Kinderboeken spelen een essentiële rol bij het stimuleren van de liefde voor lezen en het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen. Met een zee aan kinderboeken beschikbaar kan het selecteren van het juiste boek een uitdagende taak zijn. In deze blog richten we ons op de belangrijkste kenmerken die een kinderboek niet alleen leuk en leerzaam, maar ook onvergetelijk maken. Wanneer je kind een boek heel leuk vindt zal hij of zij namelijk veel makkelijker (blijven) lezen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een blijvende interesse in lezen.
Wanneer je op zoek bent naar een nieuw kinderboek kun je uiteraard de recensies raadplegen om erachter te komen of het een goed boek is, maar dit is niet altijd snel gedaan – bijvoorbeeld wanneer je in de boekenzaak of speelgoedwinkel staat. Het is gelukkig niet moeilijk om een kinderboek te beoordelen op kwaliteit. Benieuwd waar een goed kinderboek aan voldoet? We zetten het voor je op een rij.
Een boeiend verhaal
Elk goed kinderboek begint met een verhaal dat je kind zal boeien. Of het nu gaat om een eenvoudig prentenboek voor de jongste kinderen of een complexer avontuur voor de wat oudere lezers – het verhaal moet interessant zijn en de aandacht vasthouden. Benieuwd hoe je een goed verhaal bij kinderboeken herkent? Je kunt hiervoor op de volgende punten letten:
Begin, midden, einde
Een goed verhaal heeft een duidelijk begin, midden en einde. Dit geeft structuur aan het verhaal en helpt kinderen om het plot te volgen en te begrijpen. Waar het voor volwassenen juist erg boeiend kan zijn om aan de hand van flashbacks door een verhaal meegenomen te worden, is het voor kinderen juist belangrijk dat het verhaal zo lineair en simpel mogelijk is.
Goede personages
Een goed personage in een kinderboek is authentiek, je kind kan zich ermee identificeren en het heeft duidelijke karaktereigenschappen. Het personage groeit door ervaringen, toont emoties en overwint uitdagingen, waardoor kinderen zich ermee kunnen identificeren en ervan kunnen leren.
Begrijpelijke taal
De taal van een kinderboek moet aansluiten bij de leeftijd en het leesniveau. Het moet eenvoudig genoeg zijn om te begrijpen, maar ook uitdagend genoeg om de leesvaardigheden te ontwikkelen. Het kan lastig zijn om dit zelf in te schatten, maar gelukkig zijn kinderboeken voorzien van een leeftijdsindicatie. Wanneer je deze aanhoudt zul je in de meeste gevallen goed zitten. Het kan achter raadzaam zijn om contact te onderhouden met de leraar van je kind, wanneer hij of zij naar de basisschool gaat, om erachter te komen waar je kind precies staat in de ontwikkeling van zijn of haar leesvaardigheid.
Leerzaam
Goede kinderboeken zijn niet alleen vermakelijk, maar ook leerzaam. Ze kunnen kinderen nieuwe dingen leren, hen helpen om de wereld te begrijpen, of belangrijke levenslessen overbrengen. Ook kan een goed kinderboek helpen bij het ontwikkelen van de leesvaardigheid, omdat het boek de juiste balans weet te bewaren tussen begrijpelijke maar enigszins uitdagende taal.
Thema’s
Goede kinderboeken bevatten thema’s die relevant zijn voor kinderen. Dit kan variëren van vriendschap en familie, tot moed en doorzettingsvermogen. Een goed thema sluit naadloos aan op de ervaring van je kind, ongeacht de leeftijd. Zo zal een kinderboek voor zeer jonge kinderen over simpele onderwerpen gaan, zoals een bezoek aan de kinderboerderij of voor het eerst naar school gaan, terwijl onderwerpen voor oudere kinderen over onderwerpen als vriendschap en avontuur gaan.
Moraal
Veel goede kinderboeken bevatten een moraal of boodschap. Deze moet echter subtiel zijn en niet te prekerig overkomen. Op deze manier steekt een kind echt een belangrijke levensles op van een kinderboek, maar in het jasje gestoken van een verhaal dat naadloos aansluit op hun interesses en ervaring.
Illustraties
Voor jonge lezers zijn illustraties in kinderboeken van cruciaal belang. Ze ondersteunen het verhaal, helpen kinderen de tekst te begrijpen en voegen visueel plezier toe aan het lezen. Een goede vuistregel is dat hoe jonger het kind is, hoe belangrijker de illustraties zijn. Voor peuters en kleuters zul je dan ook voornamelijk kijken naar prentenboeken, terwijl bij oudere kinderen meer tekst in combinatie met een kleine afbeelding prima is.
Conclusie
Kinderboeken zijn cruciaal in het bevorderen van de leesvaardigheid en ontwikkeling van kinderen. Het selecteren van het juiste boek kan een uitdaging zijn, maar enkele kenmerken die een kinderboek uitmuntend maken, zijn een boeiend verhaal met een duidelijke structuur, authentieke personages waarmee kinderen zich kunnen identificeren, een taal die aansluit bij het leesniveau van het kind, leerzame inhoud, relevante thema’s en aantrekkelijke illustraties. Verder kan een subtiele moraal bijdragen aan belangrijke levenslessen. Door deze kenmerken te overwegen, kunnen ouders en verzorgers kinderboeken kiezen die aansluiten bij de interesses en leesniveaus van hun kinderen.
Laat je het beoordelen van de kwaliteit van kinderboeken toch liever over aan een ander? Overweeg in dat geval een kinderboekenabonnement. Hierbij ontvang je elke maand een pakketje met een paar kinderboeken op de deurmat, zorgvuldig samengesteld door leraren en ouders. Kwalitatieve kinderboeken gegarandeerd!