Bijzonderste sprookjesboeken op een rij

Sprookjes zijn er in overvloed en er zijn zowel klassieke als moderne sprookjes waar kinderen ontzettend veel plezier aan beleven. Sprookjesboeken zijn voor kinderen leuk om zelf te lezen, maar ze vinden het ook leuk als papa en mama nog even voor het slapengaan een sprookje voorleest. Het is immers ook geweldig als je als ouder even een momentje met jouw kind of kinderen kunt doorbrengen. Maar welke sprookjesboeken zijn het bijzonderst en welke mogen absoluut niet in de boekenkast ontbreken? Wij hebben de bijzonderste sprookjesboeken voor je op een rijtje gezet.

Hoe kies je het beste kinderboek?

Voordat we meer vertellen over bijzonderste sprookjesboeken is het goed om iets te vertellen over hoe je het beste kinderboek kunt kiezen. Hoe weet je namelijk zeker dat het kinderboek waaruit je wilt voorlezen wel voor jouw kind geschikt is? Bij kinderboeken wordt vaak aangegeven voor welke leeftijdscategorie het boek geschikt is en daarom is het ook niet heel moeilijk om een boek te vinden dat voor de leeftijdscategorie van jouw kindje geschikt is. Maar je moet er ook opletten dat het boek wel aansluit bij zijn of haar interesses, emotionele ontwikkeling en op het leesniveau. Als je samen met jouw kind een sprookjesboek leest kom je er al snel achter waar zijn of haar interesses liggen en of het verhaal wel onderhoudend genoeg is. Een kindje dat geconcentreerd leest of aan het luisteren is, is blijkbaar gefascineerd door het verhaal dat in het sprookjesboek staat. Door je kind te lezen weet je ook precies of het verhaal wel aan zijn of haar verwachtingen voldoet en of het niet een tikkeltje te eng is. Het kan ook zeker geen kwaad om de hulp van leerkrachten en ouders in te schakelen, omdat zij met hun ervaringen en omgang met jouw kind precies weten hoe hij of zij ervoor staat.

Welke bijzondere sprookjesboeken zijn de moeite waard?

Zoals gezegd zijn er sprookjes in overvloed en dat geldt ook zeker voor sprookjesboeken. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij een selectie gemaakt van de leukste, spannendste en meest bijzondere sprookjesboeken. Die vermakelijk en leerzaam zijn. De lijst is samengesteld op basis van de populariteit van de sprookjesboeken en op de beoordelingen van andere lezers. Daarnaast kijken wij ook altijd kritisch naar de kwaliteit van het boek.

Sprookjesboek van De Efteling

Het pretpark De Efteling in Kaatsheuvel is een prachtig amusementspark waar niet alleen de tofste attracties staan, maar waar je ook kunt genieten van oude en moderne sprookjes. Het Sprookjesboek van De Efteling staat vol met 34 leuke sprookjes die ook in het pretpark aan bod komen. Van De Trollenkoning tot aan Doornroosje en van Vrouw Holle tot aan De Indische Waterlelies. En natuurlijk ontbreken de prachtige illustraties van Anton Pieck niet in deze prachtige verhalenbundel!

Groot Biegel sprookjesboek

Paul Biegel is naar eigen zeggen een echte verhalenverteller en het Groot Biegel sprookjesboek bevat 30 van zijn mooiste sprookjes die hij in al die jaren heeft geschreven. Niet alleen de moderne sprookjes zijn enorm leuk om te lezen, maar het boek staat vol met prachtige illustraties die door niemand minder dan Charlotte Dematons zijn gemaakt.

Mijn grote sprookjesboek

Een mooi dik sprookjesboek mag in de boekenkast niet ontbreken en met Mijn grote sprookjesboek haal je een prachtige verhalenbundel met maar liefst 18 klassieke sprookjes in huis. Het boek bevat bekende sprookjes zoals De Wolf en de Zeven Geitjes, Het lelijke eendje en Klein Duimpje. En de spiegel op de kaft verklapt natuurlijk al een beetje dat ook het wereldberoemde sprookje Sneeuwwitje ook niet ontbreekt!

