In de snelle wereld waarin we leven, is er iets bijzonders aan de eenvoudige daad van voorlezen. Het is een tijdloze traditie die generaties verbindt en deuren opent naar werelden vol verbeelding. En nu met de Nationale Voorleesdagen van 2024 in volle gang. Vieren we niet alleen de prachtige verhalen die in boeken worden verteld, maar ook de kracht van samen delen, leren en groeien.
Prentenboek van De Nationale Voorleesdagen 2024 is Help! Een verrassing!
Elk jaar wordt een nieuw prentenboek uitgekozen om in het middelpunt van de belangstelling te staan tijdens de Voorleesdagen. Dit boek is zorgvuldig geselecteerd vanwege zijn aantrekkelijke verhaal, prachtige illustraties en educatieve waarde. Het Prentenboek van het jaar neemt kinderen en voorlezers mee op een magische reis vol avontuur en ontdekking.
Dit jaar is het prentenboek van de Nationale Voorleesdagen ‘Help! Een verrassing!’ geworden. Dit boek gaat over August en Suus. Agust houdt helemaal niet van verrassingen en is het liefst aan het lezen, luieren of mooie dingen aan het maken. Suus Eekhoorn, zijn beste vriend, is dol op rennen, springen en wilde dingen doen. Echter gaat de fantasie van August met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net wanneer je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven. Miriam Bos tekent en schildert een kleurig bos waar je direct zelf rond wilt lopen. Ieder pagina lijkt wel een poster. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen August en Suus. En één ding is duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt.
Samen voorlezen
De Voorleesdagen zijn een bijzonder moment waarin het belang van samen lezen wordt benadrukt. Of je nou als ouder, grootouder of leerkrachten wilt voorlezen, het draagt bij aan een bijzondere band tussen voorlezer en luisteraar. Het creëert een moment van verbondenheid en gezelligheid, waarbij de verbeeldingskracht van kinderen wordt aangewakkerd en de liefde voor boeken wordt gestimuleerd.
Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling bij jonge kinderen. Ze horen nieuwe woorden en leren zinstructuren, wat hun vocabulaire en begrip van de taal bevordert. Om voorgelezen te worden moeten kinderen zich concentreren en hun aandacht erbij houden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van deze cognitieve vaardigheden bij kinderen. Het helpt hen ook om rustig te zitten en te luisteren. Door voor te lezen kan je kinderen uitnodigen tot een gesprek, door de personages en gebeurtenissen samen door te nemen. Je zal merken dat dit helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals inlevingsvermogen.
Activiteiten tijdens de Voorleesdagen
Tijdens de Voorleesdagen worden er door het hele land verschillende activiteiten georganiseerd. Van voorleessessies in bibliotheken en scholen tot speciale evenementen in boekhandels; er is voor iedereen wel wat te doen! Dus grijp deze kans om samen actief deel te nemen aan een activiteit dat bij jou in de buurt wordt georganiseerd en help kinderen de magie van voorlezen te ontdekken. Op sommige plaatsen worden zelfs voorleesontbijten georganiseerd. Kinderen worden uitgenodigd om samen te ontbijten terwijl er voorgelezen wordt. Dit creëert een gezellige en informele sfeer. Sommige plaatsen organiseren theatervoorstellingen of muzikale evenementen die gebaseerd zijn op populaire kinderboeken. Dit voegt een extra dimensie toe aan het voorleesplezier. Scholen kunnen voorleeswedstrijden organiseren waarbij kinderen de kans krijgen om voor te lezen voor publiek en beoordeeld te worden op hun voorleesvaardigheden.
Boekskes voorlezen
Het boekenpakket van deze maand zit bomvol met leuke boekskes om voor te lezen aan jouw kind. Afhankelijk van welk pakket je ontvangt kan dit afwisselen van prentenboeken tot mooie verhalen vol spanning. Grijp deze kans en de Nationale Voorleesdagen 2024 dan ook aan om ieder boek wat extra aandacht te geven en je kind voor te lezen.
Zo kan je er een bijzonder moment van maken en extra veel aandacht besteden aan de boekskes die je kind aanspreken. Ga het gesprek aan over wat je leest in zo een verhaal, wat de herkenningspunten zijn voor de jonge lezers en wat zij denken bij wat er gebeurt. Wedden dat ze bij het volgende boekskes pakket staan te springen om voorgelezen te worden?