken

Voordat we dieper ingaan op welke kinderboeken het leukst zijn, is het goed om even stil te staan bij het feit dat het ene kinderboek de andere niet is. Dat heeft te maken met welke thema’s er in het kinderboek worden behandeld en voor welke leeftijden het boek geschikt is. Als ouder kun je daar op letten wanneer je jouw kroost een boek laat lezen. In ons overzicht hebben wij geen rekening gehouden met verschillende leeftijdscategorieën, maar we vermelden wel netjes voor welke leeftijden het kinderboek geschikt is.

De top 10 kinderboeken

De kinderboeken top 10 is samengesteld op basis van verkoopcijfers en reviews. Een boek dat bij kinderen goed in de smaak valt krijgt vaak lovende recensies en wordt ook veelvuldig verkocht. Uiteraard hebben wij ook met een kritische blik gekeken of de cijfers overeenkomen met de kwaliteit van het kinderboek, want wij vinden het belangrijk dat jouw kinderen het juiste boek lezen. Zodat ze er iets van kunnen opsteken en tegelijkertijd vermaakt worden.

Superjuffie op safari

Superjuffie is de populaire boekenreeks van auteur Janneke Schotveld en in het boek Superjuffie op safari beleeft Superjuffie weer een knotsgek avontuur. Deze keer midden in Afrika waar stropers actief zijn en de olifanten gevaar lopen. Daar moet Superjuffie natuurlijk een stokje voor steken. In het leuke kinderboek vol met illustraties worden de kinderen meegenomen op een knotsgek en komisch avontuur. Het kinderboek is geschikt voor lezers tussen de 6 en 8 jaar oud.

De magische apotheek – Het mysterie van de zwarte bloem

De magische apotheek – Het mysterie van de zwarte bloem is het tweede boek in de reeks van auteur Anna Ruhe en in dit leuke kinderboek voor jonge lezers vanaf 9 jaar en ouder beleeft de stoere heldin weer een spannend avontuur! In een magische setting gaan ze op zoek naar de dief van de meteoorpoeder om de magische apotheek te redden.

Mees Kees – In de gloria

Mees Kees is misschien wel de leukste leraar, want al spelend leert hij de kinderen in zijn klas spellen, lezen en rekenen. In Mees Kees – In de gloria is de leukste stagiair van de wereld jarig en de klas van Mees Kees bedenkt een geweldig plan om hem te verrassen. Terwijl Tobias zich zorgen maakt, omdat zijn moeder vast niet naar school wil komen voor het tien-minutengesprek. Maar Mees Kees heeft voor alles een oplossing! Het grappige kinderboek van auteur Mirjam Oldenhave is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar oud.

Van snoepjesproever tot matrassentester

Marianne Busser en Ron Schröder schreven het leuke kinderboek Van snoepjesproever tot matrassentester. Een leuk en leerzaam prentenboek voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar. In het boek zitten prachtige illustraties van Mark Janssen en kunnen de kinderen door middel van grappige versjes kennismaken met allerlei soorten beroepen. Wordt jij een snoepjesproever, matrassentester of toch liever een uitvinder?

Lente, zomer, herfst en winter

Welke ouder kent de rode kater Dikkie Dik nou niet? In Lente, zomer, herfst en winter van auteur Jet Boeke speelt Dikkie Dik een belangrijke rol. In deze verhalenbundel voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar oud neemt hij de kinderen mee op knotsgekke avonturen tijdens de jaargetijde. Zo gaat hij in de lente op zoek naar paaseitjes, naar het strand in de zomer, sleetje rijden in de winter en schuilt hij in de herfst voor een woeste storm.

Boer Boris in de sneeuw

Boer Boris is een populaire kinderboekenreeks waarin de grappige boer Boris de leukste avonturen op zijn boerderij beleeft. In Boer Boris in de sneeuw van auteur Ted van Lieshout krijgt boer Boris te maken met een boerderij die is ondergesneeuwd. Hij staat dan ook voor een grote uitdaging, maar met zijn enorme sneeuwschuiver van wel 1000 kilo kan boer Boris zijn boerderij weer sneeuwvrij maken. Het populaire prentenboek is geschikt voor kinderen van 3 jaar en ouder.

Hond vs. Kat

Dat honden en katten niet de grootste vrienden zijn is een feit, maar in het leuke kinderboek van Barbara Jurgens krijgt Hond toch te maken met een nieuwe bewoner. Als zijn lieve Baasjes met een pluizig bolletje thuiskomen. Hopelijk worden Hond en Kat vriendjes! Het kinderboek Hond vs. Kat is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar oud.