Disney betoverende sprookjeswereld

Veel films en tekenfilms van Walt Disney zijn gebaseerd op sprookjes en menig liefhebber kent de klassiekers wel. In deze prachtige verhalenbundel zijn de mooiste sprookjes verzameld. Van De Leeuwenkoning tot aan Assepoester en van De Kleine Zeemeermin tot aan Lady en de Vagebond. En natuurlijk ontbreken de illustraties van de welbekende tekenfilmhelden ook niet in dit bijzondere sprookjesboek!

Mijn mooiste sprookjesboek

Mijn mooiste sprookjesboek is in dezelfde stijl als Mijn grote sprookjesboek gemaakt, maar deze uitvoering is een stuk luxueuzer en voelt ook aan als een echt klassiek sprookjesboek. In het boek zijn 15 bekende sprookjes verzameld. Van Aladdin tot aan Vrouw Holle en van De Leeuwenkoning tot aan Pinokkio. Het staat buiten kijf dat je met dit volledig geïllustreerde boek keer op keer plezier beleeft.

De Wondere Sprookjeswereld van Grimm en Andersen

De Gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen zijn één van de bekendste sprookjesschrijvers uit de geschiedenis en in De Wondere Sprookjeswereld van Grimm en Andersen zijn hun beste sprookjes verzameld. Zoals Roodkapje, Sneeuwwitje, Het meisje met de Zwavelstokjes, Assepoester en Het lelijke eendje. Dit lees- en voorleesboek is geweldig om in de kast neer te zetten en zal niet alleen jouw kind of kinderen vermaken, maar ook bij jezelf enorm veel herkenning oproepen.

Het grote sprookjesboek van Han Christian Andersen

Hans Christian Andersen heeft in zijn carrière als verhalenverteller bijzondere sprookjes verzonnen en zelfs 175 jaar na de eerste verschijning van zijn verhalen zijn ze hun magie nog steeds niet verloren. Met deze prachtige verhalenbundel kan ook de nieuwe generatie kennismaken met de sprookjes waarmee wij allemaal zijn opgegroeid, maar er is ook ruimte voor moderne sprookjes die toch iets minder bekend zijn.

Voor welke kinderen zijn deze boeken geschikt?

Kinderen met een rijke fantasie en die kunnen wegdromen bij de mooiste verhalen over prinsen en prinsessen, magische wezens en monsters in het bos, zullen een hoop plezier beleven aan de bijzonderste sprookjesboeken die wij hierboven hebben benoemd. Sprookjesboeken zijn er zoals beschreven in vele soorten en maten en de keuze is dan ook reuze. Of het boek echt de beste keuze is, is logischerwijs afhankelijk van de interesses en de leeftijdscategorie van jouw kind.

Waarom de bijzonderste sprookjesboeken lezen?

Boeken met sprookjes stimuleren ook de fantasie van het kind en ze leren nieuwe woorden kennen. Kinderen komen ook met een spannend en grappig avontuur meer te weten over de bijzondere wezens die in het bos leven en over hoe prinses vroeger te paard gingen om prinsessen in nood te redden. Sprookjesboeken zijn natuurlijk fictieve verhalen die niet op waarheden zijn gebaseerd, maar bevatten vaak belangrijke boodschappen waar kinderen wel iets van kunnen opsteken.

Een sprookje geeft lezers ook de kans om even in een andere wereld te verblijven. Of dat nu een magisch sprookjesbos is of een reusachtig kasteel waar een draak de wacht houdt. Ze kunnen ook heerlijke wegzwijmelen bij een mooi romantisch verhaal over de prins op het witte paard en de knappe prinses die in nood is terwijl dappere ridders ten strijde trekken als hun dorp wordt aangevallen door trollen. En wat te denken van het lelijke eendje die in zijn zoektocht er toch in slaagt om haar schoonheid te vinden.

Samen een spannend avontuur lezen of uit een boek met een leuk verhaal voorlezen zorgt ook voor een mooi moment samen met je kind. Nog even een hoofdstuk lezen vlak voor het slapen gaan is een moment waar jouw kindje naar uitkijkt en jullie kunnen samen even genieten van het leuke, spannende of mooie sprookje dat in het boek staat. Terwijl in de regel de betoverende illustraties van de sprookjesboeken goed tot de verbeelding spreken. Dat zorgt er niet alleen voor dat jouw kindje aandachtig naar het verhaal luistert, maar hij kan ook nog iets kan leren van de dappere en leuke verhaaltjes die in de sprookjesboeken staan.