8x De leukste prentenboeken op een rijtje

Prentenboeken zijn niet alleen leuk om te zien, ze kunnen kinderen ook helpen bij het leren lezen en schrijven. Prentenboeken met veel beelden en weinig tekst zijn ideaal voor jonge lezers. Dit soort boeken helpt kinderen om woorden te herkennen en ook hoe verhalen in elkaar zitten. Oudere kinderen kunnen meer uitdagende prentenboeken aan, met meer tekst en ingewikkeldere verhalen. Bouw dit geleidelijk op een leuke manier op met de leukste prentenboeken!

Er zijn talloze prentenboeken om uit te kiezen. Hierdoor weet je soms niet waar je moet beginnen, als je er één – of een paar – uit wilt kiezen. Bijna ieder boekje is gevuld met leuke prenten en ziet er even leuk uit als de ander. Wij helpen je daarom graag een stukje op weg! Voor deze blog zijn we op zoektocht gegaan naar de leukste prentenboeken. Hierbij hebben we natuurlijk gelet op hoe mooi de prenten zijn, maar ook naar het verhaal wat hierbij wordt verteld en hoe leerzaam deze is. We hebben een paar leuke prentenboeken uitgekozen uit onze eigen kindertijd, maar ook wat moderne boeken die recent zijn uitgebracht. Lees snel verder om erachter te komen wat onze selectie is van de 8 leukste prentenboeken op een rijtje!

1. Coco kan het!

We beginnen onze lijst met het als beste verkozen prentenboek van het jaar 2021. Coco is een jonge vogel die nét de leeftijd heeft bereikt dat zij moet gaan vliegen. Alle andere babyvogels zijn namelijk al uitgevlogen. Dit wilt ze ook heel graag: maar ze durft het alleen nog niet! Ze is bang om te vallen en denkt dat het haar niet zal lukken. Natuurlijk wilt ze heel graag samen met haar vriendjes vliegen, dus ze doet hard haar best om de moed bij elkaar te rapen. Het boekje heeft als boodschap dat je meer kunt dan je denkt en vertrouwen moet hebben in jezelf. Daar kunnen we allemaal wel wat van leren, toch?

2. De mooiste vis van de zee

Dit is een echte klassieker waar je vast en zeker wel eens van hebt gehoord, of misschien zelfs vroeger gelezen hebt. Het is een educatief boekje met een mooie boodschap over ijdelheid en het belang van mooie dingen met elkaar delen. In het boek gaat het over de mooiste vis van de zee. De vis heeft prachtige glimmende schubben, maar wilt deze met niemand delen. Hierdoor wordt de regenboogvis niet aardig gevonden en wilt niemand meer met hem spelen. Uiteindelijk leer de regenboogvis hoe fijn het is om te delen en aardig te zijn tegen anderen. Op en in het boek zie je daadwerkelijk de mooie, glimmende schubben. Je wordt bijna zelf jaloers op de regenboogvis! De mooiste vis van de zee wordt na aanschaf gegarandeerd meerdere keren per week uit de kast getrokken.

3. De verhalen van kleine beer

Wat is er leuker dan één mooi, hartverwarmend prentenboek over beren? Wat dacht je van vier van deze verhalen in één? In de verhalen van de kleine beer vindt je vier aparte verhalen over de avonturen van de grote en kleine beer. De verhalen besteden heel veel aandacht aan de belangrijke band tussen ouder en kind. Er worden allerlei onderwerpen behandeld, zoals bijvoorbeeld angst voor het donker, onzekerheid over je eigen kunnen – maar ook gewoon leuk papabeer helpen met klussen.

4. Naar de wolven

Dit prentenboekje is perfect voor ieder kind met een jonger broertje of zusje. Het leerzame prentenboek gaat namelijk over een hond wiens baasjes net een baby hebben gekregen. Nu krijgt hij veel minder aandacht dan hij was gewend. Hij vindt er maar niets aan en besluit op een nacht weg te sluipen met de baby, naar de wolven om daar samen te spelen. Al snel komt hij erachter dat dit geen goed plan is, omdat de baby hier nog te klein voor is.  Dit verhaal helpt om oudere kinderen te leren om begrip te tonen voor een jonger broertje of zusje. Het oudere kind leert bijvoorbeeld waarom een jonger broertje of zusje meer aandacht nodig heeft, maar ook over waarom je hier niet op dezelfde manier mee kan spelen als met kinderen van dezelfde leeftijd als jij.

5. Petra

Wij zijn echt helemaal verliefd op de prenten uit dit boekje. Het verhaal gaat dan wel eigenlijk over een steen, maar ze hebben deze echt heel leuk gemaakt. In dit boek wordt een vrolijk en optimistisch verhaal verteld over het belang van geloven in jezelf. Daarnaast gaat het ook over de kracht van verbeelding, over aanvaarden van hetgeen al is gebeurd en loslaten. Het is bedoeld om je een goed gevoel te geven over jezelf. Voor kinderen die nog te jong zijn om de boodschap écht mee te krijgen, is het nog steeds gewoon een heel leuk verhaaltje.

6. Rupsje nooitgenoeg

Hoogstwaarschijnlijk ken je dit verhaal nog wel vanuit je eigen kindertijd. Er was eens een klein rupsje met een honger die hij niet kon stillen, hoeveel hij ook at. Na zich vol gegeten te hebben eindigt hij als een grote, dikke rups. Gelukkig verandert hij aan het eind in een prachtige vlinder. De boodschap luidt: iedereen moet altijd hoop houden om zich te ontpoppen als een prachtige vlinder en de wereld in te vliegen. Je moet jezelf de tijd gunnen die je hiervoor nodig hebt.

7. Gewoon zoals je bent

Dit verhaal gaat over een lief, onzeker olifantje. Hij kan het niet helpen om jaloers te worden op de kwaliteiten van de andere dieren die hij tegenkomt, zoals een gespikkelde vacht of puntige hoorns. Uiteindelijk leert Kleine Snuf de olifant dat hij zelf ook hele mooie eigenschappen heeft waar hij trots op mag zijn. Je kind leert hier alles over mooi zijn, “gewoon zoals je bent”.

8. Een boom vol herinneringen

Helaas gebeuren er nu eenmaal tragedies op de wereld, welke lastig uit te leggen zijn aan jonge kinderen. Een boom vol herinneringen heeft als doel om kinderen te leren omgaan met een heel lastig onderwerp om te bespreken, namelijk de dood. In het boek valt een vos in een eeuwige slaap, vermoeid na een lang en gelukkig leven. Zijn vrienden verzamelen zich bij elkaar en delen allerlei mooie herinneringen die ze hebben aan vos. Een plantje begint te groeien, symbolisch voor het feit dat de vos altijd zal voortleven in hun herinneringen. Het is een mooi verhaal wat op een subtiele wijze de betekenis van de dood aankaart en hoe hier mee om te gaan.

De boekjes uit deze selectie van de mooiste prentenboeken voor kinderen zijn geselecteerd op basis van de mooie prenten, maar ook leerzame verhalen. Hierdoor zijn ze niet alleen leuk om te lezen, maar ook belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van kinderen. We hopen dat je middels deze boekenlijst voldoende geïnspireerd te hebben. Alvast veel (voor)leesplezier toegewenst samen!