De razende recordbrekers

De razende recordbrekers is een grappig en mooi kinderboek van auteur Jenny Pearson. Waarin Lucy op zoek gaat naar een manier om haar ongelukkige moeder weer aan het lachen te krijgen. Daarom besluit ze om samen met haar beste vriend Sandesh mee te doen aan aan de tv-show De recordbrekers. Haar plan is om de grappige presentator Paul Castellini bij haar thuis uit te nodigen, want hij krijgt het vast en zeker voor elkaar om haar moeder weer aan het lachen te krijgen. Het emotioneel geladen boek bevat een diepere boodschap, maar is ook hilarisch te noemen! Het kinderboek is geschikt voor kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot en met 12 jaar oud.

Matilda

Er is geen ouder die auteur Roald Dahl niet kent. De kinderboekenschrijver heeft in zijn loopbaan tientallen populaire kinderboeken geschreven waarvan Sjakie en de Chocoladefabriek wellicht de meest bekende is. Matilda is een leuk en meeslepend kinderboek waarin de jonge en slimme Matilda ontdekt dat ze iets bijzonders kan. Het kinderboek zit vol met mooie illustraties van Quentin Blake en is geschikt voor jonge lezers van 7 tot en met 12 jaar oud.

Bertha

Auteur Bart Kuyper schreef het leuke kinderboek Bertha dat slechts 32 pagina’s telt. In het kinderboek ontsnapt nijlpaard Bertha uit dierentuin als haar buikje knort. Bertha is namelijk gek op eten, maar al het eten in de dierentuin kan haar honger niet stillen. De stad is in rep en roer als zij de stad onveilig maakt en op zoek gaat naar voedsel. Bertha is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar oud.

Bestverkochte kinderboeken

Een kinderboek is voor kinderen een leuke manier om de wereld te ontdekken. Of om te leren over belangrijke thema’s die in het dagelijkse leven voorkomen. In de boeken van Carry Slee worden actuele thema’s, zoals pesten behandeld. En er zijn veel meer kinderboeken die niet alleen als vermaak dienen, maar ook een diepere boodschap bevatten. Zo leren kinderen op een speelse manier hoe zij met deze situaties kunnen omgaan, maar ze kunnen ook meer te weten komen over andere culturen en wereldlocaties.

Hoe bepaal je of een boek voor jouw kind geschikt is?

Een kinderboek heeft vaak een classificatie waarmee wordt aangegeven voor welke leeftijdscategorie een kinderboek geschikt is. Maar als ouder heb je zelf natuurlijk ook een goed idee van welke boeken wel of juist niet voor jouw kind geschikt zijn. Het is niet alleen afhankelijk van het leesniveau van jouw kind, maar ook hoe zijn of haar emoties zijn ontwikkeld. Kinderen die sneller vatbaar zijn voor zware thema’s en in de stress raken maak je immers niet blij met een kinderboek dat een zwaar thema behandelt. Dan kun je als ouder beter kiezen voor een iets luchtiger kinderboek.

Speciale boeken voor baby’s

Er zijn speciale kinderboeken voor baby’s. Deze bevatten vaak alleen illustraties van bijvoorbeeld leuke dieren. Een babyboek is vaak ook interactief. Door op knopjes of plaatjes te drukken, maakt het afgebeelde dier of object een geluidje. Zo leren baby’s al op jonge leeftijd waar een boek voor dient en hoe zij er plezier aan kunnen beleven. Van wie zijn deze billen? van auteur Thorsten Saleina is een goed voorbeeld van een leuk babyboek waar baby’s met behulp van vrolijke flapjes op ontdekking kunnen gaan. Zelfs ouderen zullen aan dit kinderboek plezier beleven.

Lezen of voorlezen

Kinderboeken zijn goed voor kinderen zodat zich kunnen ontwikkelen en iets kunnen leren. Sowieso leren ze om beter begrijpend te lezen en het ontwikkelt ook de taalvaardigheden. Op een speelse en vermakelijke wijze. Dat kinderen graag lezen is een feit, maar voor ouders is het ook leuk om een mooie verhaal, zoals Matilda van Roald Dahl voor te lezen. Een paar pagina’s voorlezen voor het slapen gaan is niet alleen een waardevol moment voor ouder en kind, maar het is bewezen dat het ook de band tussen ouder en het kind versterkt. Daarnaast biedt het voorlezen voor het slapengaan structuur en is het voor het kind een waardevol ontspanningsmoment. De kans is ook groter dat een kind na een voorleessessie sneller in slaap valt en wellicht heerlijk droomt over spannende avonturen waar hij of zij zojuist naar geluisterd heeft. En als ouder is het niet alleen waardevol dat je zojuist tijd met je kind hebt doorgebracht, maar je houdt er ook een fijn gevoel aan over. Terwijl het gezamenlijk lezen van een boek ook op de volgende dag voor de nodige gespreksstof zorgt. Des te meer reden dus om zo vroeg mogelijk te beginnen met het voorlezen of het gezamenlijk lezen van een leuk en mooi kinderboek.