Activiteiten voor kinderen tijdens de regen/slecht weer

Iedereen weet het: het weer in Nederland is wisselvallig. Je kunt op één dag soms zelfs vier seizoenen meemaken! Regen in de ochtend, zon in de middag, harde wind in de avond en (natte) sneeuw in de nacht.  Zeker wanneer het buiten nat is kan het lastig zijn voor kinderen om zich te vermaken. Als ouder wil je daarnaast voorkomen dat je kinderen op een natte dag constant tv kijken, op mobieltjes zitten of aan het gamen zijn. Natuurlijk kunnen je kinderen spelen met hun gewone speelgoed of met hun creativiteit aan de gang gaan door te tekenen, te schilderen of te kleien. Grote kans echter dat ze het hier niet de hele dag mee volhouden dus is een extra optie zeker wenselijk! Gelukkig zijn er vele kinderboeken te vinden die perfect aansluiten op natte, koude dagen. Zo vermaken je kinderen zich en steken ze ook nog eens iets op. Kan je kind nog niet lezen? Geen zorgen; voorlezen aan je kinderen is een gezellige activiteit voor jullie samen. Hieronder daarom enkele van de leukste kinderboeken over regen, wind, storm en sneeuw voor wanneer ons koude kikkerlandje een koud kikkerlandje is.

Kinderboeken over regen

Wanneer het buiten regent zul je niet snel naar buiten willen om plezier te maken met je kinderen, alhoewel een beetje motregen en plasjes een grote bron van vermaak kunnen zijn. Hieronder enkele leuke boeken over de regen wanneer je ervoor kiest lekker binnen te blijven.

Mijn schuifboekje – Op pad in de regen (Emiri Hayashi)

Dieren leren kennen wordt nog leuker met een interactief schuifboekje! Jonge kinderen worden uitgenodigd om zelf de plaatjes te veranderen en de dieren in de regen te ontdekken. Dit speelse schuifboekje over de regen in de natuur is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

Egeltje in de regen (Christina Butler & Tina MacNaughton)

Wanneer Egeltje ziet dat het regent wordt hij blij wakker. Meteen gaat hij op pad met zijn nieuwe regenkleding. Niet alle dieren vinden de regen net zo leuk als Egeltje, zoals de muisjes. Het gaat steeds harder regenen en waaien waardoor Egeltjes regenachtige dag in een avontuur verandert!

Bo en Babs in de regen (Marijke ten Cate)

In dit vrolijk geïllustreerde boek van Marijke ten Cate gaan Bo en Babs samen spelen in de regen. Ze worden wel heel erg nat wanneer er een auto door de modderplassen rijdt! Dit gezellige boek is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Eendje in de regen (Amy Hest & Jill Barton)

De meeste eendjes houden wel van water, maar Kiki niet. Ze heeft een enorme hekel aan regen, totdat ze van opa een paraplu en laarsjes krijgt. Wat is het ineens leuk om in de plassen te stampen!

Kinderboeken over storm en wind

Harde wind en storm kunnen spannend zijn voor kinderen, zeker wanneer het gepaard gaat met luid geloei en andere geluiden. Dit maakt het echter ook een heel boeiend onderwerp om samen met je kinderen te verkennen. Wie weet vinden ze het na het lezen wel heel interessant als het stormt en zijn ze minder bang voor harde wind. Hieronder daarom enkele van de leukste boeken over storm en wind.

Storm (Sam Usher)

Het stormt en een kleine jongen en zijn opa vinden dat het perfect weer is om te gaan vliegeren. Er is alleen één probleem: ze moeten eerst hun vlieger zien te vinden. In dit prachtig geïllustreerde boek gaan een jongen en zijn opa op zoek naar hun vlieger terwijl het stormt. Ondertussen gaat het steeds harder waaien en beleven ze een spannend avontuur.

Met de wind mee (Mireille Geus)

Terwijl zijn moeder, zusjes en broertje hun winterslaap doen kan Beertje niet slapen door de harde wind. Hij kruipt buiten het hol en beleeft hoe de wereld er daar uitziet. Vervolgens wordt hij opgepakt door de wind, waarna Beertje de meest wonderbaarlijke avonturen over de hele wereld beleeft voordat hij weer veilig naar het hol wordt teruggebracht.

Wat als de wind komt? (Pamela Butchart)

Olivier maakt zich over veel dingen zorgen, maar met name over de wind. Die is pas echt eng! Dan ontmoet hij Madelief. Zij is helemaal nergens bang voor. Maar dan wil Madelief buiten spelen als het heel hard waait. Is de wind echt zo eng of is die misschien ook best een beetje leuk?

Wondere wereld – Wind (Isabel Thomas)

Wat betekent wind voor onze wereld? In dit leuke boek door Isabel Thomas ontdekken kinderen hoe de wind onze wereld vormgeeft en hoe de mens heeft geleerd om de wind te benutten. Ook kun je in dit boek je eigen zeilwagen knutselen en leer je vliegeren!

Kinderboeken over sneeuw en de winter

Waar je bij regen, wind en storm meestal binnen wilt blijven is sneeuw juist vaak een reden om naar buiten te gaan. Voor veel kinderen is lekker spelen in de sneeuw het allerleukste vertier en ook ouders hebben vaak veel plezier. Sleeën, sneeuwballen gooien, een sneeuwpop en sneeuwengeltjes maken; wie vindt dat nou niet leuk? Na een paar uur spelen in de sneeuw is echter niets lekkerder dan binnen op te warmen bij de kachel met een warme kop chocolademelk en een leuk boek over de sneeuw. We zetten daarom een paar boeken over sneeuw en de winter voor je op een rij.

Kan ik er ook nog bij? (Loek Koopmans)

In de winter verliest een houthakker zijn want in de sneeuw. Deze want vormt fijn onderdak voor muisje, kikker, haas, vos, everzwijn en beer. Het lijkt wel of de want steeds groter wordt! Dit prentenboek met sfeervolle aquareltekeningen is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Boer Boris in de Sneeuw (Ted van Lieshout & Philip Hopman)

In de winter zit ook bij Boer Boris alles onder een dik pak sneeuw: de koeien, de akkers en zijn tractor. De schapen waren al wit voordat de sneeuw kwam. Gelukkig heeft Boris een grote sneeuwschuifmachine! Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Kikker in de Kou (Max Velthuijs)

Alle dieren houden van de winter! Dankzij hun dikke veren of vacht kunnen ze prima vertoeven in de sneeuw. Alleen Kikker niet, die heeft helemaal niets om hem te helpen in de winter. Gelukkig heeft Kikker wel goede vrienden die hem graag helpen om plezier te maken in de sneeuw. Deze klassieker is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Anna en de winter (Kathleen Amant)

In dit kleurrijke boek voor kinderen vanaf 2 jaar beleeft Anna een leuke, koude winterdag buiten. Een leerrijk verhaal voor kinderen over een kale boom zonder blaadjes, bevroren grond en vogeltjes die voedsel moeten vinden wanneer er niets op de grond te scharrelen is.

Hoe kies je een kinderboek over slecht weer?

Het is ook goed om nog even stil te staan hoe je het beste een kinderboek over slecht weer kunt kiezen. Het kan namelijk lastig in te schatten zijn of een boek wel geschikt is voor je kind. Gelukkig wordt er bij kinderboeken meestal aangegeven voor welke leeftijdscategorie een boek is. Zo hoef je je geen zorgen te maken of de inhoud van een boek niet te moeilijk of juist te saai is voor je kind. Ook kunnen online recensies zeker verhelderend werken om erachter te komen hoe een bepaald boek het doet bij kinderen (en hun ouders). Veel leesplezier!